RECENZE: Super 8 aneb E. T. se vrací (70 %)

Režisér a scénárista J. J. Abrams a producent Steven Spielberg se rozhodli, že dostanou na filmová plátna své sny. Pokud jste žili v době před třiceti lety, máte rádi Spielberga a kouzelnou atmosféru tehdejších filmů, běžte se na Super 8 podívat. Zahoďte za hlavu nažhavení z trailerů a nechte se unést… Jestli nechcete ztrácet čas kinem, pusťte si na DVD „ítýho“.

Parta amerických teenagerů natáčí zombie film. Při natáčení jedné noční scény zachytí jejich kamera nehodu vlaku, která nebyla ani tak nešťastnou nehodou, jako spíš promyšleným krokem, jak „NĚCO“ dostat ven. Co je to „NĚCO“? Kde se to vzalo na Zemi? O tom je zbytek filmu, který především než na sci-fi, klade důraz na humor (především hlášky malých hrdinů) a napětí, tak, jak to bylo u filmů Stevena Spielberga (E. T. Mimozemšťan, Blízká setkání třetího druhu).

Je až k neuvěření, že Vás dokážou natolik okouzlit dětští hrdinové (hlavně Elle Fanningová), kterým zbaštíte jejich nadšení pro film, jejich city, vtípky a trable. Díky nim Vám ani nepřijde, že ve filmu není vlastně žádná „velká herecká celebrita“, na které by film stavěl. A ani Vám nevadí, že to digitální velké „NĚCO“ uvidíte pořádně až ke konci filmu. Super 8 zkrátka není o ukazování něčeho, o čem víme už od prvního traileru. Jestli jde někdo na film, jen kvůli tomu, bude zklamán.

Velkou škodou je hudba, kterou složil Michael Giacchino (v poslední době hudba k pixarovkám). Není příliš orchestrální, když už zazní zajímavá melodie, brzo skončí. Naštěstí se dají pochválit ostatní technické parametry – kamera, střih a zvukové efekty. Díky nim ve Vás napětí přímo pne.

Super 8 stál 50 mil. dolarů (skutečně, tenhle film není o penězích!). Po celém světě vydělal 258 mil. dolarů. V českých kinech ho stihlo zatím shlédnout bídných 15 tisíc diváků. Což je dno, kterého se dotkne málokterý letní trhák. Ale netřeba hledat dlouho důvod. Světová premiéra proběhla v červnu, ta česká až v září. Český divák navíc slyší spíš na velká jména a jednoduchou zábavu.

Film dokáže dojmout a okouzlit. Zahoďte pesimistické pohledy na svět a nechte oživit to dítě, které je ve Vás schováno.

P. S. Super 8 shlédněte v původním znění, dabing Vám pokazí zážitek minimálně o třetinu.

Autor: David Hanuš | středa 28.9.2011 13:50 | karma článku: 9,00 | přečteno: 981x