16,69

Tak si říkám, co ten volební výsledek vlastně znamená. Politici a strany, kteří se dostali do Senátu, jej považují za svůj úspěch, je kolem toho spousta slov a frází. Nevím jak vy, ale kdyby mě z šedesátitisícového města volilo deset tisíc lidí, vyvolenou bych se necítila. Můžu teď vypadat jako zapšklý pesimista z vtipu o poloprázdné/poloplné sklenici, nicméně z logiky věci vyplývá, že padesát tisíc občanů mého města mě nevolilo. V tomto bodě mně nějak chybí mandát většiny, nemůžu si pomoci...  

Možná se teď ozvou hlasy, které budou pranýřovat ty, kteří k volbám nešli vůbec, zaznějí oblíbené fráze o občanské povinnosti a české lenosti. Není to však spíše tak, že jsme Senát vůbec nechtěli, máme už dost všech těch politiků typu „to samé v bledě modrém“ a vůbec celý ten systém voleb a vlády se nám zdá k ničemu? Vždyť jen kolik peněz v něm proteče zcela zbytečně právě na volby a Senát, peněz, které pak chybí úplně někde jinde.

Nevím jak vy, já opravdu ke štěstí nepotřebuji propisku, která mi přistála ve schránce, poukaz na wellness 1+1 zdarma, mapu hor, přívěšek na klíče ani žádné jiné podobné „duperele“, což je oblíbený regionální výraz pro zbytečnosti. Nebudu někoho volit jen proto, že mému dítěti dá balónek. Už samotný způsob vedení předvolební kampaně v tomto duchu mně zavání výměnným obchodem a já nechci, aby mi vládl nějaký výměnný obchodník.

Nenastal už konečně čas, abychom ty obchodníky jednou pro vždy vyměnili? Abychom vzali zodpovědnost za svoje životy do svých rukou a přestali mít pocit, že potřebujeme mít někoho, kdo ví, jak bychom měli žít? Abychom už neměli nad sebou lidi, kteří vládnou o nás bez nás a hlavně do své kapsy?

Velmi mě pobavily reakce na výsledky voleb a návrhy, co s nízkou účastí. Nejlépe tupé stádo nahnat k urnám násilím, aby si vybralo to nejmenší zlo, a neučíní-li tak, potrestat! Není opravdu ještě všem jasné, že na vině je špatný systém, se kterým se lidé prostě nemohou ztotožnit? Jak dlouho ještě budeme tento skomírající model udržovat na život prodlužujících přístrojích? Kdy už pochopíme, že pokud k volbám nepřijde nikdo, bude muset tento systém skončit? A co bude pak? To, co si sami nastavíme. Hrozba, že? Nebudeme pak už moci házet vinu za vlastní mizérii na stát.

 

Krásný den, přátelé...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petra Halamíčková | pondělí 20.10.2014 9:25 | karma článku: 13,31 | přečteno: 418x