Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Speciál: Kluci s klukama a holky s holkama se milují v gay filmech

Prý láska je láska, když chodí kluci s klukama a holky s holkama. Pěknou řádku let dalo filmařům, než začali menšinu zvanou čtyřprocentní (popravdě, jedná se stále o 4%??) zobrazovat ve filmech jako „normální“ smrtelnou populaci, která má hodně společného s heterosexuálními jedinci, a ne jen nositelství různých úchylek, nemocí (zejména těch pohlavních) a depresivních stavů. Filmů s homosexuální tématikou vzniklo několik desítek. Pojďme se podívat na ty nejzajímavější.

Kamarád taky rád, kamarádka radši

Zažili jsme to jistě všichni. Kde komu z nás se líbil spolužák (spolužačka), stejně jako šestnáctileté uzavřené Agnes ve filmu Láska je láska (1998) spolužačka Elin, která je mezi spolužáky víc než oblíbená a vůbec se jim nebrání. Kde kdo zas rád kouknul na kamarádův zadek. Tento pohled si neuškodil ani Eddy, který pokukuje rád po spolubydlícím Stuartovi (ten netuší zda radši dívky – při sexuální absenci je schopný i olizovat bikiny děvčat, nebo radši chlapce – při ochutnání vlastního spermatu by si mohl být již jistý aspoň v tomhle), zároveň ale i po spolubydlící Alex, kterou omylem počítač přiřadil na pánskou kolej a Švédská trojka (1994) může hned začít. Na ulici může vzniknout i přátelství mezi boháčem Scottem a chudákem Mikem, stejně jako ve filmu Moje soukromé Idaho (1991). Zároveň v tomto filmu vychází na povrch jasná věc, homosexuálové mají stále více blíž k vlastní matce než otci. Sedmiletý chlapec Ludovic zažívá Můj růžový život(1997) a nenachází bohužel pochopení u svých kamarádů, kterým se chce líbit a převléká se do dámských šatů, a ani u vlastních rodičů.

Někdy kamarádi pouze rádi experimentují, a řadí se tak ke Zkurvené generaci (1995), nejen díky tomu, že rádi ochutnávají všechny možné tělní tekutiny, nevynechají hromadnou masturbaci a ostatní divoké hrátky. Sexuální dobrodružství podstupují i Buzíci (1974), dělají vše na co mají chuť a nemusí se jednat přímo o sex.

A nejeden gay již oplodnil svou kamarádku. Někdo záměrně, jiný omylem – Příští správná věc (2000).

Homofobie

Z velkého počtu lidí má pouze smítko z nich pochopení pro homosexuálně orientované jedince. To si potvrdí i dva gayové a jeden transsexuál, kteří se svým starým autobusem jménem Priscilla podstupují vystoupení po Austrálii s repertoárem skupiny Abba. Dobrodružství Priscilly, královny pouště (1994) může začít. U diváků se však shledávají spíše s odporem a agresivitou. Nenávist k homosexuálům se projevovala převážně v předešlých stoletích. Své by věděl i Oscar Wilde (1997). Ten se dostane do románku s nejedním mládencem, a zrovna díky tomu poslednímu se dostane i do žaláře za nezákonné homosexuální chování, který ho téměř přivedl až k smrti.

Mladý právník Andrew Beckett chytne smrtící vir HIV, a boj s AIDS může začít, ale nejen s touto nemocí. V zaměstnání se setkává s nenávistí, panikou a odporem. Nakonec je i propuštěn. Je rozhodnut se soudit a pomoci mu může jedině barevný právník Joe Miller. Město Philadelphia (1993) by mělo zaručit stejné právo všem občanům bez ohledu na jejich sexuální orientaci, nejenom proto, že zde vznikla americká ústava.

S nemocí AIDS má problémy i jedna postava ve filmu Hodiny (2002). V tomto filmu Virginia Woolfová začíná v létě 1923 v azylu svého venkovského domu v Richmondu psát jedno ze svých nejintimnějších děl - Paní Dallowayovou. V Los Angeles roku 1951 si její knihou prosvětluje depresi všednodenního stereotypu Laura Brownová, těhotná žena v domácnosti, připravující narozeninovou oslavu pro svého manžela. Také moderní paní Dallowayová - Clarissa Vaughnová, emancipovaná nakladatelka z New Yorku roku 2001 - chystá oslavupro muže, kterého miluje: pro básníka Richarda, jenž umírá právě na AIDS.

 

Upadlo ti mýdlo!

Vězeňské prostředí je vděčné téma pro styk muže s mužem. Někdy stojí jedinec proti skupině, o čem může povídat vězeň Andy z Vykoupení z věznice Shawshank (1994). Za to v jihoamerickém vězení může vzniknout i mezi gayem a heterosexuálem přátelství, aniž by došlo k upadnutí mýdla – Polibek pavoučí ženy (1985).

Vězeň Castrova režimu na Kubě, básník Arenas, se během vyslýchání dostává k flirtování ze strany sadistického důstojníka v podání Johnyho Deppa, který se ve filmu Než se setmí (2000) objevuje ještě jednou, jako transvestita.

Sranda musí být

Rakouský homosexuál Bruno (2009), který se s oblibou obléká do výstředních oblečků v podání Sashy Bohan Cohena, karikatuje nejednoho mladíka orientovaného na stejné pohlaví. Postava jménem Bruno vystupuje i ve filmu Zvíře (1977). Herec Belmondo zde hraje dvojroli narcise (filmové hvězdy) a kaskadéra.

Když čtyřprocentní hrdina filmu Ptačí klec (1996), což je jméno vyhlášeného gay klubu v Palm Beach, musí zmužnět (jeho syn se žení, jeho nastávající má velmi konzervativního otce) kvůli svatbě svého syna, nastane nejeden problém.

Teenagerovský film Letní bouře (2004) vycházející především z objevování sexuálního života, se proplétá s dramatem přiznání vlastní sexuální orientace.

Homosexuální tématika se nevyhýbá ani televizním seriálům. Americký Will a Grace (1998) je prý první, ve kterém hlavní postavou byl homosexuál. Skvěle předvádí přátelství mezi gayem a ženou.

A již zdaleka není pravidlem, aby homosexuálové byli vždy prezentováni před kamerou vykroucenými pohyby, našpulenými rty a růžovou barvou. Zcela jistě toto pravidlo pomíjí film Lepší už to nebude (1997) postavou malíře Simona.

Výjimeční Češi

V českých, respektive slovenských filmech se homosexuální témata moc neprosazovala, až na pár výjimek. Například slovenský film Hana a její bratři (2001), který je vůbec první slovenský film s gay tématikou. Film je založen převážně na písních Hany Hegerové, jejichž texty významně komentují děj filmu. A film Mandragora (1997) o chlapecké prostituci, režiséra Wiktora Grodeckiho, vypráví o mladíkovi, jenž touží po výdělku, zakotví na pražském hlavním nádraží a zažívá úskalí nejen noční Prahy.

Kam za tím?

Na světě vzniklo již několik festivalů zabývajících se touto tématikou. Například londýnský Lesbian and Gay Film Festival, ve Philadelphii známý QFest nebo u nás čím dál víc navštěvovanější podzimní Mezipatra.

Samozřejmě jsem opět nevyjmenoval veškeré filmy s gay tématikou. Možná se k tématu někdy vrátím s ostatními filmy.

Autor: David Hanuš | sobota 3.4.2010 11:15 | karma článku: 23,13 | přečteno: 6144x
  • Další články autora

David Hanuš

Nejlepší virály roku 2012

Znáte je všechny. Krátká a vtipná videa, šířící se jako virus po sociálních sítích, nejčastěji nenápadně podporující produkt významné firmy. Připomeňte si nejlepší virální videa tohoto roku.

28.12.2012 v 13:46 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1428x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Skyfall (90 %) – Nejlepší bondovka bez Bonda?

Nikdy nebyla nová bondovka tak očekávaná (což mimo jiné potvrzuje i zájem diváků, kteří do kapsy producentů za první víkend přihrábli tržbu přes 80 miliónů dolarů a to premiéra v Americe teprve bude...*), jako právě Skyfall. Slibné jméno režiséra Sama Mendesa, tajuplný záporák Javier Bardem a Daniel Craig v nejlepší kondici, jakou kdy mohl mít. Tohle rozhodně nemůže dopadnout špatně!

31.10.2012 v 9:12 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Looper (80 %) – Kdy potkáte vy vlastní budoucnost?

Tenhle nejnovější filmový počin režiséra Riana Johnsona (Bratři Bloomovi) může bezpochyby dostat nálepku „Překvapení roku“. Důvodů k tomu je hned několik.

21.10.2012 v 9:12 | Karma: 8,49 | Přečteno: 767x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Svatá čtveřice (30 %) - I mistr tesař se někdy utne

Původní scénář Michaela Viewegha zrežírovaný (dosud) skoro bezchybným Janem Hřebejkem slibuje divákovi lechtivou letní komedii. Netěšte se zbytečně, i mistr tesař se někdy utne!

1.9.2012 v 19:33 | Karma: 12,72 | Přečteno: 1164x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Méďa (70 %) – Pořád lepší než zpěv Katy Perry…

Překvapení roku v podobě této komedie, vyvolá úsměv na tváři komukoli, tedy pokud vám nevadí, že rozkošný plyšový méďa mluví jako dlaždič.

5.8.2012 v 19:17 | Karma: 9,75 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3820x
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy