Kdo, nebo co, je "bydlík"

K napsání tohoto blogu mě vede skutečnost, že mnoho lidí v mém okolí, když jim řeknu, že jsme karavanisté a chystáme se na hory naším "bydlíkem", tak "vykulí" oči s dotazem "a nezmrznete tam?" :-)

Pokusím se Vám jej tedy v hodně zjednodušené formě popsat a třeba i vy budete jednou mít svého bydlíka :-).

Karavanisty prosím, aby mě v diskuzi šetřili, neb tento blog bych ráda věnovala zejména lidem, kteří se o toto téma doposud nijak zvlášť nezajímali, avšak i jim se může jednou stát, že jim jejich známí řeknou, že mají svého "bydlíka" a oni tak již budou vědět :-).

Takže kdo, nebo co, je to vlastně ten bydlík?

Bydlík je v první řadě úžasný prostředek, který Vám dává neuvěřitelný pocit svobody pohybu za každého počasí. Již samotný název Vám napovídá, že se jedná o jakési bydlení. Díky humorné zdrobnělině to značí o čemsi malém. Ale pozor, zdání klame. Bydlík není tak malý, jak zvenčí vypadá :-).

Bydlík je totiž zevnitř neuvěřitelně prostorný a jeho uspořádání je věnována výrobci veliká péče. Uvnitř, budu-li hovořit o průměrné výbavě, naleznete obývací pokoj či chcete-li společenskou jídelnu, záleží na Vašem názvosloví. Dále plnohodnotnou kuchyň s plně funkčím dřezem, ložnici, která někdy bývá umístěna nad kabinou řidiče a které se říká "alkovna", nebo ji máte v zadní části "bydlíku". Také topení, které je řízeno termostatem a sprchový kout s chemickým wc, lednici, která je funkční jak na elektriku, tak na plyn. Po celém bydlíku samozřejmě máte nataženy všelijaké rozvody, kterými Vám teče voda, elektrický proud atd. Je třeba zdůraznit, že bydlík funguje jak na plyn, tak na elektrický proud, takže když jste někde mimo civilizaci, není to pro vás problém. Samozřejmostí jsou nádrže na vodu a odpad. Bydlík má samozřejmě mnoho dalších vychytávek, jako třeba "duo kontrol", který Vám v zimě zjednodušší život a vy tak nemusíte o půlnoci vstávat a měnit plynové bomby na topení, či si do něj nechat namontovat satelit, díky kterému se Vaše děti nebudou večer nudit atd. atd. Dá se říci, že "fantazii" se zde meze nekladou.

Tolik asi k základní vybavě. Tak vidíte, opravdu tam nezmrzneme :-).

A teď to, co já osobně shledávám na bydlíku za nejdůležitější.

Díky bydlíku se můžete za relativně malý peníz podívat na neuvěřitelné množství míst. My osobně jsme například za jeden rok procestovali více ja 13tisíc kilometrů a podívali se na mnoho různých míst, o kterých jsme donedávna ani nevěděli. Zde zdůrazňuji, že se jedná o převážně víkendové výlety, takže vše v blízké vzdálenosti.

Také zážitků máte najednou mnoho a rodinné soužití se tak nějak přirozeně stane ještě více rodinné. Díky bydlíku totiž můžete cestovat s celou svojí rodinou. Můžete se doma vždy dohodnout, kdo by chtěl co vidět a dle toho naplánovat trasu. Nevěřili by jste, kolik se toho všeho dá za jediný víkend stihnout.

Pesimisté či rýpalové, se mě nejspíše v toto bodě budou snažit tzv. chytit za slovo a konfrontovat s výše uvedenou informací o levném penízu, ale ono tomu tak skutečně je.

Tak například, představte si, že máte před sebou celý volný víkend a přemýšlíte co s ním. My karavanisté v pátek večer vyrážíme směr vytýčený cíl, kde se hezky ráno probudíme, je-li krásné počasí, tak venku v přírodě posnídáme a vydáme se na výlet. Někdo si s sebou vozí kola, někdo jde pěší. Projdete si veškeré naplánované zajímavosti, odpoledne či v podvečer se sejdete s vašimi přáteli, kteří za Vámi přijeli a společně krásně posedíte u sklenky dobrého moku a večer třeba i u ohýnku. Děti mezitím pobíhají po okolí (např. lese, loukách atd.), hrají venkovní hry a po celou dobu jsou v přírodě a s vámi. Když večer uleháte, tak s úžasným pocitem, co vše jste dnes prožili a ještě k tomu jste jako rodina společně komunikovali.

S jídlem si také hlavu moc nelámete, doma před odjezdem vezmete to, co najdete v lednici a šikovná kuchařka z těchto ingrediencí vždy něco uvaří. Nebo si můžete předem připravit oblíbené jídlo, které si na místě už jen ohřejete. Vše je jen a jen na Vašem svobodném! rozhodnutí. Druhý den pak můžete ještě někam popojet a projít si další vytýčený cíl, pokud jste tak neučinili již odpoledne předešlého dne, a večer se vracíte domů. Doma je uklizeno, neboť tam přes víkend, kdy je doma nejvíce členů domácnosti, nemohl nikdo udělat nepořádek a vy si tak můžete v klidu vychnutat např. večerní posezení u televize.

Nevím, zda si čtenář všimnul té obrovské přidané hodnoty, ale vy, namísto aby jste jezdili do drahého aquaparku, či znuděně brouzdali po nákupním centru s cílem děti zabavit, a nebo zběsile uklízeli celý dům a na konci víkendu vyčerpáním padli, jste prožili báječný a relaxační víkend, kdy jste se nemuseli rychle "hnát" domů, aby ospalé děti byly již v posteli...je třeba dodat, že tento celý víkend, pokud jste nenavštěvovali pamětihodnosti, či si nepochutnávali na dobrém obědu v restauraci, Vás vyšel např. jen na 500,-Kč za palivo, které jste do svého bydlíka nalili. Vlastně Vás vyšel na to samé, jako kdyby jste jeli autem na výlet, avšak s přidanou hodnotou dvou dní, potřeby nikam nespěchat a bydlet ve svém, úžasném standardním komfortu, na který jste zvyklí. Asi netřeba zdůrazňovat další úžasnou výhodu, oproti např. rekreační chatě, kdy nemusíte půl víkendu sekat trávu či renovovat, protože si svůj bydlík vezete přesně tam, kam chcete a kde tu trávu již nekdo posekal :-).

A co teprve v zimě. Představte si ten nádherný pocit, kdy se ráno probudíte a při snídani se z okna koukáte na sjezdovku. Pak již jen nandáte lyže, ujdete pár kroků a můžete lyžovat až do Vašeho fyckého vyčerpání. Večer si vklidu dáte s přáteli svařáček, načerpáte noční horský klid a jdete spát do vyhřátého (např. 23 stupňů) bydlíku.

Takže teď již víte, co, nebo kdo je bydlík :-)

Závěrem, bych chtěla říci, že právě díky "bydlíku" jsme pochopili, jak "jednotvárný" a stereotypní život jsme doposud žili a o jaké zážitky jsme byli ochuzeni. V dalších blozích Vás budu ještě informovat o různých výletech, které se dají bydlíkem realizovat či úsměvných zážitcích, které můžete prožít i vy a třeba jednou.....právě i Vy rozšíříte naše řady a stanete se součástí komunity bydlíkářů se svým, vlastním bydlíkem :-)

Krásné vánoce!

 

P.S. Bydlík, to je obytné auto, nebo karavan :-D

Autor: Klára Hájek Velinská | pondělí 23.12.2013 16:10 | karma článku: 20,55 | přečteno: 2122x