Tak to byl maz(an)ec! (235, 236)
Editace textu s fotkami v idnesovém editoru mě momentálně dohnala k takovému běsu, že jsem se tomu rozhodla učinit radikální přítrž a na úkor vypravovacího prvku jsem všechen text mezi fotkami prostě smazala. Takže text zde, fotky níže.
Příběh začíná na zahrádce, kde si Anička krupička nařezala pažitku, kopřivy a petrželku. Bylo dosti na bylinkové houstičky a nádivku. Všechno chutnalo úžasně!
Pak si Anička zadělala na mazanec. A to byl páni mazec. Těsta bylo tolik, že zbylo ještě na kynuté zajíčky a malé bochánky. Mazanaec chutnal taktéž skvěle, ikdyž babička nezapomněla podotknout, že je málo slaný. Prostě katastrofa žejo...
Taky nechyběl krásný zelený čtvrtek s jehněčím a páteční křížová cesta v mrazu, dešti a hladu.
Naopak pondělní nadělování koledníkům se neslo v duchu velmi hýřivém, u některých postarších koledníků až příliš...Padali nám před vraty jako hrušky.
No já myslím, že pochopíte z fotek vše, netřeba vyprávět každý detail. Recepty na nádivku a mazanec zde:
Velikonoční bochánek/mazanec (235):
Ingredience:
50 dkg hladké a krupičkové mouky, 15 dkg másla, sůl, 10 dkg cukru, citronová kůra, vanilka, nebo muškátový oříšek, 1 kostka droždí, 1/4l mléka, 3-4 žloutky, 8 dkg hrozinek, 5 dkg mandlí, 1 vejce na potření, mandle na posypání
Do prosáté mouky rozsekáme máslo a dáme do mísy, přidáme sůl, cukr, citronovou kůru, vanilku, vykynutý kvásek, mléko, ve kterém jsme umíchaly žloutky, a vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále tuhé těsto, jako na vánočku. Přidáme hrozinky a mandle a dáme kynout asi na 3/4 hodiny. Z vykynutého uděláme bochánek, dáme na pečící papír a kyneme ještě další 3/4 hodiny. Poté ho nahoře rozřízneme a dvakrát potřeme vajíčkem. Posypeme mandlemi a pečeme asi 1 hodinu.
Moje poznámky:
Jednoduché (hlavně proto, že se nic nemusí plést) a krom toho velmi chutné. Zmatení s moukou bylo podobné, jako když jsem tenkrát pekla vánočku, tentokrát jsem vzala 250 polohrubé, 250 hladké a pak jen přisypávla dle potřeby. Upřímně, instrukci "50 dkg hladké a krupičkové mouky" stále nerozumím...
Důležité je, že to dobře dopadlo a mazanec byl supr. Měkký a chuťově nepříliš sladký, ale voňavý.
Nádivka (236):
Ingredience:
1/2l mléka, 3 vejce, sůl, pepř, nové koření, 60 dkg masa (uzené, kozlečí nebo jehněčí), strouhanka nebo housky dle potřeby, asi hrstka kopřiv, nebo petrželky.
V mléce rozmíchám vejce, vařené rozsekané maso, usekané kopřivy nebo zelenou petržel, trochu soli, pepře a nového koření. Umícháme a přidáme strouhanku (nebo nakrájené kusy housek) až je směs zahoustlá. Pekáč vymažeme máslem, směs do něho upravíme a pečeme 1/2 - 3/4 hodiny. Místo uzeného je mpžné přidat kozlečí, nebo jehněčí kořínek.
Moje poznámky:
Zvyky jsou samozřejmě zvyky a tak není nad kusy housek, místo strouhanky. Kopřivy byly hezky mladé, tudíž skvělé. Ale trošičku pálily, takže jsem jejich přidržení na foto ponechala chlapcům... Pan Mrkvička se toho zhostil velmi dobře :)
Anna; Grosmanová
Zabijačka a České koláče II. (293)
Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!
Anna; Grosmanová
Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)
Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!
Anna; Grosmanová
Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)
Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.
Anna; Grosmanová
Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)
Už aby byly Velikonoce! Letos jsem se rozhodla držet půst, takže už skoro měsíc nejím maso a musím se přiznat, že mně, masožroutovi to opravdu činí potíže. Nejen, že nevím co si dát v restauraci, když jdu na oběd (když pominu to, že se většinou žádná vegetariánská verze ani nenabízí), ale pomalu si ani nejsem schopná uvařit, když jsem doma. Přehršle těstovinových a bramborových jídel, samá čočka, tuňák a kila zeleniny. Je pravda, že zeleninu mám ráda a tak mi její zvýšená konzumace nevadí, ale hlad mám teda pořád.
Anna; Grosmanová
Když žena rožní, rozněžní i rozhněvaného muže
Není to tak dlouho, co jsem se vypravila do Amsterdamu. Netušila jsem, že se mi můj gastronomický svět otočí naruby, ale právě to se stalo. Střetnutím mnoha náhod a štěstí (a Slow Foodu) jsem se jednoho deštivého dne ocitla u rožně, dvou cca sedmdesátikilových vepřů a měla na starost je šest hodin otáčet, topit pod nimi, mazlit je, odlupovat kůrku a sundávat hotové kousky. Byla to práce, kterou jsem si myslela, že jedno děvče nemůže zastat samo, ale věřte nebo ne, opak se stal pravdou! :)
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce
Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka
Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....
Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii
Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ sttáy, které nevítají...
„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás
„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...
Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy
V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz