Už zase začalo ovlivňování agenturami.

Agentura Sanep přinesla druhý den ve všech médiích s gloriolou vyhlašované výsledky volebních preferencí. Po zjištění, že v této anketě je umožněno hlasovat jen přihlášeným účastníkům, kteří ale mají na výběr jen předem vybrané politické strany, požádal jsem ředitele Sanep o vyjádření.

Ptal jsem se ho proč v průzkumu nemají respondenti možnost hlasovat pro Suverenitu – Strany zdravého rozumu, a další strany, ale naopak, že mohou halsovat pro ty, které na rozdíl od Suverenity dostaly poloviční nebo žádnou důvěru od voličů v posledních volbách (ve volbách do Europarlamentu), a chtěl jsem vědět, proč tomu tak je. Dozvěděl jsem se, že tato soukromá agentura zařazuje do anket ty strany, které překročily 3 % v preferencích. Na dotaz, proč tam tedy zařadili Občany.cz, kteří nemají skoro žádné preference, ale nikoliv Suverenitu, která ve volbách do EP získala skoro 5%, bylo mi sděleno, že Sanep je soukromá firma a že si do ankety tudíž může zařadit, koho chce.

Dostalo se mi také vysvětlení, že podle jejich uvážení tam dali jednu levicovou stranu Zemana, jednu středovou VV a jednu pravicovou Občany.cz. Po mé argumentaci, že jsme též středoví s výsledkem 4,26%, vyslechl jsem si odpověď, že si do průzkumu mohou zařadit, koho chtějí. Respondenti zaregistrovaní na dané stránce, mohli vybírat pouze z uvedených stran nebo volit skupinu Ostatní, což také udělali. Proto jsem oprávněně přesvědčen, že oněch 11,6% pod rubrikou „ostatní“ patří především Suverenitě a ještě jedné straně, o které se výzkumy zásadně nezmiňují.

Opakuje se tak přesně totéž, co bylo před volbami do Europarlamentu. Závoj mlčení a snaha Suverenitu voličům zatajit. A přesto se před několika měsíci našlo více než 100 000 voličů, kteří této manipulaci nepodlehli a Suverenitě dali svůj hlas. Proto i nadále věříme, že v této zemi už konečně začne mít větší sílu poctivost, než miliony vydávané na propagaci zkorumpovaných partají, které si mohou koupit cokoliv a kohokoliv.

Navíc jeden zých přátel mi napsal zajímavý poznatek:

Všechno by bylo v pořádku, kdyby SANEP neprováděl své průzkumy dosti nestandardními metodami výhradně prostřednictvím internetu. Novináře by mělo varovat, že SANEP není členem sdružení SIMAR, které vyžaduje od své členské základny dodržování  "etických a metodických standardů výzkumu trhu a veřejného mínění, které vycházejí z pravidel ESOMAR". A přesto všechna média barnumsky vyhlašují Zeman má 3%.

Na jednu stranu: Klobouk dolů před uměním M. Šloufa, což je vlastně hlavní hybatel Zemanovy strany, přimět média a agentury k pozitivnímu pohledu na jeho politické dítě.

Na druhou stranu vy z vás, kteří tu horujete pro ODS, uvědomte si že Zemanovci uberou i vám voliče. Neboť co by neudělal zanícení odpůrce Jyrky pro jeho neúspěch, že?

Autor: Petr Hannig | sobota 9.1.2010 10:16 | karma článku: 28,81 | přečteno: 1841x
  • Další články autora

Petr Hannig

Iveta – jak to bylo doopravdy

4.4.2024 v 12:12 | Karma: 48,11

Petr Hannig

Nejistota ve všem

28.3.2024 v 15:04 | Karma: 46,05

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

21.2.2024 v 10:12 | Karma: 47,85