Zasněžená snídaně (279 - 281)
Hned po vyhlašování jsem se spolužáky vyrazila na akci. Ti z vás, kteří čtou můj blog už nějaký ten pátek vědí, že naše srazy se ale vyznačují jedním, poměrně specifickým znakem.
Rádi jíme. A jelikož já ráda vařím, tak ani na tento víkend jsem nic nenechala náhodě. Naše přírodovědná třída (z nemalé části tvořena mužským elementem) se ukázala jako docela dobré testovací zařízení pro moje kulinářské brikule. Szegedínský guláš s knedlíkem a italské klobásky (od Františka Kšány ml.) se šťouchaným bramborem, to byla naše volba pro tentokrát a myslím, že obojí dopadlo poměrně obstojně (tedy pokud se kamarádi nenaučili nějak rafinovaně zahrabávat kusy masa do květináčů).
Kdo jste v pátek kamkoliv přesouvali autem, víte, jaká kupa srandy to byla, jet po dálnici šedesátkou, před Rakovníkem zvažovat nandávání řetězů a v každé prudší zatáčce sevřít vnitřnosti a doufat, že ten člověk naproti vám zpomalí (nebo že vaše brzdové destičky osvítí Duch Svatý).
Už dlouho jsem si cestu Středočeským krajem takhle neužila. A sníh padal a padal, téměř celý víkend. Sen o tom, jak nám okna a dveře zapadají sněhem, takže nebudeme moci v neděli odjet, se ale nesplnil.
Jediné sny, které jsme si mohli o víkendu plnit, byli tedy ty gastronomické. Vybrala jsem tři jednoduchoučké recepty ze Sandtnerky a ty jsem v sobotu dopoledne zrealizovala. Tady jsou.
Medové máslo (279):
Ingredience: 15 dkg másla - 15 dkg medu - 10 žemlí
Čerstvé máslo bez přísad utřeme v porcelánové anebo skleněné nádobě do pěny, do které přidáváme stále míchajíce rozpuštěný, avšak studený med. Takto utřené medové máslo potíráme na žemle a podáváme k snídani, k čaji anebo dětem k večeři.
Jedná-li se o smíchání větší částky másla s medem, které se nespotřebuje
k jedné přesnídávce nebo večeři, použijeme bezpodmínečně čajové máslo jen prvotřídní, jinak by se medové máslo za několik dní zkazilo. Medové máslo po zpracování uschováme ve studenu v porcelánové nádobě.
Moje poznámky:
Dobrůtka, na kterou jsme normálně zvyklí ve formě lepkavých, ocamtaných rohlíků, ze kterých kape med. Tato forma má určitě něco do sebe. Sandtnerčině verzi se nedá upírat značná snadnost manipulace, kterou nejvíce oceníte, máte-li děti – vyzkoušeno na mých spolužácích :D
My jsme si rohlíky ještě navrch posypali čokoládou.
Tvaroh s máslem (Rozhuda) (280):
Ingredience: 12 dkg másla - 50 dkg tvarohu - sůl - paprika - 3 lžíce smetany - sekaná pažitka
V míse si umícháme dobré máslo, přidáme tvaroh, podle chuti soli a papriky, přilijeme smetanu a sekanou pažitku a dobře umícháme. Pak upravíme tvaroh na mísu a ozdobíme jej sekanou pažitkou.
Rýžová kaše (281):
Ingredience: 20 dkg rýže – 1 a 1/2 I mléka - sůl - 8 dkg cukru - 2 dkg másla - 4 dkg cukru – skořice, strouhaná čokoláda - 6 dkg másla
Přebranou rýží vypereme, spaříme, zalijeme studeným mlékem, přidáme sůl, kousek másla, tluč. cukru a stále michajíce připravíme kaši. Na míse ji upravíme jako krupicovou kaši.
Moje poznámky:
Stejně tak, jako s krupicovou kaší, si se sladkou rýží můžete dělat dost, co chcete. Množství cukru, másla, granka anebo čokolády, je naprosto dle gusta.
Doplňky a nádobí na focení zapůjčila prodejna www.apropos-shop.cz
zde je odkaz na MŮJ FACEBOOK
Anna; Grosmanová
Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)
Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.
Anna; Grosmanová
Na měsíc Francouzkou II.
Pokračování blogu o mém výletu do Francie se z prostředí francouzského venkova přesouvá do nejromantičtějšího velkoměsta na světě. Tedy alespoň údajně nejromantičtějšího. Velká města mají mnoho společného, at už je to turistické centrum se stánky s cocacolou, matrjoškami a tričky I love ___, nebo nepořádek v méně atraktivních částech města, vždycky, když se v takovém městě trošku zorientujete, zjistíte, že mnoho rozdílů ve vaší vlastní metropoli nenajdete. S Prahou se Paříž liší v tom, že zásadní monumenty, jsou prostě o něco větší. No uvidíte sami, když se podíváte dál...
Anna; Grosmanová
Na měsíc Francouzkou I.
Tak jsem se před měsícem vydala do Frantíkova, abych to tam pořádně omrkla. Myslím, že se mi to podařilo a podle stavu mého konta, dalo by se soudit, že jsem si pobyt v Paříži opravdu užila. Zprvu jsem měla předdomluvenou práci v řeznictví na rue de Vicor Hugo (něco jako Pařížská v Praze), ale to nedopadlo vzhledem k mé nedostatečné francouzštině a jejich potřebě mě upíchnout za kasu. Nakonec jsem si ale měsíc v zemi žabožroutů užila až do sytosti.
Anna; Grosmanová
Jarní dort; dědův infarkt (287)
Když se řekne „Jarní dort“, očekávali byste něco svěžího, nebo nadýchaného, zkrátka lehkého. Slovo "jarní" ve mně tak nějak evokuje svěžest. Haha. Při servírování TOHOTO jarního dortu jsem se regulérně bála, aby můj děda s babičkou nedostali infarkt. Jsou sice ještě docela dost pohodového věku i temperamentu, ale tohle by zabilo i koně.
Anna; Grosmanová
Grilovačka, ředkvičky a makovníčky (286)
U nás na škole teď bouří zkouškové, tak je ideální čas na to, si dodělat praxe na pozemcích. Posledně jsme svazkovali ředkvičky, sázeli pórek a také pleli mrkev. Já s oblibou říkám, že kdo se zemědělcem nenarodil, stane se jím na ČZU. Fotoreport ze Suchdola níže.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky
Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...
Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu
Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....
Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...
V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel
V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...
Prodej, byt 4+1, 63 m2, ul. Metodějova, Chlumec
Metodějova, Chlumec, okres Ústí nad Labem
2 650 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz