Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

Nejprve mne utřeli dotazem, k čemu jsou nám ty špičkové agro-výkony, když jsme během posledních třiceti let dospěli od přebytkové výroby jídla k potravinové nesoběstačnosti ve většině komodit.

Zdroj: https://hanastastna.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=696565

Smím se já optat, jak a kde se ten přebytek jídla projevil? v nekonečných frontách na základní potraviny, v 60% nedostatku všeho, nebo v tom, že kdo si v pátek dopo nekoupil pečivo na tři dny dopředu, žral potom suchary, sehnal-li je?

0 0
možnosti

Z hlediska spotřebitelů je vše v pořádku. Jídlo nikdy nebylo tak levné, dostupné. Nikdy se s ním tak neplýtvalo jako v současnosti. Zemědělci jsou taky v pohodě, Tolik dotací, jako teď, nikdy nepobírali. Psala jsem jen, na co se mne Číňané na základě konkrétních ekonomických ůdajů ptali a že nechápali, proč toho stále méně vyrábíme a více dovážíme, když máme špičkové výkony v rostlinné i živočišné výrobě. Samozřejmě, že organizace socialistického zemědělství a maloobchodu byla tristní, postavená na zločinu nedobrovolného znárodnění - demokratizace :-)? - sedláků - a vstup na volný evropský trh umožnil spotřebitelsky luxusní dostatek dovozu přebytkového zboží na náš trh. každopádně špatně vyjednaná přístupová dohoda a nerovné dotační podmínky ČR versus EU vedly k poklesu např u dojnic z 1247 tis na 360 tis, u prasnic z 312 tis na 91 tis, u nosnic z 16 tis na 7 tis...nebo si myslíte, že je normální, kdyžunás produkujeme na 100 ha zemědělské půdy 62 kg vepřového masa a v Nizozemí 690 kg, 75 l mléka v ČR a 680 l v Nizozemí?

1 0
možnosti
JP

Jsem v zemědělství celý život, ale moc Vám nerozumím. Prý výroba klesla díky západním imperialistům ...Něco mi to připomíná...Po vstupu do EU se dostalo naše zemědělství do zisku a je v něm stále. Díky dotacím z operačních programů tu jezdí moderní stroje, jsou postaveny moderní stáje, jsou k dispozici moderní technologie. Výnosy plodin a užitkovost zvířat násobně stouply. Ročně vyvážíme cca 3 mil. tun obilí, řepku, mléko, skot...Ale vám se stýská po starých časech, monopolu socialistické velkovýroby a frontách před masnou...

0 0
možnosti
JB

Ale autorka nic takového nepíše.

1 0
možnosti
JB

R^Kladli Vám dost záludné otázky.:-)

2 0
možnosti
SN

:-)......Zajímavé a pěkné! Konečně se tu objevil někdo, komu není zemědělství cizí. Narodil jsem se na statku a pak samozřejmě celý život pracoval v zemědělství.

Pracoval jsem v jednom dost velkém družstvu, přijeli zemědělci z Francie. Ti hleděli! Technika, pravidelná pracovní doba,(v živ. výrobě), v sezóně podle počasí od vidím do nevidím.

Měl jsem to štěstí, že jsem si přes ČSVTS, (nepamětníky Československá vědeckotechnická společnost, za minulého režimu, domluvil v Rakousku stáž u sedláka. 60 ha, otrocká práce. Jako kdysi doma na statku.

A pokud se týká potravinové soběstačnosti, EU ví, že konkurenci je třeba likvidovat. Jeden příklad....2 roky starý cukrovar v Hrochově Týnci, zbourán. Jezdím jedenkrát ročně okolo. Je to pláči.

Naši zemědělci dostávají dotace, ale......je to polovina, co dostávají zemědělci ve starých zemích EU! R^R^R^

5 0
možnosti
PB

Pracoval jsem v jednom dost velkém družstvu, přijeli zemědělci z Francie. Ti hleděli!

;-D;-D;-D;-D;-D a dost, Stando...

0 0
možnosti