Tak si říkám: Film Kajínek - ano nebo ne? Ne!

Film Kajínek od debutujícího režiséra Petra Jákla ml. vtrhl do kin nevídaným způsobem (podobně do kin namířily Sněženky a Machři po 25 letech a za první víkend vydělaly skoro víc, jak za celou dobu promítání). Jasný marketingový tah, dost promyšlený do každého detailu, včetně křičícího původního režiséra Ivana Fíly, který hlasitě kritizuje producenty a režiséra, že mu vykradli scénář a jeho myšlenky drze převzali. Kde je pravda? To ví snad jen Kajínek a Idnes.cz jako mediální partner filmu (vypadá to tak)… Nebo snad jen Idnes.cz začalo sázet na nekvalitní české filmy?

Upozorňuji, že jsem film o nájemném vrahovi Jiřím Kajínkovi ještě neviděl a do kina se ani nechystám. Ale říkal jsem si, někdy dva měsíce před premiérou, že by to mohl být pěkný, po technické stránce dokonalý český film. Záměrně píši český! Nakonec, jak tak čtu všechny možné recenze a články (nepočítám informace ze serveru Idnes.cz, jejiž názory na film jsou značně ovlivněny a psány přes růžové brýle), musím dát za pravdu, že zřejmě technická stránka filmu se povedla. Kladně hodnocená hudba, střih a kamera (F. A. Brabec se vyřádil), to jediné lze z recenzí vyčíst jako pozitivní.

Například filmový znalec František Fuka si stěžuje na nelogické chování všech postav ve filmu. Prý se chovají jak postiženi demencí. Což mě velmi pobavilo.  A zachází ještě dál, když uvádí přímo důkazy, které jsou víc jak výstižné. Recenzi s důkazy si můžete přečíst zde. Hodnocení herců v recenzi na Idnes.cz je šikovně zaobaleno, a vychváleno herectví Vladimíra Dlouhého (shodně chválí i Fuka). Jiné recenze zas filmu vyčítají příliš rušivou zvukovou stopu a přehršle kaskadérský kousků (to je na pováženou, jde-li o akční krimi), stejně tak kritizují heroizování Kajínka. Nevím, Kajínka se nezastávám a aní ho nelinčuju. Nedokážu si na něj udělat vlastní názor.

Recenzent Kamil Fila řadí film mezi české exploatační filmy, možná díky scéně, ve které herečka Alice Bendová dovádí s Kajínkem víc než brutálně, ale ve filmu je vidět snad jen zlomek toho, co by mělo řadit tento film mezi exploatační filmy.

Producenty film přišel na 55 miliónů korun (oficiálně zveřejněná částka). Promítání v kinech zřejmě tuto částku filmařům zaplatí. Teď má Kajínek na svém kontě, teda kromě vražd, asi 15 milionů korun ze vstupného. Takže marketingová strategie zafungovala velmi dobře. Ono samo o sobě téma je dost lákavé, a proto i já chtěl snímek vidět. Jenže přeci jenom u tohoto filmu dávám na názory ostatních, kteří již viděli film v kinech, a doporučení jsem nedostal žádné. Kdo tedy chodí na Kajínka? Diváci, kteří sní o tom, že se jim dostane rozuzlení případu? Nikdy jsem neslyšel, že by se ve filmu jasně stanovilo kdo je vinen, jen neustálé znázorňování korupce ve státní sféře. Nebo do kina chodí diváci, kteří sní o akčních scénách? Možná, ale nesměly by být tak neoriginální až směšné.

Jedno lze ale producentům závidět. Film má dokonalou podporu od Idnes.cz. Hlavní zpráva dne na titulní stránce serveru, že advokátka Slámová chce obnovit případ s Kajínkem, jasně přitáhne více lidí do kina než cokoli jiného.

    Pro šťouralce: Vycházím z toho, co jsem četl, slyšel a viděl na vlastní oči. To, že je Idnes.cz mediální partner filmu, se mi nikde oficiálně nepodařilo zjistit, ale ať mi nikdo netvrdí, že není. Pokud se pletu, rád se kajícně omluvím.

     

    Nominujte autora do ankety Bloger roku

    Autor: David Hanuš | pátek 13.8.2010 15:05 | karma článku: 12,97 | přečteno: 3372x