Jak se u nás buduje kapitalismus?Dvě jablka za padesát korun

Každý roztáčí kola kapitalismu po svém. Jeden dá ceny tak nízko (Kaufland by mohl povídat), že i mladík se pro ně těžko ohne a druhý zase tak vysoko, že vám nestačí ani měsíční výplata na zakoupení produktů takto oceněných. Kde je hranice stanovení cen za zboží a služby?

Co člověka více překvapí? Včera jsem si byl kupovat svačinu. Chuť na jablka byla silnější než já, ale kam až jsem ochotnej zajít, to jsem sám nevěděl. Na mě se pěkně "usmívající" dvě jablka stála 48 Kč!! Nešlo o žádné exkluzivní zboží a už vůbec ne daleký dovoz. Jablka jonagold z Nizozemska přeci nejsou žádná exotika. Ve stejném obchodě pak najdete ostatní potraviny i za rozumnější ceny než ona zmiňovaná jablka. Proč je ovoce dražší?

Další překvapení. V horkém létě příjde kde komu vhod jakékoli osvěžení. Jasnější volbu než zmrzlinu neznám. Jste-li turistou procházejícím po ulici Na příkopě, můžete buď koupit kopeček zmrzliny za 59 Kč, na kterou se stojí fronta až do áleluja. Nebo popojít pár kroků a koupit kopeček zmrzliny za 15 Kč (stále pořádná palba, ještě teď si pamatuju kopeček zmrzliny za 3 koruny, a to nejsem kdejaký pamětník!). Jaký je rozdíl mezi zmrzlinou za 59 a za 15 korun? Je víc zmražená?...

 

Autor: David Hanuš | úterý 24.8.2010 16:15 | karma článku: 24,69 | přečteno: 2829x