Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podzimní rivalita televizí: Prima šlape na paty Nově. A ČT? Spí!

Kdo nemá rád to, co vysílají české televize, ať nečte dál! Každá z našich tří nejsledovanějších televizí mluví o něčem, co jsme ještě neviděli (tak jako každý rok), bojuje mezi sebou (tak jako každý den) a pokaždé se třetí směje (tentokrát televize Prima).

Podzim v televizi je vždy lákavější než v létě, i když víc filmů přes léto (např. na Nově) není špatná volba, ale jen dvouměsíční volba. Ale televize potřebují čas na podzimní trháky. Ono je těžké napsat slovo trháky a neusmát se u toho. Ještě žádný z programových šéfů našich televizních stanich nepřišel s ničím originálním. Pokaždé se jedná o plagiát, odkoupenou licenci nebo reprízu. A nejinak tomu bude i na podzim 2010.

Nejvíce se, bez pochyby, mluví o dvou reality show s talentovým podtextem. Talentmánia na Nově a Česko Slovensko má talent na Primě. Nova vsadila na plagiátorství (jak sama ale tvrdí, o plagiát se nejedná, v porotě zasednou čtyři porotci, stejně tak Talentmánia má více soutěžních kategorií), těžko říct zda jde o plagiát. Zatím tomu vše nasvědčuje, ale nechme se příjemně překvapit nebo zklamat? Možná se dá mluvit o zklamání, protože moderátorem bude opět Leoš Mareš. Bulvárem proválený Mareš již stěží chytá dech, a kde jsou jeho moderátorské perly z jeho začátků na televizní obrazovce. Nyní vykrádá, bohužel, sám sebe. No a televize Prima sází na osvědčený formát - Mám talent z Velké Británie. Řídící se jasnými pravidly (tři porotci, dekorace, soutěžní kategorie). Vybranými porotci jasně vyhrává - Jan Kraus a Lucie Bílá přitáhnou diváka, ať jsou v jakémkoli pořadu, a slovenský producent Jaroslav Slávik může přitáhnout k obrazovkám převážně divačky na svůj charismatický vzhled. Nova s okoukanými porotci (Pavol Habera, Adéla Banášová - oba porotcovali v Slovensko má talent) a mně záhadným způsobem vybranými porotci (Alena Šeredová, Zdeněk Troška) šlápla tak trošku vedle.

Obě televize navíc nasadí talentové pořady ve stejný datum - 29.8. Boj o diváka může začít, Prima má však větší potenciál u mladšího publika. Na pana Trošku na Nově bude každý teeneger málo zvědavý. Česká televize ve formátu reality show na podzim zaspí.

A ČT zaspává i v seriálech. Její Vyprávěj! (i když poměrně sledovaný) nepřináší nic nového a neviděného. Těžko říct, zda zrovna za tyto pořady ředitel Janeček dostává statisícové odměny. Ale pokud aspoň někdo touží po něčem novém na obrazovkách veřejnoprávní televize, může se "těšit" na česko-slovenský seriál Kriminálka Staré Město z prostředí starých uliček Bratislavy. V seriálech bude na podzim jasně vyhrávat Nova. Nasadí rovnou dva nové. Seriál z prostředí redakce módního časopisu Dokonalý svět "s ďáblem" v podání Jany Hlaváčové (odkaz na Meryl Streep z Ďábel nosi Pradu, u nás by možná nebyla od věci parafráze: "Ďábel nosí Prostějov"). A druhý seriál z fotbalového prostředí - Okresní přebor. A Prima potěší milovníky českých telenovel a rodinných ság s korunovanným králem ždímačů slz Jiřím Adamcem. Seriál Cesty domů zkříží cesty dvou rodinám. A obě komerční televize vsadí i na úspěšné projekty: Ordinace v růžové zahradě a Ulice (Nova), Přešlapy (Prima).

S pořady to opět vyhráva Prima. Na podzim nám jich nabídne víc než dost. Některé osvědčené, ale i řadu novinek. Nejdiskutovanější novinkou je jistě Show Jana Krause. Ten, jakožto přeběhlík, ukotvil nakonec se svou talkshow na Primě a doufá, že nebude mít tolik svázány ruce, jako u ČT. Česká televize si nechává utéct jednoho tahouna za druhým (další konec talkshow, tentokrát Haliny Pawlovské). Prima zařadí opět zrecyklovaný pořad Nikdo není dokonalý a humor Zděnka Izera, který diváky zavede do Skečbaru. Nova představí nový, neviděný projekt - Příběhy bez scénáře, aneb co píše sám život. Velká ambicióznost projektu se dá vycítit. Snad neskončíme jen u cítění... Na ČT nás Karel Gott zapěje Lidovky mého srdce a Zdeněk Chlapčík naučí tančit v pořadu Smím prosit? Nebylo toho tancování na "jedničce" už přespříliš?

Divák milující filmy si zamiluje na podzim Novu a Primu. Jejich filmová nabídka je nejlákavější ze všech televizí. Prima vpustí na obrazovky všechny díly Pirátů z Karibiku a český divácky hit: Líbáš jako bůh (o kvalitě snímku se nezmiňuji záměrně). Nabídne i ostatní české filmy, u kterých byla koproducentem. Nova zas nasadí všechny díly s Indiana Jonesem, včetně premiérové o Křišťálové lebce. Dále třeba Iron Mana a Transformers. Česká televize uvede tématické filmové cykly - filmy s Alanem Delonem a hollywoodské klasiky.

NOVAPRIMAČT
231
seriály321
pořady231
filmy321
10104

Každá skupina/televize mohla dostat max. 3 body (tři televize), min. 1 bod

Tak jako tak české televize bojují jen o příjmy z reklamy. A, bohužel, i VEŘEJNOPRÁVNÍ Česká televize...

Autor: David Hanuš | pondělí 16.8.2010 12:15 | karma článku: 15,74 | přečteno: 2875x
  • Další články autora

David Hanuš

Školní výlet - Zbavte se předsudků, i důchodci mají své "prcičky"

Po hrůzostrašných Bastardech, Tomáš Magnusek (producent, autor scénáře a opět herec) neodstoupil ze snahy zničit českého filmového diváka, spíš naopak. A nutno říct, že se mu to daří. Školní výlet je snad ještě horší než vše předtím!

23.2.2012 v 8:15 | Karma: 10,55 | Přečteno: 1459x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Nebezpečná metoda – Kvůli perverzi na Cronenberga nechoďte (50%)

Nebezpečná metoda je přesně ten typ filmu, který Vás naláká do kina svým trailerem a námětem, ale v kině Vás pak jen nudí. Chyba zřejmě bude na mé straně, jelikož Cronenberg dostává jednu pochvalnou recenzi za druhou.

3.2.2012 v 10:20 | Karma: 7,49 | Přečteno: 991x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Recenze: Muži, kteří nenávidí ženy - Vraždy, perverz, Fincher 80 %

Perverznosti nikdy není dost. Jde-li ještě o kombinaci se jménem režiséra Davida Finchera, máte zaručeno, že odejdete z kina plně nasyceni vším, co jste viděli. I když půjde třeba o zvracení spermatu... A ve spojení s celosvětovým knižním bestsellerem, máte zaručen stoprocentní „kulturní zážitek“.

2.2.2012 v 18:10 | Karma: 7,65 | Přečteno: 1602x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Recenze: Sherlock Holmes: Hra stínů (70 %)

Druhé díly to mají vždycky těžké. Nejinak je tomu u série filmů se Sherlockem Holmesem. Před dvěma lety dokázal režisér Guy Ritchie, že Sherlock není žádný starý děda. Letos nám dokazuje, že je Sherlock nesmrtelný mládenec.

17.1.2012 v 11:30 | Karma: 7,90 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Recenze: Kocour v botách – Vidina šustících bankovek (50 %)

Pokud jste si oblíbili postavu kocoura z animovaných příběhů o zlobrovi Shrekovi, jste přesně ti, kterým je film určen. Ostatní se budou nudit. Bohužel.

6.12.2011 v 8:15 | Karma: 8,01 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3820x
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy