Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Kecal

14. 3. 2012 15:08
Aristoteles a Platon - začátek úpadku evropské kultury

JAk se můžete dočíst v knize L. E. Lederman, C. T. Hill: Symetry and the beautiful universe (viz překlad http://jirisoler.wz.cz/symetry.html ), kapitola Childrens of the Titans:

Někteří pohlíželi na heliocentrický systém jako na příliš výstřední a proto nebyl nikdy přijat pozdějšími řeckými filosofy. ...  Sama podstata filosofie se změnila, vážnost matematického a vědeckého racionalismu poklesla a společnost utrpěla otřes, což vedlo k věku Platona a Aristotela. Tito filosofové pochopili celý obraz struktury vesmíru špatně, což vedlo nakonec k širokému přijímání špatných představ o fyzice a o přírodních jevech. A ty byly s konečnou platností kanonizovány v doktrínách a dogmatech katolické církve.

Z knihy se současně poučíte, jak nekřesťanský původ autorů jim umožňuje ignorovat zažitá dogmata a vidět svět objektivně a nezávisle. Nemělo by to být i zárukou nezávislosti soudců?

0 0
možnosti
R

rudaz

19. 3. 2012 21:17
Re: Aristoteles a Platon - začátek úpadku evropské kultury

Aristotelés řekl: „Kdo se neúčastní veřejné debaty, týkající se základních problémů, žije mimo obec, ten se musí buď povznést na úroveň bohů nebo klesnout na úroveň zvířete. Obě možnosti jsou pro společnosti velmi zrádné.“

Nejsem znalec jeho díla celého, ani znalý celého díla Platóna. Ale Platón sestavil pohyb planet, který zatím nikdo nevyvrátil, nezpochybnil. Podle něho jsme ve fázi přeměn, což pozorujeme, že? Takže vesmír nepochopil špatně on, ale někdo jiný.

Nekřesťanské myšlení, potažmo konání se v historii lidstva žádné společnosti nevyplatilo. Spíše naopak, nezávislým postojem byl smeten Babylón a další "výkvět" světa. Doučit se historii je třeba a nastudovat znalosti našich předků, třeba i knihu knih. Z Bible např. upozorňuji na Žalm č.127/2 - jsme v tam popsané fázi.R^

0 0
možnosti
JS

jaso

2. 3. 2012 16:53
Normální člověk žasne!

Rozdíly jsou předevšém v tom, že pojem práva si jinak vysvětlují ti, kteří je používají jako výdělečný prostředek proti normálním lidem., kteří byli vychováni v duchu mravních zásad, pokory a lásky k bližnímu. Současný stav práva je asi pokračováním Macchiavelistického: "Účel světí prostředky. Jakýkoliv prostředek je dobrý k dosažení cíle!" Vzhledem k tomu, že peníze přešly z prostředků na cíl, není těžké se nedivit tomu, jaký stav našeho právního státu je. Již prezident Masaryk ve své dizertační práci mimo jiné uvedl, že "největším nepřítelem demokracie jsou politické strany". Výsledek tohoto "stranického" snažení se promítl jak do právního chování, ale i do chování celé společnosti. Snad jednou nastane doba, kdy představitele tohoto státu si uvědomí, že tato cesta nikam nevede.

0 0
možnosti
R

rudaz

19. 3. 2012 21:29
Re: Normální člověk žasne!

Jen doplním:

„Počítám, že se začne budovat nový řád, který se stane pilířem díla věků. Myslím, že bude stavovský na ryze křesťanském základě. Každý obor bude mít své předáky, kteří nezklamou naši důvěru, a tak se za ně v budoucnu nebudeme muset stydět. Vznikne v Československu a bude základem díla věků pro celý svět. A postavíme také nové sídlo…“ » Paseka Jindřich, Svratouch.

Takže určitě přijde doba velkých přeměn. Na pana Paseku nikdo neměl a nemá.R^

0 0
možnosti
Q

quoko

2. 3. 2012 13:07
Lepší je volitelnost soudců

Ale to by se musela změnit celá justice a dát zároveň soudcům svobodu a nezávislost na zákonech parlamentu.

0 0
možnosti
R

rudaz

1. 4. 2012 14:57
Re: Lepší je volitelnost soudců

„Jsou lidé, kteří se soudit druhé žijící ostýchají, a lidé, kteří se v tom naopak vyžívají.

Ti druzí by měli být doživotně diskvalifikováni z jakékoli funkce v justici.“ » Od moudrého spoluobčana.

R^

0 0
možnosti
A

Akire

2. 3. 2012 12:11
Jsem skeptická k vašemu návrhu

ač ocenuji záměr něco změnit. V médiích se dočítáme o vlivu různých skupin a mafií (už snad ani nejde o fázi prorůstání, tento proces byl dokončen) na různé kauzy. Morální úpadek je obrovský. Vážené osobnosti práva?? Pomalu nevěřím, že existují. Stačí tanečky kolem kandidáta na soudce Ústavního soudu , kde hraje hlavní roli prezident a Senát :-/

0 0
možnosti
PV

pavsson

1. 3. 2012 18:46
Anakolut

Vyšinutí nejen z větné vazby. Když už to prezentujete jako stranický materiál, měl by to po Vás někdo přečíst a opravit. Zvláště čtvrtý odstavec by mohli učitelé používat jako pomůcku při výuce anakolutu.

0 0
možnosti
R

rudaz

1. 3. 2012 19:31
Re: Anakolut

Co nevím, o tom si nemyslím, že to vím. » Platón.

Díky za názor. Bohužel, další podobná moudra filosofů Vám měli připomenout Vaši vychovatelé. Proto jste nyní Vy mírně vybočen a neberte si to osobně. Chyba je na straně vychovatelů a určitě by čtvrtým odstavcem i nadále chybovali s využitím coby pomůckou. Narazili by totiž u studentů, kteří používají zdravý rozum. A tento opomíjený fenomén je využíván v Suverenitě-Straně zdravého rozumu (http://www.suverenita.info). Tudíž není třeba, aby někdo další(vševědoucí sekretariát) korigoval názor předsedy.

Takto totiž fungují "velké" strany po roce 1992 a proto jsme tam, kde jsme. Takže nebavme se kdo je zde "vyšinutý", pojďme si pomáhat při prosazení přeměn ve společnosti, ano? Čas myšlenky a názory prověří...

Ale k tématu článku - příčina feministické justice mj. tkví v opomíjení odkazu našich velikánů:

"Štěstí národa" - 18 podmínek štěstí podle J.A.Komenského. Např. 8/ "Dobré úřady - v čele národa lidé moudří, mírní k dobrým, a přísní ke zlým".

0 0
možnosti
JV

Žadatel

1. 3. 2012 18:19
Jen by mě zajímalo,

podle jakých kritérií by bylo rozhodováno po pěti letech o setrvání soudce ve funkci? Ještě jsem totiž neslyšel o soudci, kterému by bylo prokázáno vynesení úmyslně nezákonného rozsudku. :-/ A jestli bylo nějakému soudci  úmyslně nezákonné rozhodnutí prokázáno, kolik jich bylo? 8-o

0 0
možnosti
R

rudaz

1. 3. 2012 19:46
Re: Jen by mě zajímalo,

Stačí pozorně číst:

"Navrhujeme nezávislou radu pro jmenování soudců a státních zástupců. Tato rada by byla jmenována plénem Ústavního soudu a byla by složena z vážených osobností práva. Instalována by byla Senátem a potvrzena prezidentem republiky. Každý soudce a státní zástupce by byl touto radou volen na pět let a po pěti letech by rada rozhodovala o jeho setrvání ve funkci."

Vážené osobnosti práva by nebyla žádná ořezávátka, šlo by o slušné lidi. Protože východiskem z krize je morální hledisko a tito lidé sami, tedy svými znalostmi a zkušeností nabytou právní praxí, by stanovili kritéria.

V Radě ČT jsou lidé z různých oblastí. Podle čeho rozhodují, kdo bude ředitelem ČT? To Vám nevadí?

A v případě soudců by o jejich bytí rozhodovali vážené osobnosti práva. Přimlouval bych se, zvláště z Ústavu státu a práva (http://www.ilaw.cas.cz/). Potom byste byli překvapeni, k jakému zlepšení by v justici došlo. I bez tzv."reforem" pana Pospíšila. Queis custodet custodiet? > Kdo ustráží strážce?

1 0
možnosti