Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Jaroslav Kučera

27. 10. 2009 9:35
OSA a její přerozdělování

Jsem členem ČPS a rád bych se od Vás pane Hannigu dozvěděl, kde bych našel přesný rozpis částek vyplacených JEDNOTLIVÝM autorům. To co OSA zveřejňuje jsou pouze souhrné sumy...

0 0
možnosti
M

Matheulus

29. 10. 2009 22:56
Re: OSA a její přerozdělování

Milý pane Kučero, přesný rozpis částek vyplácených jednotlivým autorům se nejspíš nedozvíte. Neznám instituci, která by zveřejňovala výplaty jednotlivým lidem, s nimiž spolupracuje. Nevím, v jakém zaměstnání pracujete Vy a věřte, že by Váš zaměstnavatel také nikomu nesdělil výši Vašeho příjmu. Mnozí skladatelé a textaři zastupovaní OSA mají svoji tvůrčí činnost jako hlavní zaměstnání a je pochopitelné, že jejich příjmy za užití jejich děl vyplácené prostřednictvím OSA nelze sdělovat. Nicméně v tom, co OSA zveřejňuje jsou pásma příjmů a počty autorů, kteří se v těchto pásmech pohybují. Z toho je vidět, kolik autorů se pohybuje v jakých pásmech.

0 0
možnosti
ZK

SID09

27. 10. 2009 7:35
Schytal jste to málo

Přiznejte si, že současný systém OSA nahrává pouze kamarádům kolem Jandy a spol. Současní skladatelé vážné hudby s touto organizací většinou nechtějí nic mít - to mluvím z vlastní zkušenosti. Měli byste rádi nového Vejvodu, Kmocha, Dvořáka..... abyste si mohli mastit vlastní kapsy a kapsy svých kamarádů. OSA nemá se spravedlivým přerozdělením, či skutečnou ochranou autorských práv nic společného. Chováte se jako piráti, kteří kradou jen pro sebe. !!!!!!

0 0
možnosti
PH

Gibon

26. 10. 2009 22:16
Mýlka v autorství

Hastrmane tatrmane nesložil diskutovaný bloger, ale Zdeněk Merta. Diskutovaný bloger byl jedním z autorů prvního Čs. artrockového LP Město Er s Framus Five, ale skládal také pro Vítězslava Vávru, Jakuba Smolíka nebo Lucii Bílou

0 0
možnosti
J

jenomselskyrozum

26. 10. 2009 20:34
Nevazeny

pane. Ja si myslim, ze dokud vy a vam podobni budou presvedceni, ze zpevaci, herci a jejich manazeri musi vydelavat tisici nasobky platu obycejnych lidi, do te doby vam ti obycejni lide budou vase vytvory krast. Bohuzel, nemaji prilis jinych moznosti, kdyz do cen musi byt zapocitany vase nehorazne tantiemy. To, ze podnikatel ktery zamestnava lidi vydela miliony, to je v poradku. Ten tem lidem dava obzivu a bez nej by firma zanikla. Vy jste k nicemu. Pokud by ze dne na den zmizeli ze sveta vsichni vam podobni, nic by se nestalo. Lide by si nasli jinou kratochvily. Jo a az vam jednou bude zle, budete mit hlad, nebo budete potrebovat postavit dum, zajdete si za tim vasim slavnym zpevakem, kdyz je o tilik cennejsi nez dobry lekar, pekar nebo zednik.:-P

0 0
možnosti
J

jenomselskyrozum

26. 10. 2009 20:56
Re: Nevazeny

jeste male doplneni....ja zadna dila nekradu. Za prve to nemam zapotrebi a za druhe asi zadne za to nestoji. Posledni vec....nejsem podnikatel, ale zamestnanec.

0 0
možnosti
MF

falm

26. 10. 2009 17:36
Hastrmane tatrmane, melou

A co Vy na to, ze poplatek za autorska prava je jiz zapocten v cene PRAZDNYCH nosicu jako CD, DVD... o tech starsich paskovych nemluve?

On-line hudba je asi trochu jiny druh, ze?

A co poslouchani rozhlasu v restauracich? Coz kdybychom to otocili? Nemely by ty "vase" slavne velke firmy vlastne platit restauracim za to, ze jim svym poustenim delaji reklamu? A nebo prinejmensim poustenim jejich reklam tam vysilanych?

Nemelete nejak moc, pane Hanigu?

0 0
možnosti
RRS

(gbd)

26. 10. 2009 17:31
Model

Soudím, že celý humbuk kolem poplatků je způsoben především používáním překonaného modelu placení. Problém je, že se na filmy aplikuje model, ktrerým se platí za hudbu, jenž je aplikací modelu, kterým se platí za tištěné slovo - a ten je navíc zastaralý.

V dobách, kdy knihtisk byl revoluční novinkou, mnoho autorů svá díla prodávalo "za konečnou cenu" vydavatelům. Protože ti měli často velké zisky, autoři postupně přešli na "procenta". Zároveň se rozšířila praxe "smluvních autorů", kteří se za zajištěný příjem zavázali napsat určité množství literatury ročně. Postupně se na texty začalo aplikovat v podstatě upravené patentové právo. Knihtisk byl dosti výlučná reprodukční technologie pořizování kopií svépomocí těžko představitelné.

V těchto podmínkách byl takový model funkční.

0 0
možnosti
RRS

(gbd)

26. 10. 2009 17:41
Model...

S hudbou to bylo obdoné. Navíc zde byl jistý "fázový posun" mezi "autorským" a "interpretačním" uměním. Takže zatímco hudebníci běžně psali jednorázově placené skladby zhruba do půlky devatenáctého století, jejich provedení byla pžed vynálezem fonografu jednorázovou záležitostí. Ostatně, dodnes se traduje, jak skvěle hrál Paganini, ale poslechnou si jej v postatě nemůžeme. A dodnes jsou "orchestry" v podstatě živy z jednorázových příjm. za představení.

Teprve pokročilý vývoj záznamu hudby postavil (některé) interprety na roveň autorům. Následoval obdobný vývoj jako u knihtisku, včetně "smluv s vydavatelstvími" a v podstatě okopírování "literárního modelu".

0 0
možnosti
W

Wolf778

26. 10. 2009 17:20
Vážený pane

Pokud se Vám nelíbí názory, které Vám lidé pod článek píší, tak byste měl především reagovat tam a ne dalším bolestínským článkem o tom, jak jste nebyl pochopen. Tvrdíte, že rozhlas se spikl proti nebohým umělcům, protože už se nemohou dočkat až nebudou muset za vysílání jejich hudby platit - to je poněkud svérázná teorie, protože nic takového ani pirátská strana v programu nemá. Zdá se, že jste se ani neobtěžoval pročíst si jejich program, zatímco svým čtenářům spíláte za to, že údajně to Váše minulé dílo nedočetli do konce.

 

Jestliže máte péči o hudbu pro "nematerialisticky uvažující a konající lidi", pak nerozumím jednomu. Oni si snad ti nematerialisticky uvažující lidé nekupují své oblíbené klasiky v obchodě na CD, takzvaně "v plné palbě"? Rozumím tomu správně, že i ti úžasní nematerialističtí nadlidé snad tu krásnou hudbu (skoro se to bojím vyslovit) KRADOU? A nebo je to trochu jinak a bojíte se o tučné příjmy z VÝPALNÉHO z prázdných médií, televizí v hotelech apod?

0 0
možnosti
W

Wolf778

26. 10. 2009 17:23
Re: Vážený pane

Jinak pokud jde o letní čas, tak plný souhlas, ovšem to je zcela jiný problém.

0 0
možnosti
G

garumna

26. 10. 2009 17:16
Je to slozitejsi

Napriklad mi jeste nikdo nevysvetlil, proc musim platit OSA za kazde prazdne CD, ktere si koupim ( i kdyz si na nej chci vypalit svoje rodinne fotky), proc platim za kazdy hard disk a dokonce i za tiskarnu ( co ta ma proboha spolecneho s hudbou???). A vzhledem k tomuto naprosto chapu proc se lidem nechce kupovat, ale stahovat. protoze kdyz uz z nich OSa dela zlodeje apriori, tak at z toho neco maji... Je to hnusne, ale je to tak.

0 0
možnosti
ZK

Nomen O

26. 10. 2009 16:58
Na co si hrajeme?

Lidé si stále na něco hrají. Pro sebe i pro veřejnost. Aby nebyl život fádní. A hlavně, aby stále byla jakási změna v životě člověka. A tak se stalo, že se dostalo i na astronomický a tzimní čas. Vůbec mi to nevadí, ale nevidím souvislosti. A tak si to vykládám s tím, že si lidé hrají. Dokud si hrají bezelstně a beze zlých následků -----budiž. Ale hrát si na Boha??? I to se nám někdy zdá u některých lidí, nemyslíte?

Přeji všem všechno dobré.[>-]EU[>-]EU

0 0
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 47,09
  • Průměrná čtenost 8349x
předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Seznam rubrik