Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

chaje

26. 12. 2009 20:13
Hezké,

i když s lecčím by se dalo polemizovat. Ale pohladilo mě to po duši a proto nebudu detailista. Nadsázka je fajn...jen prosím neříkejte židovskému Chrámu kostel, to je i na mě privela :-) Karma.

0 0
možnosti
E

Ensan

25. 12. 2009 19:45
Achabe, Achabe,

ehmm, takže Ježíš, Petr, Jan, Pavel, Marie, - to byly teda jako Aborodžinci? Indiáni? Eskymáci?

Já myslím, že křesťanství je ve své podstatě velmi, velmi židovské čímž rozhodně nechci říct, že je to odnož judaizmu - spíš jakási jeho mutace, vzniklá v židovském prostředí, která - darwinisticky řečeno - se ukázala jako velmi životaschopná.

Taky opomíjíš to, že existovali jednak pohanokřesťani a jednak židokřesťani. Ti druzí jaksi vymřeli, až teprve v poslední době se vynořili v podobě snad trochu kuriózních mesiánských Židů. Ti první možná nic moc z judaizmu nevyškrtli - lze se na to dívat i tak, že zcela ortodoxně dodržovali ševa micvot bnei Noah, kde se jak známo o šabatu a obřízce nic neříká (srovnej si to se závěry jeruzalémského synodu).

Na kterým krchově teď pracuješ? V létě jsem navštívil ten na Kokořínsku, ale na Boskovice pořád vzpomínám...

0 0
možnosti
JAH

achabisko

26. 12. 2009 17:48
Re: Achabe, Achabe,

Díky za reakce. A za informaci. Zdá se, že bloggerství = hlavně diskuze. Ne tak četba sama. O kořeny přece až tak nejde. V tom nemá cenu se přít (už 2000 let to nikdo nerozkrojil.)  Rád provokuji. (K myšlení.) Já psal kvůli panu Olšerovi, co ublížil Římu. (Což píšu.)  Nemám rád špatné souvislosti - adventní věnec a chanukija, šestiramenná menora, bramboráčky s majoránkou, havdala u svátku, který ji nemá - to všechno ukazuje, že křesťanství své kořeny nezná. Ale mělo by je poznat. Pokud je někdy u židů mělo - kromě genetiky a topografie. (Což naznačuju.)

Nicméně fakt díky. Možná vznikne  další blog, i když - radši ne, to by zas bylo majoránky...

BTW - letošní práce na hřbitovech najdeš na http://www.chewra.com -  Tam buď: //Novinky  potažmo //Hřbitovy.

Pozdravení

-acb-

0 0
možnosti
S

Semper2

24. 12. 2009 21:27
Křestanství opravdu židovské kořeny nemá

ale o jaké "židovské evropské kultuře" chcete mluvit ? Evropská kultura není ani náhodou židokřestanská ,ale křestanská, př. křestanskoantická /helénská. Židé nikdy nebyli kulturtrégři, teprve na konci 19.stol. se mezi nimi objevilo jen pár pozoruhodných literátů a hudebních skladatelů - tot vše.

0 0
možnosti
JAH

achabisko

25. 12. 2009 6:32
Re: Křestanství opravdu židovské kořeny nemá

Víte, kultura to není jen počet symfonií, to je způsob života- životní styl. Ten je helénistický (což uvádím) a židovský. protože to, co povyšuje helénistickou "kulturu ducha" o stupeň výš, je právě židovský obsah a přístup k člověku/ otroku. Nakrásně převzatý a implantovaný do ranného křesťanství.

 Teprve s těmi symfoniemi, architekturou a výtvarným uměním (což ovšem není až tak docela kultura - přinejmenším v tom, jak ji vnímám já), je evropa helénisticko-křesťanská. O tom se s vámi vůbec nedovolím přít. Pozdravení

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

24. 12. 2009 7:51
No toto?

Nechápu, jak můžete napsat, že křesťanství nemá židovské kořeny. 8-o

-

Celý Starý zákon je z židovské tradice a je nedílnou součástí křesťanství. Ježíš byl další z řady židovských proroků. Křesťanství by možná židovské kořeny mít nechtělo, ale pak by nemělo na čem stát, i když samozřejmě na židovský kmen byl naroubován křesťanský štěp, který se židům nemusí moc líbit. Křesťanství bez Starého zákona by nebylo křesťanstvím. :-/

0 0
možnosti
RP

shysheen

24. 12. 2009 5:54
FILOSEMITISMUS

jak s tím vším souvisí. Možná by to chtělo speciální článek. Znám i filochréstos a samolibé uspokojení vítězné strany jež staví na Novém zákonu. Zatím vede:-)

0 0
možnosti
JK

Terrurek

23. 12. 2009 23:55
hmm

tak jo. Článek nebyll moc záživnej... tak a zejtra v becne si posluchnu Papeže jak "objektivně" zhodnotí + a - cirkve... nerad bych mluvil za ostatni ale krome zidu a nacku zidi nikoho moc nezajimaj... :)

0 0
možnosti
JN

Jannynov

23. 12. 2009 23:38
o křesťanství lžete

Ale proč ? Jestli záměrně, nebo nezáměrně, to víte jen vy sám. :-) Křesťanství odpovědnost z člověka nesnímá / jak tvrdíte v článku/ . Naopak, člověk je plně odpovědný za své činy a bude za ně jednou souzen. Má svobodu rozhodnout se pro dobro nebo pro zlo a má svobodu a možost poznávat během života, co je dobré a co ne. Víra je darem, pokud k vám jednou přijde, tak porozumíte co to znamená.

:-) Za lži o křesťanství halt karma mínus. ;-)

0 0
možnosti
JAH

achabisko

24. 12. 2009 3:42
Re: o křesťanství lžete

Možná jste se jen zranil o něco, co si nechcete přiznat. A pokud na vás článěk působí "proti-křesťansky", napsal jsem ho nedobře. Já chtěl hlavně poukázat na skutečnost, že křesťanství nemá židovské kořeny, jak se rádo, ale mylně hlásá, protože se od nich samo, včas a dost vehementně odkrojilo. Přesto pro men zůstává jednou z respektovaných a respektovatelných cest k "přesahu".

0 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
Poznáme se asi hlavně podle toho, co za náma zůstane. Moji koně : divadlo, překlad, jidiškajt, hebrejština a krásný židovský hřbitovy