Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zasněžená snídaně (279 - 281)

V pátek proběhlo vyhlašování ankety Bloger roku 2012. V ženské kategorii jsem obdržela krásné třetí místo, za které jsem samozřejmě velmi vděčná a tímto chci i poděkovat všem, kteří mi věnovali svůj hlas. Jsem moc ráda, že můžu díky idnes.cz publikovat svoje blogy a tak se setkávat (ať už virtuálně, nebo doopravdy) se zajímavými lidmi. Ještě jednou díky!

Hned po vyhlašování jsem se spolužáky vyrazila na akci. Ti z vás, kteří čtou můj blog už nějaký ten pátek vědí, že naše srazy se ale vyznačují jedním, poměrně specifickým znakem.

Rádi jíme. A jelikož já ráda vařím, tak ani na tento víkend jsem nic nenechala náhodě. Naše přírodovědná třída (z nemalé části tvořena mužským elementem) se ukázala jako docela dobré testovací zařízení pro moje kulinářské brikule. Szegedínský guláš s knedlíkem a italské klobásky (od Františka Kšány ml.) se šťouchaným bramborem, to byla naše volba pro tentokrát a myslím, že obojí dopadlo poměrně obstojně (tedy pokud se kamarádi nenaučili nějak rafinovaně zahrabávat kusy masa do květináčů).

Kdo jste v pátek kamkoliv přesouvali autem, víte, jaká kupa srandy to byla, jet po dálnici šedesátkou, před Rakovníkem zvažovat nandávání řetězů a v každé prudší zatáčce sevřít vnitřnosti a doufat, že ten člověk naproti vám zpomalí (nebo že vaše brzdové destičky osvítí Duch Svatý).

Už dlouho jsem si cestu Středočeským krajem takhle neužila. A sníh padal a padal, téměř celý víkend. Sen o tom, jak nám okna a dveře zapadají sněhem, takže nebudeme moci v neděli odjet, se ale nesplnil.

 

Jediné sny, které jsme si mohli o víkendu plnit, byli tedy ty gastronomické. Vybrala jsem tři jednoduchoučké recepty ze Sandtnerky a ty jsem v sobotu dopoledne zrealizovala. Tady jsou.

Medové máslo (279):

Ingredience: 15 dkg másla - 15 dkg medu - 10 žemlí

Čerstvé máslo bez přísad utřeme v porcelánové anebo skleněné nádobě do pěny, do které přidáváme stále míchajíce rozpuštěný, avšak studený med. Takto utřené medové máslo potíráme na žemle a podáváme k snídani, k čaji anebo dětem k večeři.

Jedná-li se o smíchání větší částky másla s medem, které se nespotřebuje

k jedné přesnídávce nebo večeři, použijeme bezpodmínečně čajové máslo jen prvotřídní, jinak by se medové máslo za několik dní zkazilo. Medové máslo po zpracování uschováme ve studenu v porcelánové nádobě.

Moje poznámky:

Dobrůtka, na kterou jsme normálně zvyklí ve formě lepkavých, ocamtaných rohlíků, ze kterých kape med. Tato forma má určitě něco do sebe. Sandtnerčině verzi se nedá upírat značná snadnost manipulace, kterou nejvíce oceníte, máte-li děti – vyzkoušeno na mých spolužácích :D

My jsme si rohlíky ještě navrch posypali čokoládou.

Tvaroh s máslem (Rozhuda) (280):

Ingredience: 12 dkg másla - 50 dkg tvarohu - sůl - paprika - 3 lžíce smetany - sekaná pažitka

V míse si umícháme dobré máslo, přidáme tvaroh, podle chuti soli a papriky, přilijeme smetanu a sekanou pažitku a dobře umícháme. Pak upravíme tvaroh na mísu a ozdobíme jej sekanou pažitkou.

Rýžová kaše (281):

Ingredience: 20 dkg rýže – 1 a 1/2 I mléka - sůl - 8 dkg cukru - 2 dkg másla - 4 dkg cukru – skořice, strouhaná čokoláda - 6 dkg másla

Přebranou rýží vypereme, spaříme, zalijeme studeným mlékem, přidáme sůl, kousek másla, tluč. cukru a stále michajíce připravíme kaši. Na míse ji upravíme jako krupicovou kaši.

Moje poznámky:

Stejně tak, jako s krupicovou kaší, si se sladkou rýží můžete dělat dost, co chcete. Množství cukru, másla, granka anebo čokolády, je naprosto dle gusta.

Doplňky a nádobí na focení zapůjčila prodejna www.apropos-shop.cz

zde je odkaz na MŮJ FACEBOOK

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 25.2.2013 12:00 | karma článku: 19,99 | přečteno: 2298x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)

Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.

10.2.2014 v 13:32 | Karma: 23,17 | Přečteno: 11954x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou II.

Pokračování blogu o mém výletu do Francie se z prostředí francouzského venkova přesouvá do nejromantičtějšího velkoměsta na světě. Tedy alespoň údajně nejromantičtějšího. Velká města mají mnoho společného, at už je to turistické centrum se stánky s cocacolou, matrjoškami a tričky I love ___, nebo nepořádek v méně atraktivních částech města, vždycky, když se v takovém městě trošku zorientujete, zjistíte, že mnoho rozdílů ve vaší vlastní metropoli nenajdete. S Prahou se Paříž liší v tom, že zásadní monumenty, jsou prostě o něco větší. No uvidíte sami, když se podíváte dál...

14.10.2013 v 14:00 | Karma: 24,53 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou I.

Tak jsem se před měsícem vydala do Frantíkova, abych to tam pořádně omrkla. Myslím, že se mi to podařilo a podle stavu mého konta, dalo by se soudit, že jsem si pobyt v Paříži opravdu užila. Zprvu jsem měla předdomluvenou práci v řeznictví na rue de Vicor Hugo (něco jako Pařížská v Praze), ale to nedopadlo vzhledem k mé nedostatečné francouzštině a jejich potřebě mě upíchnout za kasu. Nakonec jsem si ale měsíc v zemi žabožroutů užila až do sytosti.

2.10.2013 v 12:20 | Karma: 19,22 | Přečteno: 2867x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Jarní dort; dědův infarkt (287)

Když se řekne „Jarní dort“, očekávali byste něco svěžího, nebo nadýchaného, zkrátka lehkého. Slovo "jarní" ve mně tak nějak evokuje svěžest. Haha. Při servírování TOHOTO jarního dortu jsem se regulérně bála, aby můj děda s babičkou nedostali infarkt. Jsou sice ještě docela dost pohodového věku i temperamentu, ale tohle by zabilo i koně.

3.6.2013 v 14:45 | Karma: 20,46 | Přečteno: 3668x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Grilovačka, ředkvičky a makovníčky (286)

U nás na škole teď bouří zkouškové, tak je ideální čas na to, si dodělat praxe na pozemcích. Posledně jsme svazkovali ředkvičky, sázeli pórek a také pleli mrkev. Já s oblibou říkám, že kdo se zemědělcem nenarodil, stane se jím na ČZU. Fotoreport ze Suchdola níže.

27.5.2013 v 13:35 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky