Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

SPECIÁL: 3D animované filmy ovládly kina i nás

Třetí rozměr vládne všem! Přesně před čtrnácti lety se o slovo přihlásil nový způsob animace. Předvedla ho společnost Pixar, která během dalších let oslnila snad všechny dítka ale i dospělé. Nejinak je tomu i o čtrnáct let poté. Do kin zamířila nová pixarovka, Vzhůru do oblak, a vyráží dech nejednomu kritikovi. Jsou samozřejmě i další trojrozměrné animované pohádky. Pojďme si některé z nich představit.

Madagascarwww.backstage-movie.net

Jak to všechno začalo?

Na začátku devadesátých let animovaným filmům vládly znuděné (alespoň pro dospělé)disneyovky, které se mohly pyšnit akorát kýčovitým dějem, roztomilými zvířátky a vtíravými melodiemi. Pak ale přišlo něco, co přidalo nejen rozměr navíc. K digitálnímu převratu došlo již daleko dříve než v devadesátých letech, přesněji v roce 1979 George Lucas  založil firmu Graphics Group. Jenže během osmdesátých let se Lucas dostal do finančních problémů, a svou novou firmu prodal.

Novým majitelem se v roce 1986 stal expert na počítače Steve Jobs. Ten firmu přejmenoval na Pixar. Hlavním produktem Pixaru bylo vše možné pro počítačovou grafiku. Jeden z firemních animátorů, John Lasseter, však už tehdy tvořil kraťoučké příběhy. Snad nejslavnější je právě příběh s názvem Luxo Jr., o kovové lampičce, té lampičce, která skáče ve znělce před každým novým pixarovským filmem.

Znělka studia Pixar

První film stvořený zcela v počítači přišel do kin v roce 1995. Šlo o dnes již kultovní Toy Story: Příběh hraček. A Pixar hned předvedl to, co mu půjde nejlépe. Především dokonalý příběh, skvěle vystižené charaktery postav (i když nejsou živé) a podmanivé filmové obrazy. A ono to u diváků zabralo. První trojrozměrný film vydělal celosvětově přes 361 miliónů dolarů. Druhé pokračovaní na sebe nenechalo dlouho čekat. Do kin dorazilo Toy Story 2: Příběh hraček v roce 1999 a vydělalo 485 miliónů dolarů. Pro ty, kteří si příběhy hraček oblíbili, se mohou těšit na uvedení obou dílů ve 3D v IMAXu nebo při jiných digitálních projekcí.

Na jaře 2006 společnost Disney odkoupila Pixar. Nebyla to žádná překvapivá zpráva. Po celých dvanáct let byl Pixar smluvně zavázán ke spolupráci s Disneyem, to zaprvé, a zadruhé pixarovského filmy vydělávaly daleko víc než klasické „disneyovky“.Vše se stalo v roce, ve kterém se s animáky roztrhl pytel.

Ach, ty zvířátka!

Zvířata ve filmu vždycky berou dech. Vhánějí divákům do očí slzy, na těle jim tvoří husí kůži a na tváři přinášejí úsměv. Nejinak je tomu i u zvířátek animovaných.

A nemusí jít zrovna o nějaké drobné zvířectvo. Třeba takový slon Horton (2008) podle dětské knihy amerického autora Dr. Seusse. Právě i v jeho pohádce zvané Grinch se poprvé objevili malinkatí Kdovíci (těm Grinch ukradl Vánoce), které Horton s láskou přede všemi chrání, což jeho ostatní obří kolegové berou, řekněme, s rezervou.

Pokud se podíváme na ta drobná zvířectva, respektive na hmyz, nebudeme ošizeni. Film Pan Včelka (2007) vypráví o včelákovi, který se rozhodl žalovat lidstvo ve sporu o med. Scénář vznikl z hlavy amerického komika Jerryho Seinfelda, jenž do něj zapojil několik narážek na dění v zámoří, až se nám může zdát film o polovinu slabší. Ve filmu Život brouka (1998) si zas musí dávat pozor mravenci na každoroční útok kobylek. A když malý chlapec schválně zničí mraveniště, je za trest zmenšen do mravenčí velikosti a poslán na nucené práce na vzniklých troskách, na plátnech kin z toho vznikne Mravenčí polepšovna (2006).

Malá rybka Nemo, z filmu Hledá se Nemo (2003), se dokáže ztratit svému otci Marlinovi v obrovitém oceánu a dostat se až do akvária v ordinaci jednoho australského zubaře. Film si vysloužil Oscara (nejlepší animovaný film) jistě nejen za dojemný příběh. Pod vodou se odehrává i Příběh žraloka (2004) a Past na žraloka (2006), který vypráví skoro to samé, jako Nemo, ale s horší kostrou příběhu.

Ve 3D animacích najdeme i domácí mazlíčky. Buď ty oblíbené, Bolt –pes pro každý případ (2009), ve kterém pes Bolt teprve až mimo filmové studio, kde je vychováván, jak to s ním ve skutečnosti je. Najdeme tu i ty méně oblíbené, leč na filmovém plátně zcela vítězné. Pixarovaský Ratatouille (2007)působivě vypráví o pařížské kryse Rémy, která sakra miluje kulinářský svět a jídlo vůbec, tak jak to u krys bývá. A krysák zhýčkaný životem v luxusním bytě je jednoho dne Spláchnutej (2006)do záchodu a ocitne se mezi svými drsnějšími druhy z kanálu.

Oblibou se stali především tučňáci. Ať už na útěku z newyorské zoo na Antarktidu ve filmu Madagaskar (2005), kterému trvalo čtyři roky, než se dostal na svět. Slabou dějovou linii toho filmu zaplnili čtyři přátelé z newyorské zoo (samolibý lev Alex, usměvavá zebra Marty, stále nemocná žirafa Melman a lenošivá hrošice Gloria) a právě čtyřčlenná skupinka drsných tučňáků. Nejinak tomu bylo i v pokračování Madagaskar 2 (2008). Tučňáci stojí i o lásku, zejména ve filmu Happy Feet (2006), ve kterém si tučňáci císařští hledají partnery pomocí zpěvu. Jak si ale poradí hlavní hrdina – mladý tučňák, který postrádá hudební sluch? Tučňáci stojí i o Divoké vlny (2007) pro jejich závodní surfování.

To, co dokážou některá zvířata, to by člověk jen zíral. Vesmírní opičáci (2008) mají za úkol v této nepovedené animované pohádce zachránit planetu před zlým diktátorem. Líná a nenažraná Kung Fu Panda (2008) má zas šanci stát se mistrem bojových umění.

V kinech jsou k vidění i celé tlupy zvířat. V Lovecké sezóně (2006) narazíte na lesní zvířectvo, jenž je obklopeno nepřátelskou přírodou. Šlo o první počin digitální animované podívané z dílny studia Sony Pictures. Film ukazuje stokrát viděné a nic novátorského. Další příklad toho, že se studia chtěli svést na vlně komerčně úspěšnějších filmů, než na originalitě svých tvůrců. K údivu všech rozumných diváků vzniklo pokračování, Lovecká sezóna 2 (2008), které v USA bylo uvedeno rovnou na DVD. Těžko říct, proč distributoři u nás rozhodli jinak!? Hejna zvířat naleznete třeba i Za plotem (2006). Tento snímek má původ v populárním novinovém komiksu a vypráví nám o zvířecích obyvatelích nedalekého lesíka na kraji města, kteří zatouží ulovit něco dobrého k snědku. Film působí ale jako slabý odvar z filmů Madagaskar a Doba ledová.

Právě Doba ledová (2002) dala vzniknout dalšímu kultu. I kdyby vzniklo x pokračování doby ledové(Doba ledová 2: Obleva, 2006; Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů, 2009), diváci na ni budou stále chodit. Přeci jenom jde jim o trpící šavlozubou veverku.

Příšerky, a. s.

Smradlavý, škaredý, zelený a ještě ke všemu zlobr Shrek (2001) jasně stanovil pravidla nového žánru: výborně animovaný film pro celou rodinu a co nejvíc popkulturních odkazů. Toho využila hlavně ostatní studia, protože je mnohem jednodušší vložit postavě do úst hlášku z cizího filmu než vymyslet něco originálnějšího. A jelikož se nepoučila jen studia druhá, ale i samo studio DreamWorks, vznikla další pokračování: Shrek 2 (2004), když druhý díl vydělal za první víkend 108 miliónů dolarů, bylo rozhodnuto o díle třetím, a tak vznikl Shrek Třetí (2007). V přípravě jsou už dvě pokračování Shreka (více se dočtete níže).

Upoutávky na film Wall-I

Ve stejném roce, jako vznikl první Shrek, přivedlo na svět studio Pixar Příšerky s.r.o. (2001). Další film od úspěšného studia, Wall-I (2008), vypráví o robůtkovi jménem Wall-I, který v roce 2700 uklízí na naší planetě odpad, se jednoho dnes zamiluje do sondy Eve, která má lidem do vesmíru přinést zprávu o stavu planety.

Starý dům podivínského souseda tří chlapců, kteří zjišťují, že V tom domě straší! (2006), je ve skutečnosti jedna velikánská a zatraceně strašidelná příšera.

Útočí-li na planetu mimozemšťané je potřeba zavolat posilu. Autoři filmu Monstra vs. Vetřelci (2009) vytvořili svět monster, která jsou v utajení ve vládní skrýši a čekají jen na povel, aby vystartovali k boji.

Ani Evropa nezahálí v tvorbě 3D animáků, jenže se jí nedaří (viz. další odstavec). Taková Sissi a Yetti (2007), ale postrádá své publikum. Je film určen dítěti (sbírání bukvic v lese alá střílení do krasobruslaře) nebo dospělému (logické úvahy nad celým dějem)?

Evropa mírně pokulhává aneb Jiný kraj, jiný mrav

Evropští filmaři se vždy snažili jít s dobou. Nejinak je tomu i u trojrozměrně animovaných filmů. Jenže co si budeme nalhávat. Hollywood je Hollywood a evropské pohádky (až na pár výjimek) díru do světa neudělají. Samozřejmě je to dáno zázemím jednotlivých filmových společností, rozpočtem filmů a tvůrci. Proto například ve světě totálně propadli Lovci draků (2008), není divu. Slabý scénář a hrdinové bez špetky humoru.

Všechny evropské filmy ale nemohu házet do jednoho pytle. Roztomilý vánoční snímek Sobík Niko (2008) působí roztomile a splňuje to, co se od takové podívané očekává.

Čechům trvalo víc let, než se odhodlali k tvorbě trojrozměrných animací. Jenže počin režiséra Jana Tománka Kozí příběh – Pověsti staré Prahy (2008) za to čekání vůbec nestál. Bohužel víc než okouzlení z animace převládalo podivení nad nesourodým dějem a logikou příběhu.

Co bude dál?

V přípravě je hned několik pokračování již vzniklých filmů, které především uspěly jako komerční hity. Na příští rok se chystá Toy Story 3 a čtvrtý Shrek . V roce 2011 pak Auta 2 a druhý díl Kung Fu Pandy a v roce 2013 Shrek 5.

P.S.: Zajisté jsem na nějaký film (zřejmě Váš oblíbený) zapomněl. Pokud ano, napište mi  a o něm třeba příště, hm?

Tento článek vznikl pro nový filmový web: http://www.backstage-movie.net/

Autor: David Hanuš | čtvrtek 3.9.2009 9:05 | karma článku: 18,64 | přečteno: 4616x
  • Další články autora

David Hanuš

Nejlepší virály roku 2012

Znáte je všechny. Krátká a vtipná videa, šířící se jako virus po sociálních sítích, nejčastěji nenápadně podporující produkt významné firmy. Připomeňte si nejlepší virální videa tohoto roku.

28.12.2012 v 13:46 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1428x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Skyfall (90 %) – Nejlepší bondovka bez Bonda?

Nikdy nebyla nová bondovka tak očekávaná (což mimo jiné potvrzuje i zájem diváků, kteří do kapsy producentů za první víkend přihrábli tržbu přes 80 miliónů dolarů a to premiéra v Americe teprve bude...*), jako právě Skyfall. Slibné jméno režiséra Sama Mendesa, tajuplný záporák Javier Bardem a Daniel Craig v nejlepší kondici, jakou kdy mohl mít. Tohle rozhodně nemůže dopadnout špatně!

31.10.2012 v 9:12 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Looper (80 %) – Kdy potkáte vy vlastní budoucnost?

Tenhle nejnovější filmový počin režiséra Riana Johnsona (Bratři Bloomovi) může bezpochyby dostat nálepku „Překvapení roku“. Důvodů k tomu je hned několik.

21.10.2012 v 9:12 | Karma: 8,49 | Přečteno: 767x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Svatá čtveřice (30 %) - I mistr tesař se někdy utne

Původní scénář Michaela Viewegha zrežírovaný (dosud) skoro bezchybným Janem Hřebejkem slibuje divákovi lechtivou letní komedii. Netěšte se zbytečně, i mistr tesař se někdy utne!

1.9.2012 v 19:33 | Karma: 12,72 | Přečteno: 1164x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Méďa (70 %) – Pořád lepší než zpěv Katy Perry…

Překvapení roku v podobě této komedie, vyvolá úsměv na tváři komukoli, tedy pokud vám nevadí, že rozkošný plyšový méďa mluví jako dlaždič.

5.8.2012 v 19:17 | Karma: 9,75 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V Magdeburgu vichr strhl skákací hrad do Labe, šest dětí se zranilo

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

Ruští úředníci utíkají z Ukrajiny, nedočkali se slíbené raketové kariéry

5. května 2024  17:34

Ruští úředníci, kteří v počátcích invaze odešli na výzvu Kremlu pracovat na okupovaná území na...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3820x
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy