Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

susi

12. 1. 2008 20:21
jako sloh dobrý

0 0
možnosti
MH

Miroslav Harnoch

12. 1. 2008 21:11
Re: jako sloh dobrý

R^Díky

0 0
možnosti
JN

mahdi

12. 1. 2008 15:18
Ale2

Průmyslová výroba se navíc dá provozovat čistě i špinavě. Kuriozní příklad mohou být například čoudící uhelné elektrárny. Když byli nuceni začít odsiřovat/odprašovat spaliny, tak provozovatelé řvali jak stádo turů. Díky těmto kopancům, ale nejenže mají dnes podstatně čistší výrobu než před tím, ale zároveň byli dokopáni k mírně vyšší efektivitě provozu a vyrábí další dva nové výrobky. Energetický sádrovec (sádrovec mírně nižší kvality) a elektrárenský popílek (certifikovaná stavební hmota).

0 0
možnosti

99,5

12. 1. 2008 22:45
Re: Ale2

Zajímavé. Zvlášť proto, že se tím živíte a nechápete, že řeč je úplně o něčem jiném.

0 0
možnosti
JN

mahdi

12. 1. 2008 14:57
Ale

Milý Mirku,

jenom pár připomínek od insidera, který se touhle problematikou tak trochu živí. Ekologie je věda zkoumající vztahy mezi živými organismy navzájem a mezi  živými organismy a prostředím. Je tedy součástí biologie. Často je ekologií nazývána ochrana životního prostředí (Environmental protection). Je to dáno historicky, protože první, kdo se doopravdy začal zabývat ochranou životního prostředí byli právě ekologové, protože jim devastace prostředí likvidovala objekt zájmu.

Životní prostředí ale začalo být chráněno ne kvůli zvířátkům ale kvůli lidem. Ovzduší se například začalo chránit po několika inverzích spojených s vysokými koncentracemi škodlivin v ovzduší, při kterých lidé hynuli jako mouchy díky dýchacím potížím.

0 0
možnosti

krkavec

12. 1. 2008 10:51
Dr. Nováček: Sto omylů Václava Klause

Klaus se dopouští mnoha chyb, omylů a také

dezinterpretací ...jednostranně

napsaná kniha, jejímž autorem je prezident republiky, zavádějící, matoucí, a

tím i nebezpečná. Ignorováním a bagatelizováním rozsahu a hloubky problému

podrývá naši ochotu a vůli jednat ...

0 0
možnosti

krkavec

12. 1. 2008 10:49
Živá planeta - Sto omylů Václava Klause

Dr. Pavel Nováček si dal práci s důkladným rozborem

knihy Václava Klause „Modrá, nikoli zelená planeta“:

http://www.stuz.cz/view.php?cisloclanku=2007090010

0 0
možnosti

Kolombo

11. 1. 2008 20:35
Řešení dilematu

je jednoduché jako kolumbovo vejce.  Nemít žádné skutečné děti! Pořiďme si umělé, z Japonska! Jak pravil náš guru, slunéčko jasné a bohatýr převeliký Jyrka I Milosrdný, dluhy se nevrací. Když se nevrací ani reálným věřitelům, což teprve věřitelům neexistujícím! Děti z umělé hmoty jsou mnohem příjemnější, nešpiní se, papají a říkají přesně to, co od nich rodič chce slyšet! Na noc je lze vypnout, takže se rodič prospí. Simulovaný  porod a těhotenství jsou mnohem příjemnější, hlavně vám nezkazí postavu. Chvíli v porodnici hekáte / asi jako když kočka zahrabává exkrement na linoleu / , pak vám sestřička přinese krabici s návodem a šťastní rodiče jedou domů! No není to krása?

0 0
možnosti

pavel

11. 1. 2008 20:47
Re: Řešení dilematu

Copak o to, ale jak nahradíte tu "výrobu"?

0 0
možnosti

Jarka

11. 1. 2008 18:43
moc pekny nadpis

desi me pocet lidi zijici na planete a nestarajici se o dusledky svych cinu. Kdyz myslim ve smyslu, no co tak tu televizi hodim na skladku, a se mnou dalsi milion lidi, tak problem odpadu narusta do desiveho meritka. nejen odpad jako takovy, ale jeho rozkladani, meziprodukty degradace, prosakovani do spodnch vod atd.... Chybi mi takove mysleni u vetsiny producentu obalu, materialu, podniku....

dusledky vypoustenych latek z tovaren mohou byt desive a bohuzel, jen praxe ukaze skutecny vliv...

co s tim? tridim odpad, kdyz muzu pouzivam prostredky na prani a myti nadobi ktere jsou snadneji odbouratelne. Veci a obleceni si kupuju kvalitni tak aby mi poslouzilo, vydrzelo a nemusela je vyhazovat po roce.... tak uvidime.  Ale obcas me prepada beznadej...

0 0
možnosti
K

Kalorka

11. 1. 2008 17:47
Váš článek vyvolal obstojnou diskuzi

Takže je to OK!

0 0
možnosti
MH

Miroslav Harnoch

11. 1. 2008 18:06
Re: Váš článek vyvolal obstojnou diskuzi

To máte pravdu, díkyR^

0 0
možnosti

pavel

11. 1. 2008 16:38
A jinak

přiznám se, že když jsem četl nadpis, vůbec mě nenapadlo, že článek bude o ekologii. Myslel jsem, že zase někdo bude rozebírat státní dluh :-)

0 0
možnosti
MH

Miroslav Harnoch

11. 1. 2008 16:45
Re: A jinak

Rád překvapuju, díkyR^;-)

0 0
možnosti

alex hart

11. 1. 2008 15:25
Je to celé trochu jinak.

On je ten dnešní pohled na ekologii ale stejně dost pokroucený.

Dřív lidi na svém pozemku vyráběli drtivou většinu toho, co spotřebovali. U každé chalupy bylo hnojiště, kam se dával odpad, pokud se s ním ovšem nekrmily slepice nebo prasata. A všechen ten odpad shnil  a jako organický zbytek se vyvezl na pole. Jiné odpady moc nebyly.  Lidi kupovali tak málo věcí, a pečovali o ně po léta, takže i ta trocha jiného odpadu nebyla téměř žádnou zátěží. Popel ze dřeva se také vyvezl na pole a jen popel z uhlí byl skutečným odpadem. Hadry, papír a železo byly sběrnou surovinou.

Dneska se vše vyrábí tak, aby to vydrželo jen chvíli a muselo se zase koupi nové. Auta, nábytek, spotřebiče, koberce, prostě cokoliv. A vše se balí do nesmyslného množství plastových obalů, které se samozřejmě hned vyhazují. Takže v drtivé většine vyrábíme odpad. A to je ta hlavní rána pro ekologii (samozřejmě i to, jak si všichni vozíme zadky v autech).

Pokud s tím nechceme nic dělat, jsou všechny ty řeči zbytečné.

0 0
možnosti

alex hart

11. 1. 2008 15:40
Re: Je to celé trochu jinak.

Jen abych to doložil:

1) zkuste si dneska koupit boty, které vám vydrží 10 nebo 20 let. Připadá Vám, že jsem spadl z višně na hlavu? No ale právě v tom je rozdíl mezi dnešním a dřívějším vnímáním světa. Dnes máme pocit, že je normální, kupovat si boty každý rok nové a ty staré prostě zahodit. Dříve bylo naopak normální vyrábět kvalitní výrobky s dlouhou životností.

2) A stejně tak je tomu i s jinými výrobky. Mám v bytě lino (tedy PCV) z doby socialismu, které je dodnes pevné a neponičené a které vydrželo již 25 let a nejméně dalších 10 let vydrží, pokud jej ovšem z čistého rozmaru nevyhodíme, jen proto že už je z módy a nám (tedy hlavně manželce) se už nelíbí). Zkuste dnes koupit kvalitní lino, které vydrží 30 let. Ale ještě dříve se stejně dávala do předsíně dlažba s životností 50 či 80 let a ne umělá hmota. Ale  dnes je normální vyměňovat i tu dlažbu.

3) A tak lze pokračovat dál a dál. Prostě to, čím nejvíce ničíme přírodu, je především náš zhýčkaný (=rozežraný) životní styl.

0 0
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2355x
Začínající vysokoškolák (VOŠP). Rád čtu, ale ještě raději píšu, a tak chci mít široké spektrum čtenářů.

Seznam rubrik