Tak to byl maz(an)ec! (235, 236)
Editace textu s fotkami v idnesovém editoru mě momentálně dohnala k takovému běsu, že jsem se tomu rozhodla učinit radikální přítrž a na úkor vypravovacího prvku jsem všechen text mezi fotkami prostě smazala. Takže text zde, fotky níže.
Příběh začíná na zahrádce, kde si Anička krupička nařezala pažitku, kopřivy a petrželku. Bylo dosti na bylinkové houstičky a nádivku. Všechno chutnalo úžasně!
Pak si Anička zadělala na mazanec. A to byl páni mazec. Těsta bylo tolik, že zbylo ještě na kynuté zajíčky a malé bochánky. Mazanaec chutnal taktéž skvěle, ikdyž babička nezapomněla podotknout, že je málo slaný. Prostě katastrofa žejo...
Taky nechyběl krásný zelený čtvrtek s jehněčím a páteční křížová cesta v mrazu, dešti a hladu.
Naopak pondělní nadělování koledníkům se neslo v duchu velmi hýřivém, u některých postarších koledníků až příliš...Padali nám před vraty jako hrušky.
No já myslím, že pochopíte z fotek vše, netřeba vyprávět každý detail. Recepty na nádivku a mazanec zde:
Velikonoční bochánek/mazanec (235):
Ingredience:
50 dkg hladké a krupičkové mouky, 15 dkg másla, sůl, 10 dkg cukru, citronová kůra, vanilka, nebo muškátový oříšek, 1 kostka droždí, 1/4l mléka, 3-4 žloutky, 8 dkg hrozinek, 5 dkg mandlí, 1 vejce na potření, mandle na posypání
Do prosáté mouky rozsekáme máslo a dáme do mísy, přidáme sůl, cukr, citronovou kůru, vanilku, vykynutý kvásek, mléko, ve kterém jsme umíchaly žloutky, a vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále tuhé těsto, jako na vánočku. Přidáme hrozinky a mandle a dáme kynout asi na 3/4 hodiny. Z vykynutého uděláme bochánek, dáme na pečící papír a kyneme ještě další 3/4 hodiny. Poté ho nahoře rozřízneme a dvakrát potřeme vajíčkem. Posypeme mandlemi a pečeme asi 1 hodinu.
Moje poznámky:
Jednoduché (hlavně proto, že se nic nemusí plést) a krom toho velmi chutné. Zmatení s moukou bylo podobné, jako když jsem tenkrát pekla vánočku, tentokrát jsem vzala 250 polohrubé, 250 hladké a pak jen přisypávla dle potřeby. Upřímně, instrukci "50 dkg hladké a krupičkové mouky" stále nerozumím...
Důležité je, že to dobře dopadlo a mazanec byl supr. Měkký a chuťově nepříliš sladký, ale voňavý.
Nádivka (236):
Ingredience:
1/2l mléka, 3 vejce, sůl, pepř, nové koření, 60 dkg masa (uzené, kozlečí nebo jehněčí), strouhanka nebo housky dle potřeby, asi hrstka kopřiv, nebo petrželky.
V mléce rozmíchám vejce, vařené rozsekané maso, usekané kopřivy nebo zelenou petržel, trochu soli, pepře a nového koření. Umícháme a přidáme strouhanku (nebo nakrájené kusy housek) až je směs zahoustlá. Pekáč vymažeme máslem, směs do něho upravíme a pečeme 1/2 - 3/4 hodiny. Místo uzeného je mpžné přidat kozlečí, nebo jehněčí kořínek.
Moje poznámky:
Zvyky jsou samozřejmě zvyky a tak není nad kusy housek, místo strouhanky. Kopřivy byly hezky mladé, tudíž skvělé. Ale trošičku pálily, takže jsem jejich přidržení na foto ponechala chlapcům... Pan Mrkvička se toho zhostil velmi dobře :)
Anna; Grosmanová
Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)
Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.
Anna; Grosmanová
Na měsíc Francouzkou II.
Pokračování blogu o mém výletu do Francie se z prostředí francouzského venkova přesouvá do nejromantičtějšího velkoměsta na světě. Tedy alespoň údajně nejromantičtějšího. Velká města mají mnoho společného, at už je to turistické centrum se stánky s cocacolou, matrjoškami a tričky I love ___, nebo nepořádek v méně atraktivních částech města, vždycky, když se v takovém městě trošku zorientujete, zjistíte, že mnoho rozdílů ve vaší vlastní metropoli nenajdete. S Prahou se Paříž liší v tom, že zásadní monumenty, jsou prostě o něco větší. No uvidíte sami, když se podíváte dál...
Anna; Grosmanová
Na měsíc Francouzkou I.
Tak jsem se před měsícem vydala do Frantíkova, abych to tam pořádně omrkla. Myslím, že se mi to podařilo a podle stavu mého konta, dalo by se soudit, že jsem si pobyt v Paříži opravdu užila. Zprvu jsem měla předdomluvenou práci v řeznictví na rue de Vicor Hugo (něco jako Pařížská v Praze), ale to nedopadlo vzhledem k mé nedostatečné francouzštině a jejich potřebě mě upíchnout za kasu. Nakonec jsem si ale měsíc v zemi žabožroutů užila až do sytosti.
Anna; Grosmanová
Jarní dort; dědův infarkt (287)
Když se řekne „Jarní dort“, očekávali byste něco svěžího, nebo nadýchaného, zkrátka lehkého. Slovo "jarní" ve mně tak nějak evokuje svěžest. Haha. Při servírování TOHOTO jarního dortu jsem se regulérně bála, aby můj děda s babičkou nedostali infarkt. Jsou sice ještě docela dost pohodového věku i temperamentu, ale tohle by zabilo i koně.
Anna; Grosmanová
Grilovačka, ředkvičky a makovníčky (286)
U nás na škole teď bouří zkouškové, tak je ideální čas na to, si dodělat praxe na pozemcích. Posledně jsme svazkovali ředkvičky, sázeli pórek a také pleli mrkev. Já s oblibou říkám, že kdo se zemědělcem nenarodil, stane se jím na ČZU. Fotoreport ze Suchdola níže.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát
Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...
Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků
Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
Prodej stavebního pozemku 957 m2, Postupice
Postupice, okres Benešov
2 900 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz