Video: 10 nejlepších skladatelů filmové hudby

Nejen příběh, ale i filmová hudba ve Vás vyvolává napětí, klidné rozpoložení nebo strach. Proč v éře němého filmu byla součástí každého filmového představení právě hudba? Právě proto, aby u diváků pomáhala tvořit emoce.

Kvalitní hudba je taková, která dokáže i z průměrného filmu udělat skvělý zážitek. Stačí si vzpomenout na propadák jménem Ostrov hrdlořezů. Hudba Johna Debneyho, která doprovázela film, je minimálně o polovinu lepší jak celý film. Právě díky němu získal film, bezpochyby, kladnější hodnocení.

Když docela vtipný příběh doplníte s celkem vážnou hudbou s dramatickými tóny, z vtipného příběhu se může stát během chvilky srdceryvné drama. A je jen skutečně málo takových hudebních skladatelů, kteří něco podobného dokážou. Pojďme se společně podívat a poslechnout ty nejlepší.

Žebříček je seřazen podle mé oblíbenosti, tudíž Váš názor s tím mým se může poněkud lišit. Vynechány jsou i jména českých filmových skladatelů, o nich třeba příště.

10) Christopher Young

Svou práci hudebního skladatele započal u hororů (Hellraiser, Moucha II, Noční můra v Elm Street II: Freddyho pomsta, naposledy Nenávist nebo Stáhni mě do pekla) a právě díky těmto filmům je často označován za klasika hororové hudby, lépe řečeno patří mezi takové klasiky. K dalším jeho dílům patří Vraždy podle předlohy, Past nebo Spiderman III.

PastHellraiser

9) Howard Shore

Specialista na temné filmy (thrillery, horory, apod.) měl přetěžkou práci s tím, aby získal zástupy fanoušků. Přesto, že jeho soundtracky k filmům Mlčení jehňátek nebo Sedm patří mezi tzv. kultovní, musel si cestu na vrchol pěkně poctivě odpracovat. Zadostiučinění se mu dostalo až s velkolepou trilogií Pán prstenů, kde potvrdil své kvality a zároveň dokázal, že umí skládat i veselejší tóny (viz. video). Spolupracoval i na filmech s režisérem Davidem Cronenbergem, za nejzdařilejší spolupráci lze považovat film Moucha.

Sedm

8) Danny Elfman

Filmový, ale i seriálový, skladatel se proslavil zejména spoluprací na filmech režiséra Tima Burtona (Ukradené Vánoce Tima Burtona, Střihoruký Edward, Velká ryba, Planeta opic, Karlík a továrna na čokoládu nebo Alenka v říši divů). Na svědomí má i hudební motivy k super hrdinským filmům – Batman, Spiderman nebo Hellboy. Seriálové znělky Simpsonů a Zoufalých manželek má taktéž na svědomí, stejně tak i hudbu k Simpsonovým ve filmu.

Batman

7) Alan Silvestri

Ani další skladatel nepatří mezi ty, kteří by neměli svého „oblíbeného“ režiséra. Tím je režisér Robert Zemeckis a jeho filmy (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump nebo Trosečník), na kterých se Sivestri podílel. Právě tato spolupráce přinesla skladatelovi nominaci na Oscara za hudbu k Forrestu Gumpovi i za nejlepší píseň k filmu Polární expres. Silvestri složil hudbu k dalším známým filmům, např. Predátor, Duch, Kontakt, Mexičan, Lilo & Stich, Van Helsing nebo G. I. Joe.

Trosečník

6) Jerry Goldsmith

Skladatel, na jehož kontě je hudba k více než 200 filmům, bohužel, zemřel v roce 2004. Získal šestnáct nominací na Oscara a jednoho si odnesl, za film Přichází satan. Z posledních let byla jeho nejvýraznějším počinem hudba pro filmový Star Trek. Složil ale například i hudbu pro výpravný film Mumie z roku 1999.

5) Hans Zimmer

Německý skladatel, kterého lze považovat v současnosti za nejvytíženějšího, dal o sobě poprvé znát složením hudby k filmu Rain Man, za kterou byl nominován na ocenění Oscar. O několit let později Oscara v rukou držel. Bylo to za animovaný film ze studia Walta Disneya Lví král, za tento film si odnesl i Zlatý Glóbus. Jeho hudbu můžeme slyšet převážně v akčních snímcích jako je Skála, Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen nebo Slzy slunce. Renomé si vydobyl spoluprací s Jamesem Newtonem Howardem na znovu vzkříšeném vyprávění o hrdinovi jménem Batman.

Počátek

4) James Newton Howard

Americký skladatel je podepsán pod všemi filmy mystifikátora M. N. Shyamalana – Šestý smysl, Vyvolený, Znamení (nominace na cenu Grammy), Vesnice (nominace na Oscara), Žena ve vodě, Stalo se a Poslední vládce větru. Je znám především tím, že velmi často používá k nahrávání filmové hudby smyčcové nástroje a klavír. Složil hudbu i pro tyto filmy: Pretty Woman, Junior, Vodní svět, Space Jam nebo King Kong.

Vesnice

3) James Horner

Autor nejprodávanějšího soundtracku v historii filmové hudby, držitel Oscarů a Zlatých Glóbů je znám především svou oblibou ke keltské tradiční hudbě a mohutných sborů, což je slyšet u soundtracků Statečné srdce, Titanic nebo Legenda o vášni. Mezi jeho dílo patří zejména práce na velkolepých filmech, jako jsou Vetřelci, Apollo 13, Drtivý dopad, Zorro: Tajemná tvář, Troja a Avatar. Často bývá osočován, že jeho hudba vykrádá sama sebe, což není výtka, která by byla až tak nepravdivá. Zkuste si poslechnout a porovnat soundtracky k filmům Avatar a Titanic…

Avatar

2) John Williams

Dvorní skladatel filmů Stevena Spielberga a George Lucase. Skutečně žijící legenda filmové hudby. Za složení hudby k filmům Šumař na střeše, Čelisti, Star Wars, E. T. - Mimozemšťan a Schindlerův seznam získal Oscara. Může se ale zároveň pyšnit více než čtyřiceti nominacemi na Oscara. Takřka za každou hudbu, kterou složil k filmu, byl nominován. Pyšní se i oceněním Zlatý Glóbus, BAFTA nebo Grammy. Je tvůrce filmových melodií, které doslova zlidověly – např. Star Wars, Indiana Jones nebo Harry Potter.

1) Ennio Morricone

Italský hudební skladatel je podepsán pod nezapomenutelnou melodií k filmu Tenkrát na Západě, která byla několikrát otextována. Původní verzi (viz. video) lze ale těžko něco vytknout. Pro filmový žánr jménem western skvěle sloužil ještě ve filmech Hodný, zlý a ošklivý nebo Pro hrst dolarů. Je ale podepsán i pod „newesternovými“ filmy – 48 hodin v Paříži, Nedotknutelní nebo Mise. V roce 2007 získal Oscara za celoživotní dílo.

Maléna

A jaký je Váš oblíbený skladatel filmové hudby nebo Váš oblíbený filmový soundtrack?

Autor: David Hanuš | pátek 11.3.2011 18:27 | karma článku: 23,51 | přečteno: 24136x