Pusinky, hubičky, hubinky a podzim na venkově (267, 268)
Sněhové kopečky (267)
Ingredience: 3 bílky - 15 dkg cukru - 5 dkg fíků - 5 dkg datlí - 5 dkg vlašských ořechů - vosk na plech. - místo ovoce můžeme zamíchati do sněhu celkem 15 dkg oříšků.
Do kotlíku na sníh dáme bílky, hned přisypeme cukr, postavíme do kastrolu s vařící vodou a na plotně šleháme, až hmota mírně zhoustne. Poté do ní rychle přisypeme drobně nakrájené ovoce, lehce zamícháme a na povoskovaný plech děláme lžicí malé kopečky. Nejdříve kopečky ve vlažné troubě (150°C) osušíme, načež je dáme do teplejší trouby (asi 175°C) zarůžovět. - Hotové složíme na mísu mezí různé cukrovinky.
Moje poznámky:
Chuťově dobré, doporučuji. Co se „osušíme“ týče, tak na cca 150°C hubinky necháme v troubě po dobu 15 minut. Pak zvýšíme teplotu o dvacet, až třicet stupňů a pečeme ještě asi dalších dvacet minut. Pokud je nedopečete, tak se stane to, co je vidět na obrázku u hubinek kávových. Vevnitř budou nedodělané, tudíž lepkavé a budou ulpívat na papíře.
Kávové hubinky
Ingredience: ze 3 dkg pražené kávy si připravíme 1/8 I odvaru (kávy), kterým polijeme 32 dkg cukru a uvaříme. Sníh ze 3 bílků - na špičku nože vanilky
Kusový neb kostkový cukr polijeme silnou černou kávou a povaříme na silnou nitku. Z bílků si ušleháme hodně tuhý sníh, do kterého zašleháme hodně horký cukr a tlučenou vanilku. Hustým krémem vystříkáme pomocí kornoutu a trubičky hubinky na povoskovaný plech a v mírné troubě je usušíme.
Moje poznámky:
A zase moje oblíbená nitka! Konečně jsem vymyslela způsob, jak odvar vyzkoušet, aniž bych si zmrzačila prstíky. Vezměte dvě vařečky, na jednu z nich kápněte trošku odvaru a druhou to na to přilepte a začněte pomalu táhnout od sebe. Když se utvoří pevná nit – jste tam! Wohoo. Taková věc se velmi těžko fotí, tak snad zase příště ;)
Co se chuti týče, tak super. Jinak opravdu je třeba dodržet ty doby (alespoň 15 minut sušit,pak teprve péct na plno - jinak se nedodělají a pak se stane to, co mně při první várce). Druhá várka už byla naprosto s přehledem. Uvnitř hotová.
Anna; Grosmanová
Zabijačka a České koláče II. (293)
Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!
Anna; Grosmanová
Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)
Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!
Anna; Grosmanová
Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)
Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.
Anna; Grosmanová
Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)
Už aby byly Velikonoce! Letos jsem se rozhodla držet půst, takže už skoro měsíc nejím maso a musím se přiznat, že mně, masožroutovi to opravdu činí potíže. Nejen, že nevím co si dát v restauraci, když jdu na oběd (když pominu to, že se většinou žádná vegetariánská verze ani nenabízí), ale pomalu si ani nejsem schopná uvařit, když jsem doma. Přehršle těstovinových a bramborových jídel, samá čočka, tuňák a kila zeleniny. Je pravda, že zeleninu mám ráda a tak mi její zvýšená konzumace nevadí, ale hlad mám teda pořád.
Anna; Grosmanová
Když žena rožní, rozněžní i rozhněvaného muže
Není to tak dlouho, co jsem se vypravila do Amsterdamu. Netušila jsem, že se mi můj gastronomický svět otočí naruby, ale právě to se stalo. Střetnutím mnoha náhod a štěstí (a Slow Foodu) jsem se jednoho deštivého dne ocitla u rožně, dvou cca sedmdesátikilových vepřů a měla na starost je šest hodin otáčet, topit pod nimi, mazlit je, odlupovat kůrku a sundávat hotové kousky. Byla to práce, kterou jsem si myslela, že jedno děvče nemůže zastat samo, ale věřte nebo ne, opak se stal pravdou! :)
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát
Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...
Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků
Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz