Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

M. Night Shyamalan - tvůrčí krize?

Tenhle VYVOLENÝ režisér měl určitě ŠESTÝ SMYSL, ale dostal asi nějaké ZNAMENÍ a STALO SE...

Nejedno mal

é dítko má fantazii. Dokáže si vymyslet takové fantaskní věci, na které by nejeden dospělý horko těžko přišel. Jenže jeden dospělý, konkrétně režisér Manoj Night Shyamalan (původem z Indie), si může s dětmi podat ruku. Jeho filmy, alespoň některé, vynikají napětím a překvapivou pointou. Jaké jsou vlastně jeho filmy? A dá se mluvit o tvůrčí krizi?

1. Žena ve vodě (100 %), rok 2006

Domovník a udržbář Cleveland bytového komplexu Cove prožívá každý den to samé. Jednoho dne ovšem objeví tajemnou slečnu se zvláštním jménem Story. Dozvídá se o ní, že je vodní víla, která přežívá ukryta v bazénu obytného komplexu před zlými bytostmi z jejího světa, která jí brání v návratu domů... Čas do kdy se může Story vrátit domů utíká a utíká, a postupně se k pomoci zapojuje většina sousedů.

Film z roku 2006 se stal vůbec největším propadákem v Shyamalanově kariéře. Stal se také nejrozporuplnějším v hodnocení kritiků. Někteří ho označovali za brak, blábol či nic neříkající nesmysl a kýč, ostatní za zajímavě natočený a originální fantasy snímek. Jde hlavně o to s jakým očekáváním k filmu přistupujeme. Pokud si chci užít takřka pohádkovou atmosféru s prvky tajemna, film si zajisté užiji. Ovšem přistupuji-li k filmu jako k baště kritiků, film budu považovat za nudný a hloupý. Já sám se řadím k první skupině, a nejen podle toho řadím Ženu ve vodě k nejpovedenějším filmům. Navíc si skvěle užijite hudbu Jamese Newtona Howarda (viz. video ukázka) nebo některé "lekací" scény. Žena ve vodě je ale převážně filmem o naději a znovunalezení víry v sobě sama. Myslím, že víra se hledala i ve filmu Znamení.

Vesnice 

 Žena ve vodě 

2. Šestý smysl (100 %) rok 1999

Psycholog Malcom Crowe, vynikající Philadelphský psycholog, prožil hrůzostrašný zážitek. Do jeho domu se vloupal jeho bývalý pacient, který se jej pokusil zastřelit. Od této události utekl již skoro rok a dr. Crowe se musí chopit nového případu, osmiletý chlapec Cole Sear, který se chová velmi podivně. Dokáže komunikovat s duchy. Ti mu chtějí pokaždé sdělit něco důležitého. Proč chtějí komunikovat s osmiletým chlapcem z Philadelphie?

První komerčně úspěšný film (vůbec první film Shyamalana se jmenoval Modlit se s hněvem z roku 1992) nadchl snad každého filmového fanouška svou šokující pointou a začínajícím Haylem J. Osmentem v roli malého Colea. Šestý smysl získal sedm nominací na Oscara. Může se pochlubit skvělým propracováním scénaře, nejednou hororovou scénou (např. objevené domácí záběry z kamery umírající dívky) a skvěle doplňující hudbou.

3. Vesnice (80 %) rok 2004

Uprostřed lesů se na jedné velké louce nachází vesnice. Její obyvatelé za žádnou cenu do oněch lesů nesmějí vstoupit, protože tam žijí „Ti, o kterých se nemluví“ – velmi nebezpeční tvorové. Vesničané v čele s radou starších (William Hurt, Sigourney Weaverová…) z nich mají velký strach, ale když nevstupují do jejich lesů a nosí jim dary (hlavně maso), oni se jim na oplátku zase nevkrádají do vesnice. Asi jedinými lidmi, kteří se těchto tvorů moc nebojí, jsou mladík Lucius Hunt (Joaquin Phoenix), slepá Ivy (Bryce Dallas Howardová) a psychicky narušený Noah (Adrien Brody).  Právě oni jsou hlavními hrdiny a právě jejich zapříčiněním tajemné bytosti začnou vesnici ohrožovat. Červenými čárami přes dveře všech domů tak dávají místním najevo, aby co nejrychleji toto území opustili…

Prvním krokem k režisérově pádu byla právě Vesnice. Závěrečných 20 minut filmu slušně řečeno naštvalo tolik diváků, že snad zázrakem film vydělal alespoň celosvětově 260 milionů dolarů. Vesnice ale umí pracovat s emocemi diváků. Pouhé záběry na ševelící les, nebo statické zaběry na vyděšené tváře dětí, které se schovávají před TOKSNy a jiné dokaží vyvovalat nejednomu člověkovi pocit strachu nebo lítosti. Skvěle hraje Bryce Dallas Howardová, dcera režiséra Rona Howarda, která byla Shyamalanem objevena, ale i William Hurt. Vesnice si vysloužila nominaci na Oscara za hudbu.

Pokud by režisér přestal překonávat sám sebe, nemuselo by se dostat Vesnice takových kritických ohlasů.

Tyto tři filmy patří mezi mé nejoblíbenější od režiséra M. Night Shyamalana. Režisér má na svědomí ještě Vyvoleného (rok 2000), Znamení (2002) a Stalo se (2008). O těchto snímcích třeba příště.

Čím se může ještě režisér pochlubit je obsazováním se do vlastních filmů. Dá-li se mluvit o malé roličce, pak je to role lékáře v Šestém smyslu, pokud chceme mluvit o malé domů, vzpomenu si ihned na roli spisovatele v Ženě ve vodě.

A jak na vás působí režisérovy filmy? Který je váš oblíbený?


 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Hanuš | pondělí 19.1.2009 16:34 | karma článku: 10,58 | přečteno: 1631x
  • Další články autora

David Hanuš

Nejlepší virály roku 2012

Znáte je všechny. Krátká a vtipná videa, šířící se jako virus po sociálních sítích, nejčastěji nenápadně podporující produkt významné firmy. Připomeňte si nejlepší virální videa tohoto roku.

28.12.2012 v 13:46 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1428x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Skyfall (90 %) – Nejlepší bondovka bez Bonda?

Nikdy nebyla nová bondovka tak očekávaná (což mimo jiné potvrzuje i zájem diváků, kteří do kapsy producentů za první víkend přihrábli tržbu přes 80 miliónů dolarů a to premiéra v Americe teprve bude...*), jako právě Skyfall. Slibné jméno režiséra Sama Mendesa, tajuplný záporák Javier Bardem a Daniel Craig v nejlepší kondici, jakou kdy mohl mít. Tohle rozhodně nemůže dopadnout špatně!

31.10.2012 v 9:12 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Looper (80 %) – Kdy potkáte vy vlastní budoucnost?

Tenhle nejnovější filmový počin režiséra Riana Johnsona (Bratři Bloomovi) může bezpochyby dostat nálepku „Překvapení roku“. Důvodů k tomu je hned několik.

21.10.2012 v 9:12 | Karma: 8,49 | Přečteno: 767x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Svatá čtveřice (30 %) - I mistr tesař se někdy utne

Původní scénář Michaela Viewegha zrežírovaný (dosud) skoro bezchybným Janem Hřebejkem slibuje divákovi lechtivou letní komedii. Netěšte se zbytečně, i mistr tesař se někdy utne!

1.9.2012 v 19:33 | Karma: 12,72 | Přečteno: 1164x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Méďa (70 %) – Pořád lepší než zpěv Katy Perry…

Překvapení roku v podobě této komedie, vyvolá úsměv na tváři komukoli, tedy pokud vám nevadí, že rozkošný plyšový méďa mluví jako dlaždič.

5.8.2012 v 19:17 | Karma: 9,75 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ruská armáda pořádá na Rudém náměstí tradiční vojenskou přehlídku

9. května 2024  8:47

Přímý přenos Na Rudém náměstí v Moskvě se ve čtvrtek koná tradiční vojenská přehlídka k příležitosti 79. výročí...

Pašeráci v Indii lákali mladé na práci, skončili v ruské armádě. Organizátory zatkli

9. května 2024  7:36

Indická policie ve středu zatkla čtyři lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků, která pod...

Výkonný výbor TOP 09 schválí nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  7:05

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor schváluje ve čtvrtek nominaci Marka Ženíška na post...

Víkend bude oblačný s až 22 stupni, od pondělí opět deštivo i bouřky

9. května 2024  6:58

Přímý přenos Konec druhého květnového týdne bude typicky jarní, poslední noc s přízemními mrazíky bude ta ze...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3820x
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy