Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dokončené Nečasovy obraty…

Čtenáři blogu si možná vzpomenou, jak jsem 15. dubna tohoto roku reagoval na slova tehdy čerstvého šéfa občanských demokratů Petra Nečase. Pravil v Lidových novinách, že je ochoten „diskutovat“ o poplatcích ve zdravotnictví. Samozřejmě, až po volbách. Patrně se tehdy pod tlakem klesajících preferencí tou větou pokoušel naznačit, že poplatky ve zdravotnictví doznají změn, a že jejich dopady budou, no, řekněme, jemnější.

Tehdy jsem si dovolil zapochybovat a předpovědět jak bude diskuze podle Petra Nečase vypadat. Nespletl jsem se. Návrh na změnu zákona o poplatcích prolétl sněmovnou jako blesk a silou „stoosmnáctky“ byl poslán do stoupy. 

Pokud tedy Petr Nečas mínil svou nabídkou na povolební diskuzi o poplatcích skutečnost, že budou zvyšovány, pak nebyl pochopen.  Jak se dá žonglovat se slovy! Máme se ještě hodně co učit. Ne, díky, takové finty se učit nechci, a sám pro sebe si slibuji, že si dám velký pozor. Na pravdu, na to, co říkám. Ale i na to, co neříkám. Vždyť třeba pánové z TOP 09 toho neřekli…

A pánové z trojkoalice? Nechť se do politického suterénu plného marketingu a polopravd plíží sami. Na to doprovodný marš plný ostrých slov z našich úst nepotřebují. Voliči a občané jim zahrají sami. A pak přijde čas pro pravdivou sociální demokracii.

Autor: Michal Hašek | pátek 24.9.2010 10:57 | karma článku: 19,31 | přečteno: 1664x
  • Další články autora

Michal Hašek

Trpělivý Heger – krok za krokem za nadstandardem

Ministr zdravotnictví Leoš Heger je bezesporu uznávaným lékařem a bývalým primářem, který na pozici ministra nastoupil s pověstí odborníka politikou téměř nepolíbeného. Jak se ale ukazuje, je také velmi učenlivý a v kombinaci se svou vcelku seriózní pověstí dokáže potichoučku a nenápadně prosadit i takové věci, o kterých se jeho pravicovým předchůdcům, zkušeným politickým matadorům ani nesnilo. Zářným příkladem je dlouho diskutované zavedení standardu a nadstandardu, prostřednictvím kterého se tato vláda snaží přeměnit zdravotnictví ze všem dostupné veřejné služby v business projekt, ve kterém i za základní zdravotnickou péči bude pacient muset platit.

23.11.2011 v 13:01 | Karma: 15,50 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Ostatní

Michal Hašek

Chytrému napověz, hloupého trkni

„Pane ministře, vámi nastavený způsob výběrových řízení na lesnické práce pro Lesy ČR je špatný. Mimo jiné povede k monopolizaci trhu se dřevem a likvidaci malých a středních dřevozpracujících firem, což bude mít dále velké dopady na zaměstnanost. Zároveň bude stát velmi pravděpodobně tratit výrazné finanční prostředky, protože se prakticky vzdává kontroly nad svými lesy a hospodařením v nich.“ Tato a podobná slova kritiky na způsob zadání výběrových řízení státním podnikem Lesy ČR zněla od chvíle, kdy byly tyto podmínky zveřejněny. Já osobně jsem ministra zemědělství Fuksu v našich debatách několikrát varoval před důsledky těchto tendrů a odpovědí mi byly pouze výmluvy a tvrzení o pravém opaku.

20.10.2011 v 10:53 | Karma: 12,61 | Přečteno: 884x | Diskuse| Ostatní

Michal Hašek

Pane Nečasi, nedělejte z lidí blbce!

Premiér Nečas zahájil ve Zlíně kampaň ODS pro krajské volby v roce 2012 a evidentně je přesvědčen, že lidé v krajích jsou hlupáci. Musí si totiž myslet, že v krajích nejenom že nemáme paměť, ale že žijeme někde, kde nejsou noviny, televize a ani žádné další zprávy o tom, co on a jeho předchůdce Mirek Topolánek krajům a jejich obyvatelům od roku 2008 provádějí. Jinak si neumím vysvětlit, že by byl schopen tvrdit, že si hejtmani krajů České republiky neumí poradit s problémy v regionech. Takže si to pane premiére Nečasi vyřešme hned na počátku, naprostá většina problémů, kterým kraje a jejich obyvatelé čelí, jste způsobil Vy a Váš předchůdce Topolánek. Kdyby Vás dvou a Vašich vlád nebylo, měli bychom se v krajích o poznání lépe.

3.10.2011 v 11:50 | Karma: 25,01 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Ostatní

Michal Hašek

Koalice ODS, TOP 09 a VV pohrdá daňovou solidaritou

Vládní koalice dnes v poslanecké sněmovně opět smetla ze stolu návrh ČSSD na zavedení progresivního zdanění. Odmítla tak prohloubení principů daňové solidarity a vyslání jasného signálu občanům naší země, že v těžkých dobách to nejsou pouze lidé s průměrnými příjmy, kteří nesou na svých bedrech dopady ekonomické krize a vládních, veskrze asociálních škrtů. Poslanci tří vládních stran se také odmítli přiblížit vyspělým evropským a světovým zemím, ve kterých je určitá míra daňové solidarity zcela běžnou záležitostí, nad kterou se nikdo nepozastavuje a je považována za správnou.

27.9.2011 v 17:11 | Karma: 16,45 | Přečteno: 983x | Diskuse| Ostatní

Michal Hašek

DPH = důkladně provedená hloupost

Zvýšení dolní sazby DPH na 14 procent od ledna 2012 a sjednocení sazeb na 17,5 procenta v roce 2013 má podle vlády zajistit peníze na reformu důchodového systému. Fascinující, jednoduché vysvětlení. Má to jen několik drobných chybiček. První: vůbec nic to nevysvětluje. Druhá: nezajistí to v podstatě ani korunu, a již vůbec ne na penzijní reformu. Třetí: vyvolá to mnoho vážných komplikací pro občany, kraje, města i různé instituce.

27.5.2011 v 8:34 | Karma: 16,59 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1484x
Michal Hašek je hejtmanem Jihomoravského kraje a předsedou Asociace krajů ČR. Od roku 2002 do roku 2009 byl poslancem Parlamentu ČR a od roku 2006 předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Mgr. Michal Hašek vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Členem sociální demokracie se stal v roce 1998. V roce 2007 se ujal resortu zemědělství v rámci stínového kabinetu ČSSD.

Seznam rubrik