IV. pilíř...aneb jak se na důchod zaopatřit?

Všimla jsem si, že právě slovní obrat "IV. pilíř" se stává více a více zmiňovaným obratem v kažodenních hovorech.

Poprvé jsem jej začala častěji slýchat, a vlastně nakonec i já sama používat, asi tak před čtyřmi lety. Vnímala jsem jej jako pouhé pojmenování potřeby a nutnosti se na stará kolena zajistit a který používá jen úzká skupina přátel. Vlastně asi nemá moc význam, hloubku a vážnost.

Jaké je však mé překvapení, že poslední dobou tento slovní obrat slyším čím dál častěji i mimo zmiňovaný okruh přátel a začíná mi připadat, že tu začíná tzv. domácnět.

Co je vlastně ten IV. pilíř.

Není to ni jiného, než vysoké uvědomění si, že stávající a momentálně oficiálně nastavené tři pilíře jsou nedostačující. Je to z mého pohledu také pravé pojmenování situace, kdy si čím dál více lidí uvědomuje, že je to jen a jen na nich a situaci tak vzali do vlastních rukou....což je vlastně strašně dobře.

A jaké jsou příklady řešení IV. pilíře které jsem slyšela a kterým moc fandím?

V průběhu uplynulých dní, kdy jsem se potkala s pár přáteli, jsem se dozvěděla, že jeden si na hypotéku pořídil dva byty, které po večerech zrekontruoval, teď pronajímá a jednou se pokusí zúročit. To, zda je, či není to dobrá investice ukáže čas, ale budiž velikým plusem, že se o to pokusil a nespoléhá jen na to, že  se státní systém nezhroutí. Další má kamaráda, co si v Indonésii, na malém ostrůvku, za pakatel (a to doslovně) pořídil pozemek, na kterém teď staví malý penzion. Nebál se a přeji mu, aby to vyšlo. Také je tu pár přátel, co si v přímořských či horských oblastech velice výhodně koupili či plánují koupit apartmány, pozemek či dokonce přesunout své podnikatelské aktivity na stáří, atd. Avšak to nejkrásnější pojmenování IV. pilíře jsem slyšela letos mezi vánočními svátky od našeho kamaráda, kterému se narodilo čtvrté dítě. Na můj dotaz, jak to vše chce do budoucna zvládnout mi řekl: "víš, to máš jednoduché, každý máme svůj IV. pilíř a já jsem ho tak nějak přirozenou cestou našel v dětech". Moc mu přeji, aby to vyšlo a ten IV. pilíř měl nadprůměrné zhodnocení v jakémkoliv smyslu :-).

Držme si tedy palce, aby nám všem, kdo do toho jdeme a na svém IV. pilíři pracujeme, se dílo podařilo a při jeho tvorbě neztratili sílu či entuziasmus.

A jaký je ten Váš IV. pilíř? :-)

Krásný den

P.S. Cílem blogu není rozebírat situace, kdy někteří mají rozhodně snažší možnost si ten "IV.pilíř" zřídit, zatímco (bohužel :-( ) jiným se to nejspíše nepovede. Cílem je ukázat, že to s námi není zase tak špatné jak se někdy píše (češi spoléhají jen na stát a čekají co jim kdy dá), ale se svojí budoucností se snažíme pracovat tak, abychom (snad) i my jednou byli také Ti spokojení a cestující důchodci, jako je tomu např. v Německu a naše děti se tak nemusely upracovat k smrti, neb počet seniorů a pracujících za 30 let bude ve velikém nepoměru....No a vlatně jsem jej napsala také proto, že se mi toto pojmenování prostě líbí :-)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Hájek Velinská | pondělí 20.1.2014 14:10 | karma článku: 14,03 | přečteno: 824x