Recenze: Film Bastardi aneb o sexuálních choutkách české mládeže

Příběh z prostředí praktického školství bez povrchností, klišé a přetvářek. Film je založen na reálném základě a ukazuje, jak to dopadne, když selže systém. Děj se odehrává v drsném prostředí základní školy. Skupina zdejších žáků - mladých násilníků je obviněna ze znásilnění a vraždy mladé praktikantky. Přesto nebyli zatím odsouzeni a stále navštěvují školu. Do ní nastupuje mladý učitel, jenž si svým neortodoxním přístupem získává sympatie ostatních kantorů i žáků. Za jakým účelem však do školy opravdu přišel, zjistíme až v závěru celého příběhu. (oficiální text distributora)

Z oficiálního traileru je těžké poznat, o jaký film se ve skutečnosti jedná. Pokud si myslíte, že jdete na vulgarismy přetékající zábavu, máte pravdu. Ale pokud si myslíte, že jdete jen na zábavu, tak nejdete. Tvůrci se nám snaží sdělit něco zásadního. Ale jakým způsoben!

Film Bastardi je napsán filmovým laikem Tomášem Magnuskem (Bastardy zároveň financuje a hraje v nich hlavní roli učitele, který vezme právo do svých rukou). Zvolený námět – problematická mládež ve školách – je dost zajímavý na celovečerní snímek. Jenže způsobem jakým je nám námět prezentován z rukou režiséra Petra Štíchy je zajímavý o dost méně. Všechny scény jsou tak nějak přilepeny k sobě, aniž by logicky navazovaly (scéna 1: žák mluví sprostě, scéna 2: učitel jde po ulici, scéna 3: žákyně mluví sprostě, scéna 4: učitel souloží se žákyní, scéna 5: žák a žákyně mluví sprostě, scéna 6: učitel mluví sprostě; nevíte, jak rychle dny plynou, najednou se dovíte, že uplynou půl rok apod.) a pomáhaly divákovi zorientovat se. Po technické stránce filmu ani neprospívalo ozvučení (nevím, zda se jedná pouze o kino Lucerna, kde byla slavnostní premiéra nebo je problém u všech projekcích ve všech kinech). Hudba o rappera Rytmuse je moderní, ale moc často opakovaná.

Ve filmu se kupodivu objeví velmi populární jména herců (Ladislav Potměšil, Saša Rašilov, Jan Přeučil, Kristýna Leichtová, Blanka Bohdanová, Jan Šťastný), zřejmě jde o přátelství mezi tvůrci a herci, jinak nevím, kdo by na takový film kývl...

Velmi zajímavý výkon předvádí nepříliš známá herečka Ivana Buková v roli zástupkyně ředitele Fišerové. Sice, má-li někdo hrát tu rozumnou hodnou paní, vždycky bude u diváka vítězit právě tento typ postavy. Jen škoda, že pro ni scénárista připravil tak rychlý zvrat… Ale to se opět dostávám k problému číslo jedna – rychlé řazení scén.

Plusem je i, kupodivu, herectví dětských představitelů, nutno říci, že neherců, a vesměs jde o studenty jedné školy na Náchodsku. Stejně tak se i tvůrcům povedl velmi střídmý product placement (dle mého nezačnete kvůli Bastardům jezdit se společností CDS Náchod a ani nakupovat v potravinách Verner).

Nemůžu ani s jistotou určit pro jakou cílovou skupinu je film určen. Puberťáci si z filmu ponaučení nevezmou a budou se radši snažit napodobovat „dětské“ hrdiny. Dospělí zas musejí, alespoň ti rozumní, kroutit hlavou nad řazením jednotlivých scén a jejich patetičností.  Stejně tak se dá polemizovat o přístupnosti filmu… 12 nebo 15 let?

Těžko říct, zda se snažil Magnusek napodobit nenapodobitelný snímek režiséra Filipa Renče Reqiuem pro panenku, který stejně jako on se snaží najít chybu v nefungujícím systému. Musel by míň sázet na vulgarismy a spíše se věnovat problematice násilí mezi mladistvými. Jelikož se nejedná o debut, hodnotím 40 % a to jsem hodně při zemi.

Film je uveden v kinech od 28.10.2010

P.S.: Proč většina českých distributorů v oficiálním textu prozrazuje skoro celý děj včetně konce snímků?

Článek byl původně napsán pro webovou stránku www.lookhere.cz.

Autor: David Hanuš | čtvrtek 28.10.2010 9:30 | karma článku: 17,35 | přečteno: 11649x