Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SL

Manco Kapak

3. 10. 2010 22:58
Katolíci

To.že arcibiskup se zadrhne u husitských válek mě vůbec nepřekvapuje! Katolická církev mamonila celá staletí(kradla kde se dalo),ale zrovna za husitských válek se jim nějak nevedlo.:-(Jak napsal diskutující escapada, tak dnešní šlechta krade jěště víc. Myslím,že na začátku husitských válek byla defenstrace.To by se dneska dalo také použít,třeba by se přestalo tolik podvádět atd.Je vidět,že v dnešní vládě jsou někteří katolíci(KDU),nebo,že už by nevěřili v boha?Za husitů jsme se aspoň postavili celé evropě.     

0 0
možnosti
E

escapada

29. 9. 2010 11:34
Když už zmiňujete bitvu u Lipan

o které arcibiskup řekl , že nás osvobodila , tak král Jíří z Poděbrad napsal , že po bitvě u Lipan povýšila šlechta LAPKOVSTVÍ NAD ZÁKON . Podle mě je tu jistá paralela s dnešní dobou . Listopadová " revoluce " nás taky " osvobodila " a dnešní šlechta , rozuměj -politici , kradou , lžou , podvádí až se hory zelenají .

0 0
možnosti
F

Faustino

29. 9. 2010 11:57
Re: Když už zmiňujete bitvu u Lipan

Pan arcibiskup Duka zřejmě míní naši společnost nikoliv spojovat, ale rozdělovat.

0 0
možnosti
PH

petrph

29. 9. 2010 10:49
údělem ne, tradicí ano

asi není úplně přesné, že "Neodporování zlu se stalo naším národním údělem, s výjimkou husitských válek". Ten včerejší němý film sice končil happyendem, jakže "Bratr Boleslav si po zlém činu uvědomil, že Václav bude žít nadále jako legenda.". ve skutečnosti ovšem sám ve Václavově tradici "neodporování zlu " nepokračoval, naopak, po další dlouhá léta válčil a bojoval za samostatnost českého státu.,což se mu i podařilo udržet, a český stát patřil i za mnoha jeho následovníků (Boleslav II, Přemysl Otakar II., Karel IV,..) k silným a mocným státům Evropy.

Což platilo i za silného pohusitského krále Jiřího z Poděbrad. i prvních Habsburků na českém trůně. Až pak, přišla ona nešťastná bitva na Bílé hoře. Přibližně 700 po svatém Václavu. to zase není tak špatné,ne???:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz