Dr. Rath – jen ho nechte ať mluví – veřejně!

    Dojemná je snaha parlamentních politiků, aby dr. Rath nemluvil veřejně. Kauza Rath je ovšem pro veřejnost unikátní možností, jak někdo zevnitř systému popíše cesty, kterými unikají nemalé prostředky ze společné kasy na konta vyvolených. Prostředky, které mohly být použity na zachování rozumných daňových sazeb a na valorizaci důchodů tak, jak bylo slibováno před volbami.

Policie a státní zastupitelství si z jeho kauzy vytvořily „majstrštyk“. Trestní sazba za jemu připisovaný čin je pro veřejného činitele od 5 do 12 let. David Rath tedy v současné situaci nemá co ztratit. Může pro naše občany právě v této situaci hodně učinit. A proto je nanejvýš nutné, aby poslanec, dle článku 25 a 27 Ústavy ČR, vykonával své ústavní právo a zúčastňoval se všech jednání sněmovny, hlasoval a hlavně veřejně vystupoval, neboť vazba podle Ústavy není důvodem pro zamezení Ústavou daných práv poslance vyplývajících z jeho zvolení. Dojemná je snaha mnohých, kteří mají máslo na hlavě, že by ovlivňoval vyšetřování. Vždyť za více jak půl roku už toho v jeho případě policie musela vyšetřit víc než dost. Jeho „vinných“ sedm miliónů by totiž mohlo umožnit odkrýt desítky a stovky miliard, které unikají z rozpočtu.

    Jen ho tedy nechte, ať mluví a ať mluví co nejvíce a co nejčastěji a hlavně veřejně.

On totiž politik či státní zaměstnanec může poukazovat pouze na toho, kdo o dotyčném poukazovateli nic neví. A obávám se, že v těchto sférách, odkud plynou miliardy z naší společné kasy do privátních kapes, každý ví na každého všechno. A v případě dr. Ratha má veřejnost výhodu. Rath nemusí nic zatloukat, už se ví všechno a obávám se, že dokonce víc než všechno.

    Už se nebude jednat pouze o politické řeči, protože ho jeho strana ČSSD rychle hodila přes palubu. Bude pálit hlava nehlava. Bude poukazovat na systémy odklánění napříč politickým spektrem. Mimochodem, divím se, že KSČM si nepřeje, aby mluvil veřejně. Že by i jediný svatý v parlamentu neměl tak úplně čisté svědomí?

    Z hovorů s obyvateli Středočeského kraje vím, že dr. Rath určitě nebyl nikterak opatřen svatozáří. Vládl kraji železnou rukou jako skutečný středověký hejtman a bohužel jeho železná ruka neoplývala spravedlností. Některé obce se hřály na výsluní jeho blahosklonnosti, avšak na převážnou většinu nepadl ani odlesk jakékoliv pomoci.

 Nechci hodnotit jeho kauzu, nemám informace. Je mi však divné, že orgány činné v trestním řízení důkladně nezmapovaly jiné, daleko vyšší rozkrádání, než bylo to, do jakého se zapletl dr. Rath.

 Je to dáno tím, že David Rath velice nepříjemně poukazoval na dvou miliardový únik v projektu IZIP? Je to dáno tím, že zamezil privatizaci středočeských nemocnic? Určitě nebyl kladným typem, nemáme snad ale v našem rybníku daleko nebezpečnější dravce?

 

Autor: Petr Hannig | pondělí 4.6.2012 13:45 | karma článku: 47,16 | přečteno: 15315x
  • Další články autora

Petr Hannig

Iveta – jak to bylo doopravdy

4.4.2024 v 12:12 | Karma: 48,10

Petr Hannig

Nejistota ve všem

28.3.2024 v 15:04 | Karma: 46,04

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

21.2.2024 v 10:12 | Karma: 47,85