Já čekám…

Vládu prý jen kritizujeme, jiná téma nemáme, vzkázala ODS v reakci na spuštění naší předvolební kampaně. Její členové si údajně začínají zvykat, že ČSSD sází pouze na negaci a strašení lidí. "Vnímám to tak, že sociální demokraté jsou stále stejní destruktoři, že nemají žádná vlastní témata, a jediné, co umí, je vymezit se na tom, co dělá druhý," reagoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Je to pravda? Především vlastní témata máme, přesněji - témata mají všichni stejná. Zdravotnictví, sociální věci, radar, uznání či neuznání Kosova, podpora živnostníků a tak dále a tak dále. Zabýváme se všichni tím stejným. Snad jen z jiného pohledu. ČSSD z pohledu deseti milionů, ODS z pohledu několika stovek tisíc.

Tvrdit, že ČSSD nemá vlastní témata je však absurdní nesmysl. Pan Cikrt a ODS si pletou slova, chtějí mluvit o řešení. ČSSD má samozřejmě svoje řešení. Některá říkáme průběžně, některá sdělíme později, až to bude vyhovovat nám a nikoliv teď, když by to chtěla ODS. Ať se koalice plácá ve svých nejistotách a sporech, nám se jejich neschopnost přijít s celkovým řešením vlastních starších chyb vlastně docela líbí.

Sociální demokracie je opoziční strana a dělá to, co je náplní práce opozice - upozorňuje na ty kroky koalice, které podle našeho názoru dělá špatně, mizerně, prachmizerně... Definujeme naše vidění politiky ODS a souputnických stran. Říkáme, jaký je z ní výsledek a kam dále ODS hodlá směřovat.

Otázkou této kampaně přece není, jestli je negativní nebo pozitivní, ale jestli je pravdivá. Na to ať si poctivě odpoví každý, kdo nám vyčítá negaci.

Říkáme, že daně klesly jenom těm nejbohatším, ostatní platí stejně nebo více. Možná mají malou úsporu na dani z příjmu, ale je dražší zboží, platí daně u doktora nazvané regulační poplatky a tak dále. Spočítali jsme to na 42 miliardy korun za rok - toto číslo nikdo nezpochybnil.

ODS, KDU-ČSL a Strana zelených snížili společně podporu rodinám s dětmi. Je to pravda nebo není? Ušetří tyto rodiny na dani z příjmu více, než zaplatí za doktory, na vyšší DPH, na nových spotřebních daních, kolik nedostanou na přídavcích na děti a kolik nedostanou na rodičovském příspěvku? Jde zde o výsledek - platí rodiny s dětmi tuto daňovou reformu nebo na ni vydělávají? My říkáme, že ji platí. Ať ODS předloží svoje data a dokáže opak! Jak vysvětlí koalice někomu, kdo je týden marodný, že tři dny nedostane ani korunu nemocenské a ještě v této době zaplatí za doktora, recept a tak dále...?

Tuto diskusi bych od koalice čekal a tuto diskusi bych rád vedl. Jestli  se zmůže jenom na to, že naše kampaň je negativní, to je hovor o ničem. Ale tato koalice daleko raději hovoří o ničem nežli o něčem - vyrábí sama tolik chyb a nesmyslů, že se ji do konkrétních hovorů pochopitelně nechce. ODS totiž slibovala, že její kroky budou mít pozitivní dopady na každého. Nuže: Sem s nimi. Já čekám. Jen doufám, že to nebude čekání na Godota...

Autor: Michal Hašek | úterý 15.4.2008 17:08 | karma článku: 17,46 | přečteno: 2843x