Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sandtnerová: Květák s parmezánem, rajská jablíčka s vejci(103, 104)

Je libo longan, eddo, khakikurma, chirimoya, kiwano, pataty nebo čerstvé fíky? To všechno v ovozelenině na oujezdě ;)

Ovoce/zelenina na Újezdě (Vítězná 18) vám povím, to je ale opravdu pecka. Nejen že se tu dá narazit na exotické ovoce z úúplně nemožnejch koutů světa, ale dokonce i lišky a český hříbky hnědáky. Dokonce i Scuk.cz zaregistroval jak unikátní tahle ovo/zel prodejna je. Scukářská recenze vám ale neřekne moc o tom, co všechno se tam dá vážně koupit. Takže můj výčet toho NEJ například: kukuřičné klasy, dýně, pataty, český i čínský česnek (obojí označeno), zlaté fazole, portobello, hřib smrkový, polníček, kopr, lišky, hlívy, shitake, artyčoky, čerstvé fíky a z exotického například longan, eddo, khakikurma, chirimoya, kiwano, papaja, physalis a dračí ovoce.

Ha! Myslíte si: "polovina z těch afrických šílených názvů mi nic neříká, vůbec je neznám.." Mno, tak to je něco pro mě. Každý den, si koupím jeden z těchto plodů a nějak je zde blíže popíši. Protože nestačila ani půl hodina k tomu, všechny tyhle plody vygooglit a zjistit o nich ty nejzákladnější informace. Takže vezmeme to hezky popořadě a všechno v "exotickém speciálu" (čtěte zde)

Já jednou za čas popadnu zeleninovej amok a nakoupim všechny ty kruťárničky Khakikurmama počínaje a liškama konče. Takže něco málo, z důsledků mého nedávného zeleninového amoku:

Květák s parmezánem (103):

Ve slané vodě uvařený květák rozloží se v jednotlivé růžičky po sítě a nechá se okapat. Nákypová forma, nejlépe porculánová se vymstí, vysype houskou, poklade na dně květákem, který s eposype strouhaným sýrem parmezánským, opět se poklade květákem, dobře se vše setřese, pokape mlékem s umíchaným žloutkem nebo kyselou smetanou, poklade kousky másla a peče v dobře vytopené troubě 1/2 hodiny. Místo sýra můžeme posypat květák jemně sekaným uzeným masem a sekanou petrželkou. Dáme-li maso tučnější, nemusíme mnoho mastiti.

Rozpočet: 1 velká růže květáku, 10 dkg uzeného masa nebo šunky, 2 dkg sýra, 6 dkg másla, 1/8l mléka, 1 žloutek, sůl, 2 dkg másla, 3 dkg strouhané housky na formu

Moje poznámky:

Zmizel ani sem se nenadála. Parmezán holt umí dělat divy. A navíc zdá se, že kombinace vejce, květák, mléko a sýr, je prostě nepřekonatelná. Mňam. Velmi snadné na přípravu.

Rajská jablíčka s vejci (104):

Pěkná, stejná, kulatá rajská jablíčka polijeme vařící vodou, za chvíli je oloupáme a pozorně je vydlabeme. Do vzniklého otvoru vložíme opatrně vcelku syrový žloutek, osolíme, opepříme a jablíčka složíme do vymazané ohnivzdorné formy (kastrolu). Ze zbylých bílků ušleháme tuhý sníh, lehce do něho přidáme strouhaný parmezánský sýr a tlučný pepř. Sníh upravíme na každé jablíčko, ohnivzdornou nádobu vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme několik minut. Hotový pokrm i s nádobou upravíme na mísu vkusně ubrouskem loženou, ozdobíme petrželkou, podáváme.

Rozpočet: 5 rajských jablíček,5 žloutků, sůl, pepř, z 5 bílků sníh, 2 dkg paremzánského sýra, málo pepře a sůl

Moje poznámky:

Mno, pečte pomalu a déle. Jinak žloutek nebude hotový a zkazí vám dojem z celého rajčete. A nebo tomu můžete říkat rajčatový tatarák a pak je to vpořádku. Cha chá a s čím že sem to jedla? S těstovinami, které byly hotové asi tak za 10 minut plus krevety! uojé

Autor: Anna; Grosmanová | středa 13.10.2010 12:25 | karma článku: 16,70 | přečteno: 2255x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Kuře na víně (263)

Projekt Sandtnerová neúnavně pokračuje. Ikdyž čísla jsou proti mně, přináším vám dnes další ozkoušený recept. Tentokrát kuře na víně zaobalené do podzimní nálady a sychravého počasí. Krom toho blog zažívá několik pěkných úspěchů. Jedním z nich budiž spolupráce s univerzitními novinami ČZU a tedy dvoustrana prostoru pro mne a moje kulinářské nápady. Tentokrát recepty pro studenty žijící na koleji.

21.11.2012 v 13:08 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2043x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Pět dní v Turíně na největším setkání jídlomilců

Jedna z nejvýznamnějších akcí roku v oblasti dobrého jídla se konala přímo v srdci celkem nedávné olympijské metropole, Turína. Právě díky zimním olympijským hrám z roku 2007 se může Turín pyšnit svojí skvělou a zcela novou infrastrukturou, takže pro něj něco kolem 220 000 návštěvníků letošního kongresu a veletrhu nebyl žádný problém.

16.11.2012 v 13:12 | Karma: 19,55 | Přečteno: 1901x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Seznamte se, toto je PAN Segedín (262)

Tenhle Szegedínský guláš si prostě CHCEŠ dát. Nevím proč, ale byl naprosto geniální. Tak geniální, že jsem ho sotva stihla vyfotit v hrnci. Pak se po něm totiž zaprášilo až příliš rychle (na to, že byl z 1,5 kg masa).

12.11.2012 v 12:11 | Karma: 21,72 | Přečteno: 3127x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Ztracené vejce nalezeno! Aneb - jak na něj. (261)

Sandtnerka věnovala ztracenému vejci ve své knize 3 recepty. S vysvětlováním toho, jak takové vejce uvařit se moc dlouho nezabývala a místo toho ověnčila přípravu už tak poměrně složitého pokrmu dalšími omáčkami, saláty a nakonec ještě obalováním s oplatkou a smažením. Uff. No hlava mi z toho jde kolem a přichází na mě zase taková ta deprese, kdy mám pocit, že tohle nikdy nezvládnu.

9.11.2012 v 12:55 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2597x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Koprová omáčka - moje osobní oběť (259, 260)

Pamatuji si, jak jsem ve školce a následně školní jídelně nejedla dvě jídla. Koprovou omáčku a dršťkovou polévku. Tu koprovku se do mě asi snažily chudinky družinářky vecpat opravdu vehementně, protože tu nejím až do dnes. Na dršťky už jsem si zvykla (i když je tedy také zrovna dvakrát nevyhledávám), ale koprovka? To je nepřítel číslo jedna. No a věřte nebo ne, pro blog jsem jí uvařila. Byla to oběť. Představa, že jí ani neochutnám, mi tak nějak neseděla a tak jsem jí uvařila, ochutnala a s radostí předala jiným. Prý byla v pořádku.

5.11.2012 v 11:00 | Karma: 15,71 | Přečteno: 2413x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky