Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Špičky k sobě a pokrč kolena! (282, 283)

Život mě pěkně prohání. Nenudím se ani na okamžik. O víkendu jsme například naše oddílové dětičky vytáhli na hory a pěkně jsme si s nimi zablbli. Náš oddíl se jmenuje Lacerta a podnikáme s ním všechny možné vylomeniny. Jednou z nich byla právě tahle víkendová lyžovačka.  

Znáte ten pocit, kdy jste zavázali sedmery šály, zastrčili patery košilky do oteplováků, zapnuli všechny nezapnutelné přeskáče a ještě musíte utřít dvě akutní nudle? Tak to byl náš víkend.

„Pokrč kolena, nesedej si na ten vlek, musíš jako na záchodě! (mimochodem asi nestupidnější poučka vlekařů – na záchod si přeci sedáme ne?), špičky k sobě!“ a tak dále. To všechno určitě všichni, kteří jste se někdy snažili někoho naučit lyžovat, znáte.

Naučili jsme nejen začátečníky, ale také ostřílené borce, jak být cool. Naučili jsme je sjíždět machrovinky. Kdo chceš blbnout, blbni, ale bezpečně.

(tahle poučka neplatí uplně na všechny dílčí části teenagerského dospívání :D )

Byla jsem ke konci lyžařské výpravy, na ty naše mrňata vážně pyšná. No posuďte sami.

Blogaření se tedy pro dnešek smrsklo jen na dva recepty. Je to sekaná a moučný trhanec. Obojí už jsem v jakés takés formě dělala, tohle jsou jen obdoby na totéž téma. Jsou to takové ty recepty, které se mi tu nahromadily, a nevím do jakého tematického celku je zařadit. Takže tady jsou

Moučný trhanec (282)

Ingredience: 14 dkg másla - sůl - 12 dkg cukru - 6 žloutků – 1/4 I mléka - 16 dkg mouky - ze 1/4 citr. kůru - 4 dkg hrozinek - ze 6 bílků sníh - 4 dkg másla na pekáč - 2 dkg vanilkového cukru

Do umíchaného másla přidáme na špičku nože soli, pak cukr, citronovou kůru, žloutky jeden po druhém. Vše dobře umícháme, načež přidáváme po lžicích mléko, krupičkovou mouku a naposled z bílků sníh a hrozinky. Těsto nalijeme do dobře vymaštěného pekáče a upečeme je v mírnější troubě do červena asi ¾  hod. Upečený trhanec, nakrájíme na čtverečky, posypeme jej cukrem a podáváme s kompotem.

Moje poznámky:

Stokrát lepší je trhanec tvarohový. Ale není to průšvih.

Sekaná telecí pečeně (283):

Ingredience pro 5 osob: 50 dkg telecího masa - 10 dkg vepřového bůčku - 10 dkg uzeného masa - 4 dkg housky -1 vejce - 1 žloutek - sůl- 4 zrnka tlučeného pepře - citronová kůra - 8 dkg strouhané housky- 1 bílek - 3 dkg slaniny - 3 dkg cibule - 4 lžíce bílého vína – 1/4l kyselé smetany.

Telecí maso z plece, tučné vepřové maso, kousek uvařeného uzeného masa a namočenou housku nakrájíme a dvakráte na masovém strojku umeleme. Pak přidáme sůl, tlučený pepř. citronovou kůru, vejce, žloutek a podle potřeby strouhanou housku. Směs dobře promícháme, uděláme z ní šišku, obalíme ji houskou, potřeme bílkem a pečeme ji asi 1 hod. na rozehřáté slanině s usmaženou cibulí. Mezi pečením zalijeme maso vínem a před podáváním smetanou. Upečenou pečeni nakrájíme a procezenou omáčku podáváme k ní v omáčníku.

Místo telecího masa můžeme také použíti masa hovězího a pak přidáme do sekaniny na kostečky nakrájenou slaninu.

Moje poznámky: 

Naše rodina je v mnoha ohledech dost svérázná, takže ani u pojídání sekané jsme nezůstali pozadu. Dali jsme si k ní červené (vynikající) zelí. Mňam mňam. Jinak sekaná nebyla špatná, ale asi jsem si oblíbila víc sekanou s vyšším podílem vepřového.

"Some poeple are dog people, some are cat people. I am a pig person"

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 4.3.2013 12:00 | karma článku: 18,30 | přečteno: 2094x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)

Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.

10.2.2014 v 13:32 | Karma: 23,17 | Přečteno: 11954x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou II.

Pokračování blogu o mém výletu do Francie se z prostředí francouzského venkova přesouvá do nejromantičtějšího velkoměsta na světě. Tedy alespoň údajně nejromantičtějšího. Velká města mají mnoho společného, at už je to turistické centrum se stánky s cocacolou, matrjoškami a tričky I love ___, nebo nepořádek v méně atraktivních částech města, vždycky, když se v takovém městě trošku zorientujete, zjistíte, že mnoho rozdílů ve vaší vlastní metropoli nenajdete. S Prahou se Paříž liší v tom, že zásadní monumenty, jsou prostě o něco větší. No uvidíte sami, když se podíváte dál...

14.10.2013 v 14:00 | Karma: 24,53 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou I.

Tak jsem se před měsícem vydala do Frantíkova, abych to tam pořádně omrkla. Myslím, že se mi to podařilo a podle stavu mého konta, dalo by se soudit, že jsem si pobyt v Paříži opravdu užila. Zprvu jsem měla předdomluvenou práci v řeznictví na rue de Vicor Hugo (něco jako Pařížská v Praze), ale to nedopadlo vzhledem k mé nedostatečné francouzštině a jejich potřebě mě upíchnout za kasu. Nakonec jsem si ale měsíc v zemi žabožroutů užila až do sytosti.

2.10.2013 v 12:20 | Karma: 19,22 | Přečteno: 2867x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Jarní dort; dědův infarkt (287)

Když se řekne „Jarní dort“, očekávali byste něco svěžího, nebo nadýchaného, zkrátka lehkého. Slovo "jarní" ve mně tak nějak evokuje svěžest. Haha. Při servírování TOHOTO jarního dortu jsem se regulérně bála, aby můj děda s babičkou nedostali infarkt. Jsou sice ještě docela dost pohodového věku i temperamentu, ale tohle by zabilo i koně.

3.6.2013 v 14:45 | Karma: 20,46 | Přečteno: 3668x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Grilovačka, ředkvičky a makovníčky (286)

U nás na škole teď bouří zkouškové, tak je ideální čas na to, si dodělat praxe na pozemcích. Posledně jsme svazkovali ředkvičky, sázeli pórek a také pleli mrkev. Já s oblibou říkám, že kdo se zemědělcem nenarodil, stane se jím na ČZU. Fotoreport ze Suchdola níže.

27.5.2013 v 13:35 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1690x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky