Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jarno3

25. 11. 2010 9:39
Elektřina z FVE

Myslím si,že debata o solární elektřině , potažmo  elektřině z OZE ,není o její  užitečnosti, ale o její NEPŘIMĚŘENOSTI. V západních zemích jsou panely na střechách běžné a nikdo se nad tím nepozastavuje. Jen český kocourkov zase musel jít vlastní cestou. Namísto podpory malých lokálních zdrojů umožnil (proč asi?! ) vstup velkého kapitálu, no a ten se začal "chovat tržně". Výsledek je takový, jaký je. Ve světle pomalu rozplétaných lobystických vazeb se také  "selhání" či "zaspání" našich politiků jeví v pravém světle.

A domnívám se, že podobný problém bude v našem korupcí prolezlém státě hrozit jakémukoliv odvětví  zelené energie. První vlnu větrného boomu už máme za sebou. U biomasy  hrozí akutní nedostatek vhodného paliva, další pokřivení už tak dost křivé skladby zemědělské výroby, a zdražení paliv.

0 0
možnosti
AF

Alena1.

25. 11. 2010 9:38
připadá mi nespravedlivé,

když se PV neustále vyčítají dotace a zároveň se zapomínají miliardové dotace v €, které se již desetiletí pumpují do těžby uhlí a do výzkumu, stavby a provozu JE.

Využívat sluneční energii je naprosto správná cesta, neboť tato energie je prakticky nevyčerpatelná. Najít správnou cestu je vždy obtížné a není možné bez omylů. Jestli se jednou prosadí sluneční elektrárny nebo PV, nám ukáže teprve budoucnost.

A to, že čeští politici naprosto zkonili podmínky na podporu PV není její chyba, nýbrž chyba tzv. české cesty. Kdyby se nejdřív podívali do Německa.......

0 0
možnosti
JK

MiroTR

25. 11. 2010 9:51
Re: připadá mi nespravedlivé,

A ono v Německu svítí slunce i v noci ? 8-o  FV panely by měly význam, kdyby odběratel mohl rozhodovat, kdy a kolik odebere - jako u malých vodních elektráren.

0 0
možnosti
JS

Jenda41

25. 11. 2010 9:19
K té ekologii

Zajímalo by mne, jak "ekologická" je výroba solárních panelů v porovnáním k výrobě klasického zařízení (kotel či reaktor - turbina s generátorem). Myslím tím výrobu materiálů, jejich obrábění atd až po konečný výrobek. Tím se také zatěžuje životní prostředí, ale nikdo o tom nemluví. Nikde jsem na tyto údaje nenarazil a mám proto podezření, že solární panely asi moc ekologické nebudou. Pokud byste někde vydoloval ověřené údaje a napsal o tom článek, byl bych Vám velmi vděčen.

S pozdravem J. Stifter

0 0
možnosti

debater

25. 11. 2010 10:34
Re: K té ekologii

přesná čísla také neznám ale tvrdí se, že v našich slunečních podmínkách tyto panely nedokáží vyrobit ani množství energie vložené do jejich výroby.

0 0
možnosti
R

Roman35x

25. 11. 2010 9:10
Není pravda že je eletřina z FVE drahá,

ale naopak elektřina z jiných zdrojů je levná, aniž by spotřebitelé zaplatili veškeré náklady spojené s její výrobou.  FVE mají obrovský potenciál, jenže né v té formě v jaké se převážně aplikuje. Zabrat ornici solárními panely doopravdy není to nejideálnější řešení. Spíš je potřeba využít střechy, průmyslové objekty a pod. a to především pro ostrovní systémym respektive takové systémy, kde solární elktřinu zužitkuje na místě její výrobce a má možnost si další energi dokoupit od ČEZu a pod.   K tomu je ale potřeba změnit chování spotřebitelů. Není možné přes den prodávat draze elektřinu ČEZu a po setmění zapnout všechny spotřebiče a ládovat do nich lacinou elektřinu z Prunéřova a ještě se tvářit jako ekolog.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

25. 11. 2010 9:18
Re: Není pravda že je eletřina z FVE drahá,

Ano ona se ta "stavba" nezapočítá do ceny. Sice ty elektrárny platí stát ale to stejně musí zaplatit někdo na daních.

Takže v podstatě tu fotovoltaiku účtují všem. Ten zbytek z kterého ji dotují jen těm kdo plati daně.

0 0
možnosti
JD

pedr64

25. 11. 2010 8:32
geotermální energie jednou z nejdražších?

není naopak jedna z nejlevnějších?

0 0
možnosti