Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbytky (z) léta (201-203)

A léto jsme profrčeli ani nevím jak. Nejdelší prázdniny mého života jsou za mnou. Škola volá. Prázdniny to byly vskutku nabité, ale já musím říct, že se do té školy letos opravdu těším. Nové prostředí, nové předměty, noví lidé. Kdo by se netěšil. Vzhůru do Suchdola, vstříc novým zážitkům.

Tady je pár receptů z léta, z chvil prolitých sluncem, houbovou omáčkou a relaxem.

Rýže se švestkami (201):

Ingredience: 16 dkg rýže (kulatozrné), 1/2l mléka, 5 dkg másla, 8 a ½ dkg cukru, citronová kůra, vanilka, 2 žloutky, 4 dkg čokolády, 2 dkg opražených strouhaných oříšků, ze 2 bílků sníh, 25 dkg švestek nebo višní, 2 dkg másla, 2 dkg strouhanky, nebo kokosu

Rýži s mlékem uvaříme do měkka. Hotovou kaši dáme vychladnout. V míse umícháme máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku, poté přidáme vychladlou ryži, strouhanou čokoládu, oříšky a sníh. Formu na nákyp vymažeme máslem, vysypeme strouhankou nebo kokosem a polovinu hmoty do ní rozetřeme, poklademe rozpůlenými, vypeckovanými švestkami a rozetřeme na to zbytek hmoty. Nákyp upečeme na 180-200°C do růžova. Nákyp můžeme připravit i s jakýmkoliv jiným ovocem.

smíchat to

navršit to

upíct to a SNÍST TO!

Moje poznámky:

Já bych si nejraději ten nákyp dala bez těch oříšků a klidně i bez té čokolády... Švestky bych tam dala skrz naskrz všude, nakrájené na menší kousky, ale nákyp to byl dobrý. Použít kulatozrnou rýži bylo chytré, hodí se totiž na nákypy a mléčné rýže díky své škrobovitosti. Stejně ho nejvíc snědl pan Mrkvička.

Nákyp jsem dovezla na chatu, na které jsme měli v létě sraz s kamarády. Tam se nedalo ubránit chození na houby a vaření všemožných pokrmů, takže tady je alespoň foto ze servírování bramboračky, to abyste nám trošku zase záviděli :)

Na chatě jsem si s KeyJo-ovým  svolením natrhala trochu kopru a tak jsem ho pak mohla vesele naložit do soli. Tady je:

Kopr v soli (202):

Opraný kopr drobně usekáme, smícháme se solí a urovnáme do sklenice, kterou uschováme. Tímto způsobem můžeme uchovávat i petrželku a pažitku.

Moje poznámky:

Ech, dávkování? Kolik čeho na co? Kolik kopru na kolik soli? No, můj odhad se prokáže, až budu kopr na něco používat. Soli je tam jak blázen, tak uvidíme. Jestli s tím máte někdo nějakou zkušenost, můžete se ozvat v diskusi.

Ještě také návrat k lásce s drobenkou. V létě jsem dělala koláč s drobenkou a teprv teď narazila na to, že v Sandtnerce je také. Takže další recept šupity šupity tam!

Drobenka na koláče (203):

Ingredience: 8 dkg mouky, 6 dkg cukru, 6 dkg másla

Do prosáté mouky a cukru rozsekáme nožem máslo a vše rukou promícháme, dáme na 10 minut do studena, načež posypeme koláč a upečeme.

 

 

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 26.9.2011 15:17 | karma článku: 17,61 | přečteno: 1969x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Kuře na víně (263)

Projekt Sandtnerová neúnavně pokračuje. Ikdyž čísla jsou proti mně, přináším vám dnes další ozkoušený recept. Tentokrát kuře na víně zaobalené do podzimní nálady a sychravého počasí. Krom toho blog zažívá několik pěkných úspěchů. Jedním z nich budiž spolupráce s univerzitními novinami ČZU a tedy dvoustrana prostoru pro mne a moje kulinářské nápady. Tentokrát recepty pro studenty žijící na koleji.

21.11.2012 v 13:08 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2043x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Pět dní v Turíně na největším setkání jídlomilců

Jedna z nejvýznamnějších akcí roku v oblasti dobrého jídla se konala přímo v srdci celkem nedávné olympijské metropole, Turína. Právě díky zimním olympijským hrám z roku 2007 se může Turín pyšnit svojí skvělou a zcela novou infrastrukturou, takže pro něj něco kolem 220 000 návštěvníků letošního kongresu a veletrhu nebyl žádný problém.

16.11.2012 v 13:12 | Karma: 19,55 | Přečteno: 1901x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Seznamte se, toto je PAN Segedín (262)

Tenhle Szegedínský guláš si prostě CHCEŠ dát. Nevím proč, ale byl naprosto geniální. Tak geniální, že jsem ho sotva stihla vyfotit v hrnci. Pak se po něm totiž zaprášilo až příliš rychle (na to, že byl z 1,5 kg masa).

12.11.2012 v 12:11 | Karma: 21,72 | Přečteno: 3127x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Ztracené vejce nalezeno! Aneb - jak na něj. (261)

Sandtnerka věnovala ztracenému vejci ve své knize 3 recepty. S vysvětlováním toho, jak takové vejce uvařit se moc dlouho nezabývala a místo toho ověnčila přípravu už tak poměrně složitého pokrmu dalšími omáčkami, saláty a nakonec ještě obalováním s oplatkou a smažením. Uff. No hlava mi z toho jde kolem a přichází na mě zase taková ta deprese, kdy mám pocit, že tohle nikdy nezvládnu.

9.11.2012 v 12:55 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2597x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Koprová omáčka - moje osobní oběť (259, 260)

Pamatuji si, jak jsem ve školce a následně školní jídelně nejedla dvě jídla. Koprovou omáčku a dršťkovou polévku. Tu koprovku se do mě asi snažily chudinky družinářky vecpat opravdu vehementně, protože tu nejím až do dnes. Na dršťky už jsem si zvykla (i když je tedy také zrovna dvakrát nevyhledávám), ale koprovka? To je nepřítel číslo jedna. No a věřte nebo ne, pro blog jsem jí uvařila. Byla to oběť. Představa, že jí ani neochutnám, mi tak nějak neseděla a tak jsem jí uvařila, ochutnala a s radostí předala jiným. Prý byla v pořádku.

5.11.2012 v 11:00 | Karma: 15,71 | Přečteno: 2413x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Newyorská policie zasahovala na Kolumbijské univerzitě. Vyhnala demonstranty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky