Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sandtnerová: Květák s parmezánem, rajská jablíčka s vejci(103, 104)

Je libo longan, eddo, khakikurma, chirimoya, kiwano, pataty nebo čerstvé fíky? To všechno v ovozelenině na oujezdě ;)

Ovoce/zelenina na Újezdě (Vítězná 18) vám povím, to je ale opravdu pecka. Nejen že se tu dá narazit na exotické ovoce z úúplně nemožnejch koutů světa, ale dokonce i lišky a český hříbky hnědáky. Dokonce i Scuk.cz zaregistroval jak unikátní tahle ovo/zel prodejna je. Scukářská recenze vám ale neřekne moc o tom, co všechno se tam dá vážně koupit. Takže můj výčet toho NEJ například: kukuřičné klasy, dýně, pataty, český i čínský česnek (obojí označeno), zlaté fazole, portobello, hřib smrkový, polníček, kopr, lišky, hlívy, shitake, artyčoky, čerstvé fíky a z exotického například longan, eddo, khakikurma, chirimoya, kiwano, papaja, physalis a dračí ovoce.

Ha! Myslíte si: "polovina z těch afrických šílených názvů mi nic neříká, vůbec je neznám.." Mno, tak to je něco pro mě. Každý den, si koupím jeden z těchto plodů a nějak je zde blíže popíši. Protože nestačila ani půl hodina k tomu, všechny tyhle plody vygooglit a zjistit o nich ty nejzákladnější informace. Takže vezmeme to hezky popořadě a všechno v "exotickém speciálu" (čtěte zde)

Já jednou za čas popadnu zeleninovej amok a nakoupim všechny ty kruťárničky Khakikurmama počínaje a liškama konče. Takže něco málo, z důsledků mého nedávného zeleninového amoku:

Květák s parmezánem (103):

Ve slané vodě uvařený květák rozloží se v jednotlivé růžičky po sítě a nechá se okapat. Nákypová forma, nejlépe porculánová se vymstí, vysype houskou, poklade na dně květákem, který s eposype strouhaným sýrem parmezánským, opět se poklade květákem, dobře se vše setřese, pokape mlékem s umíchaným žloutkem nebo kyselou smetanou, poklade kousky másla a peče v dobře vytopené troubě 1/2 hodiny. Místo sýra můžeme posypat květák jemně sekaným uzeným masem a sekanou petrželkou. Dáme-li maso tučnější, nemusíme mnoho mastiti.

Rozpočet: 1 velká růže květáku, 10 dkg uzeného masa nebo šunky, 2 dkg sýra, 6 dkg másla, 1/8l mléka, 1 žloutek, sůl, 2 dkg másla, 3 dkg strouhané housky na formu

Moje poznámky:

Zmizel ani sem se nenadála. Parmezán holt umí dělat divy. A navíc zdá se, že kombinace vejce, květák, mléko a sýr, je prostě nepřekonatelná. Mňam. Velmi snadné na přípravu.

Rajská jablíčka s vejci (104):

Pěkná, stejná, kulatá rajská jablíčka polijeme vařící vodou, za chvíli je oloupáme a pozorně je vydlabeme. Do vzniklého otvoru vložíme opatrně vcelku syrový žloutek, osolíme, opepříme a jablíčka složíme do vymazané ohnivzdorné formy (kastrolu). Ze zbylých bílků ušleháme tuhý sníh, lehce do něho přidáme strouhaný parmezánský sýr a tlučný pepř. Sníh upravíme na každé jablíčko, ohnivzdornou nádobu vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme několik minut. Hotový pokrm i s nádobou upravíme na mísu vkusně ubrouskem loženou, ozdobíme petrželkou, podáváme.

Rozpočet: 5 rajských jablíček,5 žloutků, sůl, pepř, z 5 bílků sníh, 2 dkg paremzánského sýra, málo pepře a sůl

Moje poznámky:

Mno, pečte pomalu a déle. Jinak žloutek nebude hotový a zkazí vám dojem z celého rajčete. A nebo tomu můžete říkat rajčatový tatarák a pak je to vpořádku. Cha chá a s čím že sem to jedla? S těstovinami, které byly hotové asi tak za 10 minut plus krevety! uojé

Autor: Anna; Grosmanová | středa 13.10.2010 12:25 | karma článku: 16,70 | přečteno: 2255x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)

Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.

10.2.2014 v 13:32 | Karma: 23,17 | Přečteno: 11954x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou II.

Pokračování blogu o mém výletu do Francie se z prostředí francouzského venkova přesouvá do nejromantičtějšího velkoměsta na světě. Tedy alespoň údajně nejromantičtějšího. Velká města mají mnoho společného, at už je to turistické centrum se stánky s cocacolou, matrjoškami a tričky I love ___, nebo nepořádek v méně atraktivních částech města, vždycky, když se v takovém městě trošku zorientujete, zjistíte, že mnoho rozdílů ve vaší vlastní metropoli nenajdete. S Prahou se Paříž liší v tom, že zásadní monumenty, jsou prostě o něco větší. No uvidíte sami, když se podíváte dál...

14.10.2013 v 14:00 | Karma: 24,53 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou I.

Tak jsem se před měsícem vydala do Frantíkova, abych to tam pořádně omrkla. Myslím, že se mi to podařilo a podle stavu mého konta, dalo by se soudit, že jsem si pobyt v Paříži opravdu užila. Zprvu jsem měla předdomluvenou práci v řeznictví na rue de Vicor Hugo (něco jako Pařížská v Praze), ale to nedopadlo vzhledem k mé nedostatečné francouzštině a jejich potřebě mě upíchnout za kasu. Nakonec jsem si ale měsíc v zemi žabožroutů užila až do sytosti.

2.10.2013 v 12:20 | Karma: 19,22 | Přečteno: 2867x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Jarní dort; dědův infarkt (287)

Když se řekne „Jarní dort“, očekávali byste něco svěžího, nebo nadýchaného, zkrátka lehkého. Slovo "jarní" ve mně tak nějak evokuje svěžest. Haha. Při servírování TOHOTO jarního dortu jsem se regulérně bála, aby můj děda s babičkou nedostali infarkt. Jsou sice ještě docela dost pohodového věku i temperamentu, ale tohle by zabilo i koně.

3.6.2013 v 14:45 | Karma: 20,46 | Přečteno: 3668x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Grilovačka, ředkvičky a makovníčky (286)

U nás na škole teď bouří zkouškové, tak je ideální čas na to, si dodělat praxe na pozemcích. Posledně jsme svazkovali ředkvičky, sázeli pórek a také pleli mrkev. Já s oblibou říkám, že kdo se zemědělcem nenarodil, stane se jím na ČZU. Fotoreport ze Suchdola níže.

27.5.2013 v 13:35 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  19:28

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Skandály potápí AfD. V průzkumech je předehnali vládní sociální demokraté

30. dubna 2024  19:24

Vládní sociální demokracie (SPD) německého kancléře Olafa Scholze, která v posledním roce v...

Z Německa chtějí chalífát. Gangsta pop-islamisté jsou dosud nepoznaná hrozba

30. dubna 2024  19:23

O víkendu šokovala Německo, když na demonstraci v Hamburku vyzývala k vytvoření chalífátu. Tajným...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky