Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prašť jako uhoď

Do druhého kola prezidentských voleb se probojovala jediná krev modrá a jedna z mnoha krví červených; příštích čtrnáct dní bych to viděla na komentář Roberta Záruby.

Ano, ano, přátelé, modrá je červené v patách, už ji pomalu dobíhá, je třeba poznamenat, že do top  ligy se dostala po vyšplhání se po příčce zelených, které nechala daleko vzadu a do svého týmu více nezahrnula, stejně tak vítězná červená zanechala daleko vzadu své kdysi mateřské oranžové. A když se nikdo nedíval, tak modrá rozdávala své karty v době, kdy byla kampaň ukončena, ale to je nepodstatný detail ve zdejším nesportovním prostředí.

Komentování ponechám odborníkovi, na něj nemám, stejně tak, jako na favority neměly ženské kandidátky, které zůstaly na samém chvostu zájmu veřejnosti, paradoxně ve společnosti kandidáta ODS. Tato partaj se zřejmě propadá do propadliště dějin spolu se svým zakladatelem, současným vůdcem společnosti, který také v pravou chvíli opustil domovskou stáj. Být v ODS, tak ještě zajdu za reprefond do stylové restaurace Carpe diem.

Teď si však dovolím pár postřehů z volební komise, dokud je mám na paměti. Bylo dojemné sledovat, kolik starých lidí se o francouzských holích přibelhalo volit. Voličské místnosti byly ve škole v prvním patře, dostat se k nim poměrně složitým labyrintem chodeb s mnoha schody, byl výkon. Doprovody vozíčkářů nás běhaly nahoru upozornit, že dole je volič, jen málo lidí si vyžádalo urnu domů. Jedním z nich byla i legenda českého hokeje, který ji potřeboval pro nepohyblivou manželku. Upozornil, že pro nás musí přijet z pátého patra a zase nás doprovodit ven, protože mají tak dokonalé bezpečnostní zabezpečení i s čipem ve výtahu, až to je absurdní, protože jim stejně klepou na dveře agenti všeho druhu. Jiný pán přišel s náhradním dokladem místo občanky. Přijížděl z Ostravy a auto mu cestou, už v Praze kleklo. Vzal kanystr a běžel k nedaleké benzínce, zpátky byl ani ne za deset minut, auto však už mělo rozbité sklo a bylo vykradené. Chvilku po obědě, za plného provozu. Bezprostředně jsme vyhrkli, že to bude práce amnestovaných, kteří se poflakují po městě bez peněz a střechy nad hlavou.

Lidé chodili hodně, účast jsme měli dost přes šedesát procent, takže bylo, na co se dívat a o čem povídat. Při debatách jsme došli k názoru, že tématy dneška jsou: „Nemám čas“, „Musím zhubnout“ a „Politické problémy“. Volby v našem bariérovém volebním okrsku vyhrála modrá krev s celkovým počtem 190 hlasů, za ní následoval vítěz celostátní s 90 hlasy, mediální favorit dostal kolem 60, oranžový 50, po 17 hlasech dostaly paní Fischerová, Roithová a Franz, vzpomínám-li dobře. O něco méně, tuším 15 hlasů dostal kandidát ODS a 2 hlasy zůstaly paní Bobošíkové.

Přestože mé favoritky měly plno „P“ - byly pěkné, pracovité, poctivé, pokorné, poslušné, pilné, pobožné, navíc skromné a šetrné, neutrácely zbytečně státní peníze a byl požitek je nejen poslouchat, ale i sledovat z estetické a etické perspektivy, tak můj hlas propadl. Jelikož je prokázáno, že za politické problémy může dominantně maskulinní prostředí, a žen by mělo být v politice víc, tak jsem nakonec dala hlas paní Fischerové, neboť paní Roithová v politice už je tak, jako tak.

Ti dva na vrcholu se teď budou mezi sebou čtrnáct dní řezat, aniž by jednoho z nich napadlo, že politické hřiště je po staletí prostorem pro mužské hry. I Ústava je psaná muži, o mužích a pro muže.  Dalších pět let se budeme dívat a poslouchat jednoho nebo druhého, pakliže situaci za voličskou obec nevyřeší náhlá mozková či srdeční příhoda. Ostatně spravedlnost je v konečném důsledku v moci té zubaté rodu ženského. Nikdy nevíme, kdy se ozve a z její perspektivy jsou všechny zdejší bitky jen marnost nad marnost.

Autor: Marie Haisová | neděle 13.1.2013 9:30 | karma článku: 12,55 | přečteno: 782x
  • Další články autora

Marie Haisová

Akademie 3. věku na ZUŠ

V loňském roce zahájilo šest pražských ZUŠ (Základních uměleckých škol) pilotní projekt uměleckého vzdělávání lidí v seniorském věku. Mohou si zde rozvíjet hudební, výtvarné, divadelní či taneční dovednosti.

20.2.2016 v 10:06 | Karma: 12,67 | Přečteno: 571x | Diskuse| Kultura

Marie Haisová

Bilderberg – Kdo tahá za nitky moci

V souvislosti s uprchlickou krizí a teroristickými útoky se nabízí otázka, zda je vše tak, jak předkládají média? Vystihují skutečnou podstatu problému a nezavdávají podněty k dohadům, že vše může být jinak?

20.12.2015 v 9:15 | Karma: 26,55 | Přečteno: 1849x | Diskuse| Politika

Marie Haisová

Státní zmatek

Říkala mi paní, která se přijela až z Tachovska podívat na dílo sezóny zapůjčené Museem Nacional del Prado v Madridu, že se nemohla dostat na Hradčanské náměstí, neboť bylo ohrazené, střežené policií a obklopené davy lidí.

29.10.2015 v 9:45 | Karma: 11,80 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Marie Haisová

Je těžba uhlí potřeba, nebo je potřeba těžit?

Současné trendy směřují k uvědomění si, že nejefektivnější energií je ušetřená energie, což jde proti duchu konzumní společnosti měřící svůj úspěch růstem spotřeby.

17.10.2015 v 10:57 | Karma: 11,50 | Přečteno: 211x | Diskuse| Občanské aktivity

Marie Haisová

Nepořádek u Hostivařské přehrady

Na cestě podél Hostivařské přehrady, kudy vede i cyklostezka, jsou od hráze do Petrovic přetékající koše odpadu, který nikdo neodváží, přestože se tam v těchto vedrech koupe plno lidí. Píšu na různá místa, snad to bude mít smysl.

9.8.2015 v 16:53 | Karma: 15,60 | Přečteno: 514x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz