Rošťenky na slanině, plněná rajčata a bramborové kuličky (53-55)
Miluju mít narozeniny! Furt Vám někdo píše sms, zajímá se jak se máte a navíc vám dává věci zadarmo! Prostě super! Tak zrovna před týdnem dostala jsem svůj první dárek k narozkám - pasírovač! Ou jé. Nadšením jsem ho samozřejmě musela hned jak to šlo vyzkoušet. Jakmile se někde objevilo prolisujte, nebo rozmačkejte, šla jsem po tom. Například bramborové kuličky se s pasírovačem dělaly skvěle. Nejvíce se těším až budu se svým novým pasírovačem dělat rajskou, nebo svíčkovou. :)
Rajská jablíčka se šunkou (53):
Neloupaná jablíčka vydlabeme. Na másle umícháme vejce, přidáme do nich dužinu z jablíček, sekanou šunku a necháme zahoustnouti. Vydlabaná jablíčka urovnáme na ohnivzdornou mísu, naplníme je míchanými vejci se šunkou. Ze syrových čerstvých bílků si ušleháme tuhý sníh, lehce do něho přimícháme sůl a sekanou petrželku. Pak jej upravíme vkusně kolem jablíček a dáme mísu na několik minut do trouby zapéci. Hotový pokrm i s nádobou upravíme na mísu ubrouskem vyloženou, ozdobíme petrželkou a podáváme.
Rozpočet pro 5 osob: 5 větších rajských jablíček, 2 dkg másla, 2 vejce, sůl, 5 dkg šunky, 3 bílky, sůl, špetku petržele
Moje poznámky:
Až budete vydlabávat rajčata, nenechte je, si dělat co chtějí! Až je budete mít po celé kuchyni žlutočervená semínka, pochopíte co tím chci říct...Je potřeba jim ukázat co jste zač a vzít si na ně nejlépe nůž. Spoje mezi dužinou tak krásně nařízněte a pak se to už dá vydloubnout lžící, krásně jako kiwi.
Náplň si doporučuji nějak okořenit, protože takhle je to docela mdlé. Jinak ale hezký nápad (v Sandtnerce ještě 3x obměněný...) Tak snad příště mě to osloví více...
Bramborové kuličky (54):
Ve slupce uvařené brambory oloupáme, horké prolisujeme, osolíme, přidáme žloutky a zpracujeme v těsto, které nakrájíme na malé kousky, uděláme kuličky, obalíme je lehce moukou a v rozpáleném tabulovém oleji kuličky usmažíme do růžova. Před podváním posypeme kuličky zelenou sekanou petrželkou.
Rozpočet pro 5 osob: 1 kg brambor, sůl, 2 žloutky, 3 dkg mouky, 3/8l oleje, zelená petržel
Moje poznámky:
Mno, je fakt, že práce s tím ani moc nebylo, ale také to za moc nestálo. I když jsem se mastnoty snažila zbavit vysáváním ubrouskem, nemohla jsem se přes to nějak přenést. To zaprvé. Za druhé se mi ihned po vložení do pusy rozpadly na jazyku a to mě také nepřišlo nijak super. Asi jsem od toho čekala něco více kroketoidního a tohle byla prostě jen vzduchem a olejem nasycená brambora. No zkuste sami a napište, jak vám to chutná, já jsem z toho nijak nadšená nebyla (trochu mi to připomnělo zklamání ze sněhulek z páleného těsta).
Roštěnky na slanině (55):
Utěrkou utřené roštěnky zbavíme kostí (upotřebíme jich na zalití roštěnek), naklepeme je, osolíme, posypeme paprikou, na každou položíme na nudličky nakrájenou slaninu a cibuli. pak roštěnky zatočíme, povážeme tenkým motouzem, nebo je spojíme na nudličky nakrájenou slaninou, obalíme je moukou a opečeme na sádle. V kastrole na nakrájené slanině si usmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme opečené závitky, zalijeme je polévkou z kostí a pod poklicí je udusíme do měkka. Pak jw zbavíme motouzku, urovnáme na mísu a polejeme procezenou šťávou.
Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg roštěnce, sůl, paprika, 8 dkg slaniny, 6 dkg cibule, 5 dkg mouky, 4 dkg sádla, 2 dkg slaniny, 4 dkg cibule
¨
Moje poznámky:
Já nevím, jakmile je tam slanina, cibule a sádlo, nemůže to chutnat jinak než prostě úžasně. K tomu opravdový vývar z kostí, no lábuž! Tento recept ohodnotila bych proto velmi dobře. Jedna roštěnka stojí asi 45 kč a slaninu koupíte za dvacku. Výsledek je mňam! Jen si dejte pozor na provázek, ať to nesmotáte nějakým plastovým provázkem a nedopadnete jako Bridget Jones :)
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Poslední týden na daňové přiznání za rok 2024 online. Jak na to?
Nejen podnikatelé, drobní živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné musí podat daňové...
Turek jel rychlostí přes 200 km/h a fotil se u toho. Policie věc prošetřuje
Europoslanec Filip Turek (Motoristé sobě) se na svém účtu na Instagramu pochlubil fotkou, ze které...
Po rychlé jízdě zemřel řidič v hořícím autě. Turek spekuluje o krvi na rukou médií
Hasiči v Brně v pondělí našli v hořícím voze mrtvého muže. Podle prvotních informací jel vůz po...
Jednání o míru jsou v kritické fázi, řekl Trump. Rubio rovnou naznačil konec
Sledujeme online Americký prezident Donald Trump v pátek naznačil, že USA zastaví mírové rozhovory, pokud Rusko nebo...
Papež František zemřel. Bojoval s nemocemi, bylo mu 88 let
Papež František v pondělí ráno zemřel. „Drazí bratři a sestry, s hlubokým smutkem musím oznámit...
Jsem nevinen, tvrdí vrah šéfa zdravotní pojišťovny. Hrozí mu trest smrti
Luigi Mangione, který je podezřelý z vraždy šéfa jedné z největších amerických zdravotních...
Šéfka krajské hygieny ujela od nehody, tvrdí sražený motorkář. Selhání, míní Válek
Ředitelka krajské hygieny ve Zlíně Eva Sedláčková má závažné problémy. Čelí nařčení, že v březnu...
ANALÝZA: Co když se ukrajinská dohoda už dopéká? Kyjev i Evropa jsou prý spokojeny
Premium Kolem Ukrajiny panuje pěkný chaos. Kdekdo nadává Donaldu Trumpovi, že leze Vladimiru Putinovi do...
Evropská vína obsahují „věčné“ chemikálie, zjistila studie. Vinaři ji zpochybňují
Nová studie nevládních organizací přišla s odhalením, že evropská vína jsou široce kontaminována...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3372x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz