Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)
Podívejte se sami, jak vypadal můj nákup minulý týden. Paní u pokladny si skoro mohla myslet, že nakupiji pro nějakou zoologickou…
Pro ty z vás, kteří půst nedržíte, a věřím, že to bude asi většina, je tu recept na znojemskou. Pro sladkomilce, nebo kohokoliv, kdo má rád sladké knedlíky, je tu další obměna sladkých knedlíků - Sandtnerová je asi měla v oblibě (ba ne, kecám, ony se opravdu po Čechách jedly hojně, takže variací bylo taktéž mnoho). Nejsou sice tak dobré jako ty plněné, ale neurazí.
Tvarohové knedlíky s krupicí (289):
Ingredience: 6 dkg másla - 3 žloutky - sůl - 25 dkg tvarohu - ze 3 bílků sníh - 30 dkg krupice - 1 dkg mouky - na pomaštění 4 dkg másla- 2 dkg strouhané housky.
Těsto si připravíme jako v předešlém předpise (viz. zde) , avšak místo housky přidáváme krupici a mouku se sněhem z bílků a vaříme je 15-18 minut. Rovněž i tyto knedlíky dříve vyzkoušíme a podáváme buď jen sypané smaženou houskou a omaštěné, nebo k nim podáváme ovocný kompot.
Moje poznámky:
Více mi chutnaly knedlíky plněné (viz třešňové), ale rozhodně to není žádná katastrofa. Jsou dobré i druhý den. Pokud ještě nemáte sezónní ovoce (jako já, co jsem šla ke dvanácti měsíčkům pro pomoc), tak kompot bude naprosto ideální.
Pokud máte chuť na kus masa, zde je skvělý recept na znojemskou pečeni.
Znojemská pečeně (290):
Ingredience: 1 kg nízkého boku (šusu) - 5 dkg slaniny - 2 menší kyselé okurky - sůl - 8 dkg másla - kořenová zelenina - 5 dkg cibule – 2 zrnka nového koření - 4 zrnka pepře - citr. kůra i šťáva - 3 dkg chleba (samožitného) - 2 dkg mouky - l/16 l červeného vína - 1 dkg cukru.
Hovězí nízký bok lehce opereme, osolíme, protáhneme na klínky nakrájenou slaninou a kyselou okurkou. Pak ho dusíme jako šťavnatou pečeni (viz zde) s tím rozdílem, že přidáme při dušení kousek chleba. Do hotové, procezené omáčky nakrájíme na drobné kostečky kyselou okurku.
Není nad kynutý knedlík...
Moje poznámky:
Nikdy jsem znojemskou nemilovala, popravdě jsem docela dost dlouho pořádně ani nevěděla co znojemská je. Musím ale uznat, že tahle omáčka (plus tedy s kynutým knedlíkem) je naprosto skvělá. Relativně jednoduchá a chutná. Je pravda, že jsem jí pekla v peci, takže se maso dělalo hezky pomalu, celé dopoledne, ale opravdu to stálo za to.
Dobrou chuť! Zde je odkaz na MŮJ FACEBOOK
Anna; Grosmanová
Zabijačka a České koláče II. (293)
Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!
Anna; Grosmanová
Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)
Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!
Anna; Grosmanová
Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)
Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.
Anna; Grosmanová
Když žena rožní, rozněžní i rozhněvaného muže
Není to tak dlouho, co jsem se vypravila do Amsterdamu. Netušila jsem, že se mi můj gastronomický svět otočí naruby, ale právě to se stalo. Střetnutím mnoha náhod a štěstí (a Slow Foodu) jsem se jednoho deštivého dne ocitla u rožně, dvou cca sedmdesátikilových vepřů a měla na starost je šest hodin otáčet, topit pod nimi, mazlit je, odlupovat kůrku a sundávat hotové kousky. Byla to práce, kterou jsem si myslela, že jedno děvče nemůže zastat samo, ale věřte nebo ne, opak se stal pravdou! :)
Anna; Grosmanová
Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)
Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům
Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...
Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá
V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...
Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump
Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...
Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili
Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...
Inspektor/ka Oddělení dohledu nad zpracováním biologických materiálů
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz