Poměry v dnešní politice – viz film Císařův pekař. A bude válka?

Pokud si stýskáte nad předraženými státními zakázkami, korupcí, klientelismem, nekonečnou pomalostí i nadutostí řady úřadů, miliardovými aférami, hrozícími horkými konflikty atp., stačí se podívat na systematický vzorek toho všeho – stačí se hlouběji zamyslet nad scénami klasického českého filmu Císařův pekař a pekařův císař.

V této Fričově moudré veselohře je všechno podstatné:

  • „Vědecké a odborné“ nestranné určování, komu připadne státní zakázka. Viz práce dvorního astrologa (František Filipovský) a jeho nohsleda, který si nechá přiklepnutí státní zakázky na rohlíky tučně zaplatit provizemi od šéfa pekárny. A bylo zřetelné, jakým zlodějským způsobem se ty provize inkasují. Jakpak se to asi se státními zakázkami a na ministerstvech určuje na levém břehu Vltavy dnes? Také odhadním pohledem do hvězd nebo jen z okna, hlavně aby to sypalo?
  • Stále větší státní dluh. Nejvyšší panovník nemusí být zase až tak zlý, ale těsně kolem něj se zákonitě vyskytují ti, kteří jej chtějí dostat do bezvýchodné finanční závislosti (tehdejší „miliardář“ komoří Lang – Bohuš Záhorský). Navenek jsou ti šíbři zdvořilí, s pokryteckou diplomatickou mluvou („nenechte prchlivost cloumat svým majestátem“), ve skutečnosti vražedně hamižní („…já tady čtu Čechy, Morava  Slezsko… a že se vzdávám trůnu…“). Kolik je dnes takových na levém i pravém břehu Vltavy? Navenek uhlazený drahý oblek a luxusní auto, v duši však umaštěné hadry.
  • Ubohý time management dění u dvora. Proč vyřizování všeho musí trvat tak dlouho? Proč se na obyčejné několikaminutové přijetí u nejvyšších čeká tři měsíce? Co mají ti nejvyšší tak důležitého na práci, že si dovolují někoho tak hrozitánsky zdržet? Viděli jsme ve filmu. Mnozí u dvora tam prostě „dřeli jako koně“.
  • Poznatek, že ti nejvyšší bývají téměř vždy nejvíce adrenalinoví a nejvíce testosteronoví muži. Že by v historii býval nějaký vladař, který by netoužil spát s drtivou většinou svých dvořanek? A dalších krasavic své říše? Pomozte mi najít výjimku – nemohu si vzpomenout. (Poznámka: Zrovna včera jsem se v Katovicích od spolupracovníka - váženého polského historika z tamní univerzity - dozvěděl, že první polský kníže Měšek znásilnil dceru českého knížete Boleslava I. Doubravku – a za jakých okolností. Samozřejmě ještě dříve, než si ji roku 965 vzal za ženu.) Takže i v Císařově pekaři se dočkáváme: „Hopsa hejsa do Brandejsa, hlavně ať se Stradová nic nedozví…“
  • Psychologie generálů a maršálů. Maršál Russworm (psáno někdy i Rusworm) Zdeňka Štěpánka jistě není nijak zbabělý – ale řešení mezilidských vztahů zná jen jedno. Malý Hitler na dvoře Rudolfa II. Anebo – že by Stalin? Vždyť jeho příjmení se dá s trochou dobré vůle číst jako „ruský červ“. Jestli to takhle Jan Werich ve scénáři v roce 1951 aspoň trochu zamýšlel, tak jsou to další skvělé statečné body pro tohoto velkého Čecha. (A Werich uměl se jmény žonglovat geniálně – viz jeho Pohádka o žlutém  mužátku a jména Reomír, Celsius, Horymír, Rumplcimprcampr. Kdo vymyslel slovo Rumplcimprcampr, proč by nevymyslel ruského červa, ne?)
  • Rudolfova alchymistická dílna. Kolik tam se skrývá obdob dnešních nevládních organizací, štědře dotovaných, s činností podobnou zhmotňování tmy, výrobě nápoje neviditelnosti, rozbíjení olova „vědecky“ kladivem… A že jich tam ale v tom sklepení bylo! Darmojedi…
  • Mezinárodní podvodníci. Někde je za podvody téměř oběsí, oni se ale sebevědomě vynoří jinde. Magistr Kelly. Kolik zde je analogií vyčůraných podnikatelů, kteří okradou stovky lidí, jakoby zbankrotují a zmizí, a pod jiným názvem firmy za chvíli vesele kradou dál…
  • Zapření identity ze strany českých lidí a jejich servilnost vůči lidem třeba z ciziny, jen když to sype tvrdou měnu. Nebyl ten Skoták alias Scotta nebo cizácky drmolící slivovicový alchymista Lubomíra Lipského předobrazem dřívějších veksláků, hotelových dohazovačů děvek bohatým zahraničním cizincům atd.? A jejich dnešních obdob? Šoupneme do svého výkladu pár odborných termínů – a hned vypadáme učeněji a méně podvodnicky, že?
  • Morálka prohnilců, když začínají získávat moc. Jeden druhého by utopil ve lžičce vody. Vzpomínáte, jak se tam u nažhaveného Golema zapichovali – alchymista, komoří a maršál? Hned jsem si vzpomněl na závěrečné scény z Pokladu na stříbrném jezeře, jak se vzájemně stříleli bandita Cornel a jeho dva kumpáni tváří v tvář blyštivému zlatu jeskynního pokladu… Stále totéž, jednoho už to unavuje –a znechuceně se ptá, jestli to někdy skončí.

Vyrůstal jsem v letech nedlouho po druhé světové válce, kdy to dlouho vypadalo, že teď už bude všechno jinak, civilizovaněji. A zhruba po roce 2000 se znovu ta všelidská bída, zlo a zmar vrátily s plnou silou; mnohde v Evropě, a hojně také k nám.

I v naší zemi vyvstává otázka, o které jsem si myslel, že si ji sám nikdy v životě nepoložím: Bude zase i ve střední Evropě horký ozbrojený konflikt? Něco jako válka? Občanská s rostoucími jinak myslícími menšinami? Nebo ta klasická – státy proti státům a frontové linie a bombardování? Naprostá jistota, že toto nastane, určitě není. Ale naprostá jistota, že toto v dohledné době určitě nenastane, také už dnes není. Vezměte si jen z meziválečných společenských filmů, jak vypadala společnost těch dvacátých a třicátých let slušně, zdvořile, s dobrým vychováním, s mravy a kázní lepší společnosti stokrát lepšími než dnes. A přece ve čtyřicátých letech nejhorší možné běsnění začalo. Vezměte si, o kolik je dnes morálka mezi lidmi horší… O kolik více vládne nezodpovědnosti, nevzdělanosti přes veškeré informační zdroje? Nepřipravenost na možná krutá strádání, nevycvičenost obyvatelstva, téměř nulové lidové armády v zemích jako je naše…

No…

Řešení a náprava – ty jsou pořád stejné. Já mám nejraději to řešení čapkovské. Každodenní drobná práce na svém poli. Nebo vlastně totéž slovy Jana Palacha na smrtelné posteli – že každý jedinec by měl udělat aspoň to, na co sám stačí.

Hodně naděje celý život vkládám do určitého typu vzdělanosti lidí. Voják ani politik nejsem, avšak v šíření vzdělanosti opravdu dělám maximum toho, na co stačím.  Však – možná nepohrdnete podíváním se na souvisící článek a nejen na ten.

 

Souvisící článek: Komu vadí vize Davida Grubera pro Českou zem?

 

Autor: David Gruber | středa 18.2.2015 8:09 | karma článku: 30,38 | přečteno: 3582x
  • Další články autora

David Gruber

Prymula s Faltýnkem v restauraci – jako na zavolanou

Aféra o kázání vody a pití vína je venku od dnešního rána. Tedy – v Blesku, na idnesu a mnohde jinde. Já jsem však o ní psal zdejší blogový článek už včera navečer.

23.10.2020 v 11:17 | Karma: 22,41 | Přečteno: 1503x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Pandemie a naše společnost - jako oheň a voda

Společnost rozklížená, v níž příliš velká část obyvatel nectí demokratické principy a místo respektování společně přijatých oficiálních pravidel hájí jen své sobecké zájmy, nemůže náročné výzvy nikdy dobře zvládnout. Ani pandemii.

22.10.2020 v 18:06 | Karma: 19,41 | Přečteno: 549x | Diskuse| Osobní

David Gruber

Milí žáci, čtenáři, přátelé,

děkuji touto cestou za vaše gratulace k mým poněkud skandálně vysokým kulatým narozeninám. Žádné omezení kvůli věku necítím, mohu fungovat a pomáhat vám stále se stejnou vervou; a obsahově stále lépe díky rostoucí zkušenosti.

22.10.2020 v 16:04 | Karma: 19,26 | Přečteno: 343x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Host není zásobování!

Jedno z nejkrásnějších rekreačních zařízení v jednom z nejkrásnějších koutů naší země má pár podstatných vad na kráse. Ty vady mají hlubší přesah – a souvisí s naší dobou nedodržování pravidel více, než se zdá.

17.9.2020 v 14:29 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Tělesné tresty ve školách?

Dnes věc nepředstavitelná. Ale hodně lidí pamatuje, že byly. A fungovaly, vychovaly generace slušných pracovitých lidí. Zvyklých, že pravidla se dodržují, jinak to bude moc nepříjemné. Zavzpomínejte se mnou.

2.9.2020 v 11:18 | Karma: 35,76 | Přečteno: 1547x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik