Kde se bude šetřit?

Probouzíme se pomalu do povolební reality. Rýsuje se vláda rozpočtové odpovědnosti. V jakém směru však budou noví nájemníci Strakovy akademie rozpočtově odpovědní? Odpověď nám poskytují povolební večírky, či spíše, kdo na nich s úspěšnými stranami slavil.

Je to tak. Na večírcích byly vidět známé tváře, které reprezentují katastrofální hospodaření na Českých drahách, předražené dálnice, vyhazování peněz daňových poplatníků za předražené zakázky pro armádu atd. Co slavily tyto známé tváře. Slavily to, že teď budou muset více šetřit? Že už si nebudou moci vyplácet mnohamilionové odměny? Že už nebudou moci stavět dálnice za dvojnásobnou cenu než je zvykem jinde v Evropě? To tedy rozhodně ne. Voliči rozhodli jasně. Nechceme změnu. Chceme dále Pandury za trojnásobnou cenu, chceme letiště Vodochody, chceme takový stav na drahách jako je teď. Nechceme čisté, rychlé a laciné vlaky. Že by ne? Tak si na to počkejme.

Je nám jasné, že v nejbližších měsících ti, kteří volili podle návodu televize, rádia a tisku, procitnou. Strany, které proklamují úspory samozřejmě nebudou šetřit na projektech těch, kteří je ve volbách finančně podporovali. Takže tu budeme mít i nadále plýtvání ve formě stamiliardového tendru na odstranění ekologických škod, i nadále se bude plýtvat na předražených zakázkách pro armádu, dálnice a silnice se budou budovat šnečím tempem za předražené ceny. Betonářská lobby bude vzkvétat, hazard bude všudepřítomný, policie bude i nadále bezmocná v potírání zlodějů a agresivních individuí.
A kde se tedy bude šetřit? Na zdravotnictví. Co to znamená ta "sympaticky" znějící věta spoluúčast pacientů? Nejdříve 14 % později až 25 %? To, že na komplikované operace budou mít jenom skutečně bohatí. Přátelé - žádných pouhých 30 Kč za poplatky, ale 14% třeba z 800.000.
Co to znamená důchodová reforma - opt out? Že část z povinného odvodu na sociální zabezpečení půjde do soukromých fondů. Už teď horlivci shánějí klienty pro tyto fondy systémem letadlo. Za klienta dostaneš 30%, jsem slyšel v jedné konverzaci. Takže, místo, aby peníze šly na důchody, půjdou na provize. A nakonec takový fond zkrachuje (tak jako v USA) a o důchodech si budete moci nechat jenom zdát.
Mladým se podařilo přemluvit bábu a s vítězným hurá se mohou připravovat na to, že si tím konečně vymohli, že budou moci platit školné. Po tom přece tak toužili, ne?

Živnostníci budou dál živořit, protože vítězství vlády rozpočtové odpovědnosti připraví jejich zákazníky o peníze na jejich služby, či produkty. Střední třída (učitelé atd.) budou mít ještě hlouběji do kapsy.

A ještě jeden aspekt. Od prvního června platí přísnější zákon pro uvádění videí na serverech. Čili, nejenom utahování opasků na kalhotách (samozřejmě ne na těch kalhotách, které slavily vítězství po volbách), ale i smyčka kolem krku svobody vyjadřování.

Teď prosím do řad armády diskutérů, kteří mě budou oblékat do narudlého hávu. Nebudu zde pouze vyjadřovat názor, že Suverenitě nebyla dána možnost prezentovat své názory pro široké publikum diváků ČT 1. Ale proč, když voliči měli být rozpočtově odpovědní, proč tedy nebyla dána možnost přednést svůj jasně pravicový program Straně svobodných občanů, či Občanů.cz. Stále mi zůstává v ústech podivná pachuť toho, že asi skutečně při tom přemlouvání báby nešlo o rozpočtovou odvědnost, ale o něco úplně jiného.

Autor: Petr Hannig | pátek 4.6.2010 22:00 | karma článku: 33,83 | přečteno: 1783x
  • Další články autora

Petr Hannig

Iveta – jak to bylo doopravdy

4.4.2024 v 12:12 | Karma: 48,11

Petr Hannig

Nejistota ve všem

28.3.2024 v 15:04 | Karma: 46,06

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

21.2.2024 v 10:12 | Karma: 47,85