7 divů Česka: Smoljakova smrt nástrojem marketingu

Česká televize odvysílala v sobotu večer vyhlášení ankety o největší divy Česka. Otázka, která se nabízí, je zcela na místě: Jak hodně ještě ČT bude klesat se svou "umakartovou" zábavou?

Slabá nízkorozpočtová show byla tak nízkorozpočtová, že jako hudební doprovod stačila skupina Čechomor (nemluvě o závěrečném mužském sboru Smetana). Zpěvačka Feng-Yün Song Vojtová nelze považovat ani za hudební výplň a už vůbec ne za zajímavý "český" div. Nabízí se další otázka, zda ČT náhodou nehledala divy Asie.

Nízkorozpočtovost se ukázala i u výběru obhájců jednotlivých divů. České pivo například "obhajoval" Ondřej Hejma (proč?) nebo sportovce Emila Zátopka moderátorka Lucie Výborná, nemluvě o Tomio Okamurovi, který zastupoval české sklo. Buď lépe fundovaní lidé neměli čas nebo spíš zájem, aby se zúčastnili této nevydařené ankety, kterou hravě strčí do kapsy podobná anketa - Kniha mého srdce.

Nevím, zda ČT nemá na výběr více moderátorů či nerada zkouší nové tváře, ale styl moderování Marka Ebena je již mírně vyždímán, stejně jako humor Leoše Mareše na stanici Nova. A zřejmě ani nemá veřejnoprávná stanice na výběr lepší dekorace. Ty na obrazovce působily jak z horších silvestrovských estrád, včetně "pošmajdané" podlahy.

Hlavním tahounem pro dívaka, který hlasoval o 7 divů Česka, byla možnost vyhrát dvě letenky do Šanghaje na světovou výstavu EXPO 2010. Letenky nakonec vyhrála dáma, která se v přímém přenosu přiznala, že cestu do Šanghaje stejně chystá, tak se jí letenky hodí. Jak úsměvné...

Závěrem snad už jen: Těžko říct, jestli by div Česka vyhrála imaginární postava české kultury Jára Cimrman (jeho obhájce František Ringo Čech de facto nemusel nic obhajovat), kdyby týden před vyhlašováním nezemřel jeden z jeho tvůrců - Ladislav Smoljak. Peníze, které ČT vynaložila na tuto anketu (dle všude rozmístěných plakátů a billboardů peněz nebylo málo), měly být ušetřeny, a 7 divů Česka tak stačilo vyhlásit prostřednictvím internetu.

(Článek není neúctou k panu Smoljakovi!)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Hanuš | neděle 13.6.2010 19:30 | karma článku: 18,14 | přečteno: 3156x