Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podzimní rivalita televizí: Prima šlape na paty Nově. A ČT? Spí!

Kdo nemá rád to, co vysílají české televize, ať nečte dál! Každá z našich tří nejsledovanějších televizí mluví o něčem, co jsme ještě neviděli (tak jako každý rok), bojuje mezi sebou (tak jako každý den) a pokaždé se třetí směje (tentokrát televize Prima).

Podzim v televizi je vždy lákavější než v létě, i když víc filmů přes léto (např. na Nově) není špatná volba, ale jen dvouměsíční volba. Ale televize potřebují čas na podzimní trháky. Ono je těžké napsat slovo trháky a neusmát se u toho. Ještě žádný z programových šéfů našich televizních stanich nepřišel s ničím originálním. Pokaždé se jedná o plagiát, odkoupenou licenci nebo reprízu. A nejinak tomu bude i na podzim 2010.

Nejvíce se, bez pochyby, mluví o dvou reality show s talentovým podtextem. Talentmánia na Nově a Česko Slovensko má talent na Primě. Nova vsadila na plagiátorství (jak sama ale tvrdí, o plagiát se nejedná, v porotě zasednou čtyři porotci, stejně tak Talentmánia má více soutěžních kategorií), těžko říct zda jde o plagiát. Zatím tomu vše nasvědčuje, ale nechme se příjemně překvapit nebo zklamat? Možná se dá mluvit o zklamání, protože moderátorem bude opět Leoš Mareš. Bulvárem proválený Mareš již stěží chytá dech, a kde jsou jeho moderátorské perly z jeho začátků na televizní obrazovce. Nyní vykrádá, bohužel, sám sebe. No a televize Prima sází na osvědčený formát - Mám talent z Velké Británie. Řídící se jasnými pravidly (tři porotci, dekorace, soutěžní kategorie). Vybranými porotci jasně vyhrává - Jan Kraus a Lucie Bílá přitáhnou diváka, ať jsou v jakémkoli pořadu, a slovenský producent Jaroslav Slávik může přitáhnout k obrazovkám převážně divačky na svůj charismatický vzhled. Nova s okoukanými porotci (Pavol Habera, Adéla Banášová - oba porotcovali v Slovensko má talent) a mně záhadným způsobem vybranými porotci (Alena Šeredová, Zdeněk Troška) šlápla tak trošku vedle.

Obě televize navíc nasadí talentové pořady ve stejný datum - 29.8. Boj o diváka může začít, Prima má však větší potenciál u mladšího publika. Na pana Trošku na Nově bude každý teeneger málo zvědavý. Česká televize ve formátu reality show na podzim zaspí.

A ČT zaspává i v seriálech. Její Vyprávěj! (i když poměrně sledovaný) nepřináší nic nového a neviděného. Těžko říct, zda zrovna za tyto pořady ředitel Janeček dostává statisícové odměny. Ale pokud aspoň někdo touží po něčem novém na obrazovkách veřejnoprávní televize, může se "těšit" na česko-slovenský seriál Kriminálka Staré Město z prostředí starých uliček Bratislavy. V seriálech bude na podzim jasně vyhrávat Nova. Nasadí rovnou dva nové. Seriál z prostředí redakce módního časopisu Dokonalý svět "s ďáblem" v podání Jany Hlaváčové (odkaz na Meryl Streep z Ďábel nosi Pradu, u nás by možná nebyla od věci parafráze: "Ďábel nosí Prostějov"). A druhý seriál z fotbalového prostředí - Okresní přebor. A Prima potěší milovníky českých telenovel a rodinných ság s korunovanným králem ždímačů slz Jiřím Adamcem. Seriál Cesty domů zkříží cesty dvou rodinám. A obě komerční televize vsadí i na úspěšné projekty: Ordinace v růžové zahradě a Ulice (Nova), Přešlapy (Prima).

S pořady to opět vyhráva Prima. Na podzim nám jich nabídne víc než dost. Některé osvědčené, ale i řadu novinek. Nejdiskutovanější novinkou je jistě Show Jana Krause. Ten, jakožto přeběhlík, ukotvil nakonec se svou talkshow na Primě a doufá, že nebude mít tolik svázány ruce, jako u ČT. Česká televize si nechává utéct jednoho tahouna za druhým (další konec talkshow, tentokrát Haliny Pawlovské). Prima zařadí opět zrecyklovaný pořad Nikdo není dokonalý a humor Zděnka Izera, který diváky zavede do Skečbaru. Nova představí nový, neviděný projekt - Příběhy bez scénáře, aneb co píše sám život. Velká ambicióznost projektu se dá vycítit. Snad neskončíme jen u cítění... Na ČT nás Karel Gott zapěje Lidovky mého srdce a Zdeněk Chlapčík naučí tančit v pořadu Smím prosit? Nebylo toho tancování na "jedničce" už přespříliš?

Divák milující filmy si zamiluje na podzim Novu a Primu. Jejich filmová nabídka je nejlákavější ze všech televizí. Prima vpustí na obrazovky všechny díly Pirátů z Karibiku a český divácky hit: Líbáš jako bůh (o kvalitě snímku se nezmiňuji záměrně). Nabídne i ostatní české filmy, u kterých byla koproducentem. Nova zas nasadí všechny díly s Indiana Jonesem, včetně premiérové o Křišťálové lebce. Dále třeba Iron Mana a Transformers. Česká televize uvede tématické filmové cykly - filmy s Alanem Delonem a hollywoodské klasiky.

NOVAPRIMAČT
231
seriály321
pořady231
filmy321
10104

Každá skupina/televize mohla dostat max. 3 body (tři televize), min. 1 bod

Tak jako tak české televize bojují jen o příjmy z reklamy. A, bohužel, i VEŘEJNOPRÁVNÍ Česká televize...

Autor: David Hanuš | pondělí 16.8.2010 12:15 | karma článku: 15,74 | přečteno: 2875x
  • Další články autora

David Hanuš

Temný rytíř povstal (100 %) – „Proč padáme? Abychom…“

Velkolepé finále trilogie o Batmanovi dorazilo do českých kin. Emocemi nabitý film roku musíte zkrátka vidět. Bez diskuze!

1.8.2012 v 13:08 | Karma: 7,70 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Recenze: Prometheus (80 %) – Forma vítězící nad obsahem

Letošní očekávané filmy mají jedno společného – nemalé zklamání. Po Sněhurce a lovci je nejinak tomu i u velkoryse mediálně podporované nové sci-fi podívané Ridleyho Scotta Prometheus.

11.6.2012 v 20:01 | Karma: 8,54 | Přečteno: 808x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Recenze: Vrásky z lásky (70 %) – „To budete koukat!“

Málokdo z nás (myšleno z řad mých vrstevníků) si umí představit „podzim života“. Co takový člověk na sklonku života má za sny a přání? Že se dá v důchodovém věku zažít i velké dobrodružství dokazuje režisér Jiří Strach a scénárista Marek Epstein v nové české tragi(roadmovie)komedii s názvem Vrásky z lásky.

15.4.2012 v 17:10 | Karma: 17,05 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Recenze: John Carter: Mezi dvěma světy (60 %)

Fantasy příběh za 250 miliónů dolarů z rukou studia Disney, bez jakékoli inovace a překvapení. Přesto by nebylo správné roztrhat ho na kousky a zahodit do filmového odpadu. Šanci si od Vás zaslouží.

10.3.2012 v 11:20 | Karma: 9,46 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Český lev 2011: Bílou přeprala nervozita, kralovala Poupata

Lidičkové, lásečka, výkřiky, chichotání... Vtípky stranou a zcela vážně: Zpěvačka Lucie Bílá jako moderátorka večera prohrála boj s nervozitou.

3.3.2012 v 23:24 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1975x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3820x
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy