Zákaz kouření v restauracích zmenšil naši svobodu

Před pěti lety, 31.5.2017, začal v Česku platit plošný zákaz kouření v pohostinství. Doposud údajně utlačovaná většina nekuřáků zvítězila nad utlačující menšinou kuřáků. 

 

Argumenty odpůrců zákazu byly ignorovány a Česká republika se zařadila mezi státy vyspělé svým progresivistickým přístupem k občanům. Prokapitalistický étos svobody bez přívlastků za 30 let značně zeslábl. Víme, co je pro lidi dobré, lidi to nechápou a změnit špatný stav na dobrý bez zásahu státu by trvalo dlouho. Pokroku pomůžeme zákazem zla s argumentem veřejného zájmu. Jde o ochranu zdraví a co je více? Rozcvička na covidová omezení. Kdo se bude vzpouzet, bude potrestán. Kdo je proti, je zpozdilý, asi ho platí výrobci cigaret a alkoholu.

Zákon nepřinesl omezení pouze pro kuřáky, ale i v prodeji alkoholu. Hospodští byli hloupí, jim samotným měl zákon prospět a zákazníkům především. Že zanikne pár hospod, v některých obcích jediná, to je za prvé sporné a za druhé, dobře jim tak. A to jsme netušili, že na hospody dopadne covid. Progresivisté se zkrátka se složitostí světa nemažou. Na cukrárny, jídelny, pivnice, herny, bary a další typy zařízení prosadila Pražská kavárna jeden mustr z dílny ministerstva zdravotnictví. Přímá demokracie zákazníků byla nahrazena demokracií sněmovní většiny s podporou pokrokových médií.

Svoboda

Odpůrci měli sice přesvědčivé argumenty o smluvní svobodě mezi provozovateli pohostinství a zákazníky, ale kam s tím proti módě zákazů, která prošla celým západním světem. Chceme patřit na čistý západ, ne na čoudící východ. Že jsou cigarety legální zboží, že nikdo není nucen do hospody chodit nebo v ní pracovat, že v řadě zařízení byly draze vybudované oddělené prostory, že lidem začasté vadí více než kouření hlasitá hudba, pobíhající psi nebo řádící děti a především, že ten kdo rozhoduje je majitel zařízení závislý na zájmu zákazníků, neznamenalo nic.

Proti zákonu byli všichni poslanci ODS (dnešní premiér Fiala, ministři Černochová, Stanjura), nezařazený Tomio Okamura, většina poslanců KSČM, v Senátu se našli rozumní politici i mezi starosty, kterých bylo osm z deseti proti, Čunek a navíc zelená Eliška Wagnerová. Poslanci ostatních stran naopak až na výjimky hlasovali pro (vícepremiér Jurečka, ministryně Langšádlová, předsedkyně sněmovny Pekarová Adamová). Andrej Babiš patřil mezi 26 poslanců omluvených z jednání, ale byly to hlasy ANO, které rozhodly. Bizardní koalice konzervativců pravých a levých, neuhájila svobodu proti stranám hlásícím se ke středové a liberální politice. To jsou paradoxy pane Vaněk. 

Dobro

Mnohaletá parlamentní bitva skončila porážkou svobody a vítězstvím dobra. Podle současných vyjádření ministerstva zdravotnictví se zákaz osvědčil a většina nekuřáků s ním nadále souhlasí. Polovina kuřáků se se zákazem smířila. To je překvapení ;) . Boj už se přesunul jinam. Úvahy o vylepšení různých zákazů a regulací kouření a prodeje alkoholu neustávají. Piráti vážně uvažují o regulaci prodeje energetických nápojů. Téma kvót pro muže a ženy v pracovních nebo veřejných funkcích se vrací stále. Nechat lidi být ať se v klidu domluví a svoje zájmy vyjádří nákupem preferované služby nebo zboží, je pro mnohé volající tu po regulaci cen energií, bydlení, dopravy, médií, atd. nepochopitelné. Stát se má postarat. Když se politik vyjádří, že stát nemá vodit lidi za ručičku, dostane nálepku nelidy. 

Je zde však i opačný trend v rušení omezení. Vláda končí covidová opatření, ale také elektronickou evidenci tržeb (EET). Proč tedy nezrušit i další zbytečná omezení. Služby poškodil covid masivně a potřebují impuls, aby nahradily ušlé příjmy. Plošný zákaz kouření v pohostinství se neosvědčil natolik, aby byl dále odůvodněný. Nechme lidi nadechnout a vraťme svobodu do veřejného prostoru. Ať znovu místo politiků rozhodují zákazníci.

Autor: Milan Hamerský | úterý 21.6.2022 1:44 | karma článku: 29,24 | přečteno: 922x