Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všemožné úpravy telecích jater (219, 221)

Přišel čas rozmrazit telecí játra, která jsem měla v mrazáku schovaná na později. A náhodou mile mě to překvapilo. Ač nejsem velký jaterní fanda, moc jsem si pošmakovala. V poslední době nejsem ze Sandtnerčiných receptů nějak dvakrát nadšená, a tak musím přiznat, jsem se docela bála, jak to dopadne. Možná je moje povánoční anti-Sandtnerovost způsobena přívalem nových zajímavých kuchařek, ale na druhou stranu, i Sandtnerka občas překvapí s něčím naprosto nečekaným. Jako například s telecími játry na cibulce! Ách! :)

Pro ty z vás, kdo ještě neprozřeli, rozfrčela jsem konečně blogerský facebook, na který dávám aktuality, věci které se dějí právě teď, a také jiné zajímavosti ze světa gastronomie. Jsem tam jako grosmanova.idnes.blog.cz

Telecí játra na cibulce (219):

Ingredience: 75 dkg jater, mléko a voda na vyprání, 8 dkg cibule, 8 dkg sádla, 1½ dkg mouky (pokud chcete), sůl, pepř

Játra v mléce lehce opereme, stáhneme z nich blánu a nakrájíme je tenké plátky. Na sádle si usmažíme nakrájenou cibulku, přidáme kmín a dobře okapaná nakrájená játra. Játra dusíme asi 8 minut pod pokličkou. Vydušená játra zaprášíme moukou, opražíme ji, zalijeme vařící vodou a povaříme. Poté játra opepříme, osolíme a ihned podáváme s opečenými bramborami.

Moje poznámky:

Proč?! Proč? Proč?! Já nechci zasypávat nic moukou už. Herdek bába. To je pořád zasypte moukou, zahustěte moukou, přidejte mouku. Dost už mouky ženská! To, co se tam vytvořilo, pod těma jatýrkama vypadalo a vonělo tak dobře! Ó jak já to nechtěla zasypávat moukou… A pak to přišlo. Prostě jsem to neudělala a hotovo. Kašlu na to. Copak já si budu kazit drahá telecí játra nějakou moukou? A chutnalo to výýborně! Opravdu strašná mňamka to byla. A i bez mouky. Osolit a opepřit nakonec – lábuž!

Smažená telecí játra (220):

Ingredience: 50 dkg jater, 6 dkg másla, 12 dkg strouhanky, 12 dkg převařeného másla, sůl

Místo másla může být vejce

Telecí játra opereme, blánu stáhneme a rozkrájíme je na tenké plátky. Pak je smáčíme v teplém másle, nebo obalujeme ve vejci. Následně obalíme ve strouhance a v rozpáleném másle po obou stranách smažíme. Pak je osolíme a ihned podáváme

Moje poznámky:

Upřímně nic moc. Oproti játrům na cibulce velká nuda a zdaleka ne taková dobrota. Když už si budete kupovat telecí játra, dejte si je raději na té cibulce. Já jsem jich smažených udělala docela dost a litovala jsem. Nakonec jsem tajně asi polovinu dala ještě dodusit na sádlo…

Petrželová polévka (221):

Ingredience:

1 petrželový kořen, 3 dkg másla, sůl, 4 dkg másla, 4 dkg mouky, 5 dkg jater, 1/8 litru smetany, pepř, zelená petrželka, 1 žloutek, máslo na udušení jater

Očištěný petrželový kořen nakrájíme na kostečky a na másle usmažíme. Osolenou vroucí vodu zahustíme světle žlutou jíškou a dobře ji povaříme. Pak přidáme do polévky dušená na kostečky nakrájená telecí játra a polévku ještě povařím. Pak do ní zavaříme houskové knedlíčky a před podáváním přidáme ve smetaně umíchaný žloutek, pepř a zelenou petrželku.

Moje poznámky:

Dobrá první den, maximálně dva. Pak už moc dobře nechutnala.

Jinak ale chuťově docela překvapila. Byla zajímavá a jemná.

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 9.1.2012 12:00 | karma článku: 21,81 | přečteno: 7057x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma: 19,57 | Přečteno: 2278x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma: 15,94 | Přečteno: 2129x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

10.11.2014 v 11:10 | Karma: 21,71 | Přečteno: 3127x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)

Už aby byly Velikonoce! Letos jsem se rozhodla držet půst, takže už skoro měsíc nejím maso a musím se přiznat, že mně, masožroutovi to opravdu činí potíže. Nejen, že nevím co si dát v restauraci, když jdu na oběd (když pominu to, že se většinou žádná vegetariánská verze ani nenabízí), ale pomalu si ani nejsem schopná uvařit, když jsem doma. Přehršle těstovinových a bramborových jídel, samá čočka, tuňák a kila zeleniny. Je pravda, že zeleninu mám ráda a tak mi její zvýšená konzumace nevadí, ale hlad mám teda pořád.

7.4.2014 v 12:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Když žena rožní, rozněžní i rozhněvaného muže

Není to tak dlouho, co jsem se vypravila do Amsterdamu. Netušila jsem, že se mi můj gastronomický svět otočí naruby, ale právě to se stalo. Střetnutím mnoha náhod a štěstí (a Slow Foodu) jsem se jednoho deštivého dne ocitla u rožně, dvou cca sedmdesátikilových vepřů a měla na starost je šest hodin otáčet, topit pod nimi, mazlit je, odlupovat kůrku a sundávat hotové kousky. Byla to práce, kterou jsem si myslela, že jedno děvče nemůže zastat samo, ale věřte nebo ne, opak se stal pravdou! :)

3.3.2014 v 12:25 | Karma: 18,06 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky