Jak poznat Roma? Podle indikátorů.

Nedávno mne zaujal článek o tom, že jakási ředitelka školy odmítá posílat na MŠMT hlášení o tom, kolik Romů dochází do její školy. 

Tento Unijní požadavek slouží ke sběru etnických dat ve vztahu k umisťování Romů ve standardním školském systému. Statistické výstupy mají ukazovat na to, jak se daří Romy v České republice integrovat do společnosti a zda se jim nedějí nějaké další křivdy. 

Pokyn pro vyplnění dotazníku zní takto: „Za Roma je označen takový jedinec, který se za něj sám považuje, aniž by se nutně k této příslušnosti za všech okolností hlásil, a/nebo je za něj považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indikátorů“.

(Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/dotaznik-sber-dat-msmt-romske-deti-zakladni-skola-f7r-/domaci.aspx?c=A181015_112551_domaci_nub)

Já osobně se paní ředitelce příliš nedivím. 

Pokyn pro správné vyplnění dotazníku má totiž "drobné" nedostatky.

1. Informaci o tom, zda je dítě Rom, může poskytnout pouze jeho odpovědný zástupce. Může se stát, že odpovědný zástupce své dítě označí za bílého Čecha, ale to dítě se tak cítit nebude, samo dítě se bude považovat za Roma, ale nebude mít možnost se k tomuto etniku přihlásit, pokud to rodič (nebo jiný odpovědný zástupce) udělá jinak.

2. Odpovědný zástupce své dítě opět z nějakých důvodů označí za bílého Čecha, ale bude to v rozporu s tím, jak ho vnímá významná část jeho okolí: rozumím tomu spravně tak, že napřiklad spolužáci ve škole? Jsou tito spolužáci významnou částí v jeho okolí? Mají tyto děti právo vyjadřovat se k tomu, jestli vidí nějaký rozdíl mezi proklamovanou etnickou příslušností a tou, jak tuto příslušnost vnímají? Nebo se musí ředitelka ptát dospělých lidí, kteří s děckem přijdou do styku, jak ho tito lidé vidí, zda jako bílého Čecha nebo jako Roma? Co když to Rom nebude, ale bude vykazovat antropologické, kulturní nebo sociální indikátory, které ho do této skupiny zařadí? Stanovil někdo tyto indikátory? Má někdo odvahu říci, podle jakých indikátorů lze posuzovat, zda se jedná o Roma, Albánce, Rumuna, Bulhara, Čečence, Kazacha nebo já nevím koho?

Proč se toto zjišťuje jen u Romů a ne např. u Vietnamců? Nebo Ukrajinců? Mají i oni nějaké "indikátory?" Máme my, Češi, nějaké indikátory?

Řekl bych, že otázek je celá řada a to je ten důvod, proč se paní ředitelce nedivím, že se jí do vyplňování takového dotazníku nechce. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Habětínek | čtvrtek 18.10.2018 9:07 | karma článku: 38,00 | přečteno: 5288x