Tak to byl maz(an)ec! (235, 236)
Editace textu s fotkami v idnesovém editoru mě momentálně dohnala k takovému běsu, že jsem se tomu rozhodla učinit radikální přítrž a na úkor vypravovacího prvku jsem všechen text mezi fotkami prostě smazala. Takže text zde, fotky níže.
Příběh začíná na zahrádce, kde si Anička krupička nařezala pažitku, kopřivy a petrželku. Bylo dosti na bylinkové houstičky a nádivku. Všechno chutnalo úžasně!
Pak si Anička zadělala na mazanec. A to byl páni mazec. Těsta bylo tolik, že zbylo ještě na kynuté zajíčky a malé bochánky. Mazanaec chutnal taktéž skvěle, ikdyž babička nezapomněla podotknout, že je málo slaný. Prostě katastrofa žejo...
Taky nechyběl krásný zelený čtvrtek s jehněčím a páteční křížová cesta v mrazu, dešti a hladu.
Naopak pondělní nadělování koledníkům se neslo v duchu velmi hýřivém, u některých postarších koledníků až příliš...Padali nám před vraty jako hrušky.
No já myslím, že pochopíte z fotek vše, netřeba vyprávět každý detail. Recepty na nádivku a mazanec zde:
Velikonoční bochánek/mazanec (235):
Ingredience:
50 dkg hladké a krupičkové mouky, 15 dkg másla, sůl, 10 dkg cukru, citronová kůra, vanilka, nebo muškátový oříšek, 1 kostka droždí, 1/4l mléka, 3-4 žloutky, 8 dkg hrozinek, 5 dkg mandlí, 1 vejce na potření, mandle na posypání
Do prosáté mouky rozsekáme máslo a dáme do mísy, přidáme sůl, cukr, citronovou kůru, vanilku, vykynutý kvásek, mléko, ve kterém jsme umíchaly žloutky, a vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále tuhé těsto, jako na vánočku. Přidáme hrozinky a mandle a dáme kynout asi na 3/4 hodiny. Z vykynutého uděláme bochánek, dáme na pečící papír a kyneme ještě další 3/4 hodiny. Poté ho nahoře rozřízneme a dvakrát potřeme vajíčkem. Posypeme mandlemi a pečeme asi 1 hodinu.
Moje poznámky:
Jednoduché (hlavně proto, že se nic nemusí plést) a krom toho velmi chutné. Zmatení s moukou bylo podobné, jako když jsem tenkrát pekla vánočku, tentokrát jsem vzala 250 polohrubé, 250 hladké a pak jen přisypávla dle potřeby. Upřímně, instrukci "50 dkg hladké a krupičkové mouky" stále nerozumím...
Důležité je, že to dobře dopadlo a mazanec byl supr. Měkký a chuťově nepříliš sladký, ale voňavý.
Nádivka (236):
Ingredience:
1/2l mléka, 3 vejce, sůl, pepř, nové koření, 60 dkg masa (uzené, kozlečí nebo jehněčí), strouhanka nebo housky dle potřeby, asi hrstka kopřiv, nebo petrželky.
V mléce rozmíchám vejce, vařené rozsekané maso, usekané kopřivy nebo zelenou petržel, trochu soli, pepře a nového koření. Umícháme a přidáme strouhanku (nebo nakrájené kusy housek) až je směs zahoustlá. Pekáč vymažeme máslem, směs do něho upravíme a pečeme 1/2 - 3/4 hodiny. Místo uzeného je mpžné přidat kozlečí, nebo jehněčí kořínek.
Moje poznámky:
Zvyky jsou samozřejmě zvyky a tak není nad kusy housek, místo strouhanky. Kopřivy byly hezky mladé, tudíž skvělé. Ale trošičku pálily, takže jsem jejich přidržení na foto ponechala chlapcům... Pan Mrkvička se toho zhostil velmi dobře :)
Anna; Grosmanová
Kuře na víně (263)
Projekt Sandtnerová neúnavně pokračuje. Ikdyž čísla jsou proti mně, přináším vám dnes další ozkoušený recept. Tentokrát kuře na víně zaobalené do podzimní nálady a sychravého počasí. Krom toho blog zažívá několik pěkných úspěchů. Jedním z nich budiž spolupráce s univerzitními novinami ČZU a tedy dvoustrana prostoru pro mne a moje kulinářské nápady. Tentokrát recepty pro studenty žijící na koleji.
Anna; Grosmanová
Pět dní v Turíně na největším setkání jídlomilců
Jedna z nejvýznamnějších akcí roku v oblasti dobrého jídla se konala přímo v srdci celkem nedávné olympijské metropole, Turína. Právě díky zimním olympijským hrám z roku 2007 se může Turín pyšnit svojí skvělou a zcela novou infrastrukturou, takže pro něj něco kolem 220 000 návštěvníků letošního kongresu a veletrhu nebyl žádný problém.
Anna; Grosmanová
Seznamte se, toto je PAN Segedín (262)
Tenhle Szegedínský guláš si prostě CHCEŠ dát. Nevím proč, ale byl naprosto geniální. Tak geniální, že jsem ho sotva stihla vyfotit v hrnci. Pak se po něm totiž zaprášilo až příliš rychle (na to, že byl z 1,5 kg masa).
Anna; Grosmanová
Ztracené vejce nalezeno! Aneb - jak na něj. (261)
Sandtnerka věnovala ztracenému vejci ve své knize 3 recepty. S vysvětlováním toho, jak takové vejce uvařit se moc dlouho nezabývala a místo toho ověnčila přípravu už tak poměrně složitého pokrmu dalšími omáčkami, saláty a nakonec ještě obalováním s oplatkou a smažením. Uff. No hlava mi z toho jde kolem a přichází na mě zase taková ta deprese, kdy mám pocit, že tohle nikdy nezvládnu.
Anna; Grosmanová
Koprová omáčka - moje osobní oběť (259, 260)
Pamatuji si, jak jsem ve školce a následně školní jídelně nejedla dvě jídla. Koprovou omáčku a dršťkovou polévku. Tu koprovku se do mě asi snažily chudinky družinářky vecpat opravdu vehementně, protože tu nejím až do dnes. Na dršťky už jsem si zvykla (i když je tedy také zrovna dvakrát nevyhledávám), ale koprovka? To je nepřítel číslo jedna. No a věřte nebo ne, pro blog jsem jí uvařila. Byla to oběť. Představa, že jí ani neochutnám, mi tak nějak neseděla a tak jsem jí uvařila, ochutnala a s radostí předala jiným. Prý byla v pořádku.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát
Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...
Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků
Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz