Bobošíková eurokomisařkou!

Naše parlamentní strany se přou o to, kdo by měl být eurokomisařem. Dvě nejsilnější strany se nemohou domluvit, premiér přichází se svým jménem. Barosso by byl rád, kdyby, když už jsme zapříčinily pozdržení sestavování komise, vyhověli genderovým požadavkům a navrhli ženu. Měl by to být někdo, kdo má zkušenosti buďto z vlády, nebo z evropských institucí. A pro ČR by to měl být někdo, komu nebudou problémy našich občanů a osud naší země cizí. A vychází mi pouze jedno jméno. Ing. Jana Bobošíková.  

     Když jsem se jí zeptal, co by říkala tomu, kdybychom ji navrhli na eurokomisařku, pustila se do mě slovy: "V žádném případě. Lidi by řekli, že se zase někam cpu". Já jsem jí odvětil a to byste tam radši viděla dále "zdroje jsou" Vladimíra Špidlu, či dokonce euronadšence Vondru? Mávla nad tím rukou a dále jsme se o tom nebavili. Já a celá Suverenita - Strana zdravého rozumu jsme však bytostně přesvědčeni, že když už se stala ta katastrofa a prezident ratifikoval Lisabonskou smlouvu, je nutné, aby v orgánech EU byl někdo, komu osud naší země není lhostejný. Vím, že zadáním komisařů není ochraňovat zájmy svých mateřských zemí, ale nakonec dovedete si představit, že tak nečiní třeba Francouz v případě zemědělské politiky.  

   Jana Bobošíková je známá hlavně svým bojem za suverenitu ČR a ochranu zájmů jejích obyvatel a jejich majetku zvláště v pohraničí, ale nejenom tam. Zasazuje se i proti nárokům šlechty na vydání majetku, pokud by toto vydání bylo v rozporu s poválečným uspořádáním a v rozporu s naším právním řádem. Méně známé je však to, že se jako europoslankyně zasadila o to, aby se kauza bytů OKD dostala před Evropskou komisi. Dala impulz k zahájení řízení před Evropskou komisí, bohužel však ve volbách lidé volili zase podle zaběhaných rituálů pouze parlamentní strany a tak Suverenita zůstala těsně před prahem europarlamentu a Bobošíková už neměla možnost pokračovat v započaté práci dále.

    Pro ty, co nevědí o co jde. Na Ostravsku bylo nájemníkům cca 43 000 bytů (bývalým horníkům a zaměstnacům OKD) přislíbeno, že si budou moci odkoupit byty. Historie se však vyvíjela jinak. A vše je spojeno s navrhovanými komisaři. Komisař navrhovaný vládou Vladimír Dlouhý, tehdejší ministr zahrnul nepochopitelně tyto byty do privatizace OKD a připravil tak hned v počátku horníky o možnost koupě bytů do osobního vlastnictví. Tyto byty dal do vínku uhlobaronům, snad aby ulehčil jejich "tíživé finanční situaci".

OKD byly privatizovány jen částečně, stát si ponechal většinový podíl. Teď nastupuje na scénu další navrhovaný na post eurokomisaře Vladimír Špidla. V době, kdy byl premiérem se vláda rozhodla prodat svůj podíl v OKD a byty, jako součást tohoto podílu ocenila na 40 000 za jeden. Tržní cena v té době byla několikrát vyšší, takže uhlobaroni si přišli na dobrých 4,9 miliardy korun. Skutečně chválihodné sociální citění nasměrované k potřebným miliardářům. A pro nájemníky začalo peklo. Nic na tom neměnil fakt, v níž se nabývající zavázal, že přednostně prodá nájemcům byty za cenu přiměřenou té, za kterou byty nabyl. Dnešní majitel tuto část smlouvy jednostranně vypověděl a nájemníci jsou zoufalí. Právě na tuto situaci Bobošíková neustále upozorňovala a podařilo se jí byty OKD uvést do zorného pole příslušné komisařky. Tolik jenom k tomu, že aktivity Bobošíkové se v europarlamentu neomezovaly jenom na půtky s předsedou sudetoněmeckého landsmanšaftu.

  Jak jsem Janu Bobošíkovou poznal určitě by na půdě evropské komise udělala všechno pro to, aby se zrušila povinná výměna žárovek v EU a další nesmysly. A úplně si ji dovedu představit, jak jedná se Sarkozym ohledně jeho šílených nápadů. Žádný poslušný předklon. A Barosso by měl konečně tvrdého partnera i z České republiky. Mohla by pokračovat v důležité věci pro naši republiku, v dozoru nad tím, aby se nezapomnělo na deklaraci, ohledně přistoupení k Protokolu 30. Vždyť to byl hlavně její boj, který přinesl částečný profit ve formě požadavku prezidenta republiky.

   Mezi námi. Konečně by se jí elegantně zbavili ti, kteří jí nabízejí leccos, jen aby nekandidovala v jarních volbách za Suverenitu. Mají z ní strach, že by v parlamentu notně rozčeřila stojaté vody. A já se jim nedivím. Bobošíková je všechno jiné než kýval a přisluhovač. Ale nakonec jsem rád, že tento náš návrh téměř jistě nebude akceptován. Bobo tank zůstane doma, aby střílel na všechno shnilé a zatuchlé v tomto státě.

 

 

Autor: Petr Hannig | středa 4.11.2009 20:40 | karma článku: 19,27 | přečteno: 1420x
  • Další články autora

Petr Hannig

Iveta – jak to bylo doopravdy

4.4.2024 v 12:12 | Karma: 48,11

Petr Hannig

Nejistota ve všem

28.3.2024 v 15:04 | Karma: 46,05

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

21.2.2024 v 10:12 | Karma: 47,85