Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DG

David Gruber

11. 1. 2012 11:57
S významy slovesa "can"

to může být všelijak. Možná tak, jak píše pan Anselm níže, možná jinak. Možná ty významy ve staroangličině vznikly a v demokratické éře byly potvrzeny, tedy nedošlo tam ke změně významu, ke kterému by možná bylo bývalo došlo při totalitě v moderní Anglii. V neexaktních vědách není žádný argument absolutně dokonalý. Horší by bylo, kdyby někdo vzal ten svůj jeden historický zdroj jako absolutní - a každého, kdo by měl jiné zdroje, by hned spěchal odsoudit (třeba slovy, že "přestřelil").

Já jsem třeba po napsání článku zjistil, že krizové volání "mayday" může mít původ ve francouzském "venez m´aider" (čti zhruba "venemede"), přijďte mi pomoci. Možná ano, možná ne. Tvrdí to například Wikipedia - tedy zdroj docela dobrý, ale nikoliv ve všem absloutně bezchybný. Takže tímto rozšiřuji příslušné pasáže ve svém blogu.

A uzavírám rýmovaným úslovím:

Nemějž nikdo pravdu svou

za tu jednu jedinou :-)

0 0
možnosti
AP

Anselm

12. 1. 2012 10:45
Re: S významy slovesa

Nijak osobně neútočím, neodsuzuji, nepranýřuji, berte to čistě jako nesouhlas s vaším náhledem. Nebo zpětnou vazbu, je-li libo.

V.L. Levi: "Cti zbloudilost bližního jako svou vlastní." Což nevylučuje to, že bližnímu řeknu, že tamtudy s ním nepůjdu a případně i proč.

0 0
možnosti
AP

Anselm

9. 1. 2012 15:38
S tím filozofickým principem u slovesa can

jste, jinak při vší úctě, dost přestřelil. Významy slovesa can "know, be acquainted with, have power to, be able" měl už jeho přímý staroanglický předchůdce "cunnan".  A v dobách Old English, co bylo r.450-1100n.l., byly svoboda a spravedlnost někde úplně jinde než třeba ve století Dickensově, vlastnictví se řešilo všelijak a pro nějakou svobodomyslnost asi zas tak moc prostoru taky nebylo. Naše "poslání do kotelny" pravděpodobně neexistovalo, vůči vzpurným a málo loajálním se používaly přímočařejší metody. Takže tohle neprodáte. Snad jen jako mnemotechnickou pomůcku.

(Připomněl jste mi dra.Nepustila a jeho výklad have/got.)

0 0
možnosti
AP

Anselm

9. 1. 2012 14:06
Májový den snad ne…

není to zkomolené francouzské m'aidez?

1 0
možnosti
I

ika

9. 1. 2012 11:51
Ale Ostravákovi v Brně nebo Brňákovi na Ostravsku

by se to stát mohlo. (že by rozuměl tak z 50%)

0 0
možnosti
  • Počet článků 334
  • Celková karma 28,17
  • Průměrná čtenost 2291x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik