Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Distribuční tepny se ucpávají, dochází k lokálním infarktům.
Situace v USA naznačuje jisté problémy s distribučním řetězcem. Na jedné straně prázdné regály, řetězce limitující počet kartonů mléka na osobu, o pár set kilometrů vedle, vylévání mléka do polí. Proč? Distribuční kanály nelze přenastavit ze dne na den. Mnoho producentů zvyklých na odbyt do restaurací, nebo škol najednou nemají kam by svoje produkty vozili. Potraviny, které podléhají rychlé zkáze, se v Americe už běžně začínají zaorávat zpátky do země, „Míra plýtvání je nebezpečně vysoká“, píše autorka článku pro The Guardian Susie Cagle (originál článku).
V Kalifornii je sezóna o míle napřed, a tak je jen otázkou času, kdy o zaorávání čerstvé zeleniny uslyšíme z Evropy. O vylévání mléka uslyšíme pravděpodobně už o něco dříve. „Velké italské mlékárny zastavily výrobu,“ hlásí Zemědělský svaz ČR a dodává: „To vyvolává velmi nestabilní situaci v celé Evropě.“
„V restaurací jsou na potraviny jiné hygienické požadavky, nám klesl zájem nejen o některé mléčné výrobky, ale dokonce o maso,“ říká Jan Ptáčník, zemědělec z jižních Čech. „Sadbu salátů a několika prvních jarních zelenin, kterou běžně prodáváme zákazníkům jsme letos museli hodit slepicím,“ popisuje zelinář Jiří Buchal z pražské Haly 22, která byla minulé čtyři týdny na základě vládních opatření zavřená.
Dohromady to je směs poměrně alarmujících signálů. Připočtěte k tomu reálný nedostatek pracovní síly na sázení a sklizeň nejen v tuzemsku a opravdu budete mít chuť koupit si chatu a rozorat kolem ní zahradu.
Kdo zmírní paniku tentokrát?
Nechci házet vinu na media, díky nim o tomhle všem víme. Pravdou ovšem je, že právě media jsou obrovskou hybnou silou. Připomeňme si zprávu ze 24.2.2020, kdy server novinky informoval o panickém vykupování supermarketů v Itálii. Druhý den byly fronty až na parkoviště i u nás. Náhoda? Nemyslím si.
V posledním únorovém týdnu, ještě stihl situaci zachránit premiér, výlety do skladů a ujištěním, že potravin je dost, není třeba panikařit a veřejnost zdá se opravdu uklidnil. Kdo ale o zajištění potravinové bezpečnosti na Evropské úrovni bude uklidňovat teď? Ursula von der Leyen? Nebo Jamie Oliver?
Moje první otázka je tedy mířena jednoznačně do řad ministerstva zemědělství: „Jak se vyvíjí situace s potravinami na Evropském trhu a jakým způsobem je zajištěna potravinová bezpečnost/dostupnost České republice?
Vím, nejsme Amerika. Ale zprávy o tom, že cena zeleniny a ovoce půjde nahoru už masmédia vypustila, tak jaký je protiúder zodpovědných orgánů tentokrát?
Potravinová bezpečnost a soběstačnost
Zemědělskými svazy velmi vítaným krokem k uklidnění zjevně mělo vést přejednání rozpočtu na potravinovou soběstačnost Česka (viz tisková zpráva MZe). Z původních 3.8 miliardy byl rozpočet navýšen na 4.4 miliardy.
Je ovšem strategie potravinové soběstačnosti opravdu to nejefektivnější řešení? A co je to vlastně potravinová soběstačnost? A jak jí chápe veřejnost? Leckdy velmi zkresleně.
Na toto téma se vynikajícím způsobem vyjádřil již před dvěma lety předseda zemědělského svazu Martin Pýcha ve svém příspěvku na blogu idnes.cz. Významně doporučuji si celý článek přečíst, jeho sdělení je ovšem prosté.
“Potravinová bezpečnost a strategická potravinová soběstačnost by měly být prioritou. Neznamená to však izolaci našeho trhu vůči potravinám ze zahraničí, ale naopak, schopnost množství dovezených potravin kompenzovat exportem, ideálně s vyšší přidanou hodnotou.”
Jinak řečeno, těžko budeme v Čechách pěstovat banány a mandarinky, ale pojďme tomu úměrně vyvážet třeba pšenici a chmel. Nemůžeme se uzavřít a snažit se dosáhnout 100% soběstačnosti ve všech komoditách. Předseda svazu zelinářů říká (tisková zpráva MZe z 16.4.2020) jinými slovy totéž, ovšem s apelem na to, že bychom měli být soběstační alespoň v surovinách pro naši zemi a kuchyň tradiční: “ V zelenině jsme soběstační na 30%, to je žalostně málo. Optimální by byla v tomto ohledu soběstačnost okolo 60%. To, že nejsme soběstační v cibuli, mrkvi ale například ani zelí, je pro ČR historicky unikátní”.
Na co se tedy můžeme těšit? Na naše pole a louky opět mlékem a strdím oplývající? Opravdu musela přijít koronavirová krize, abychom se chytili za nos?
Upřímně, lepší pozdě než-li nikdy, otázkou teď jen zůstává, jak to bude letos a zda závazek směřující směrem k lepší potravinové soběstačnosti bude naplněn.
Za rok se možná zvýšená podpora tuzemského zemědělství projeví. Ale co letos? Neucpou se i naše potravinové tepny? Nedostane náš mlékárenský průmysl, nebo dovoz zeleniny infarkt?
Ptá se:
Ing. kvality potravin Anna Grosmanová
Článek také na: https://www.foodpioneer.cz/hrozi-nedostatek-jidla/
Anna; Grosmanová
Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)
Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!
Anna; Grosmanová
Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)
Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.
Anna; Grosmanová
Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)
Už aby byly Velikonoce! Letos jsem se rozhodla držet půst, takže už skoro měsíc nejím maso a musím se přiznat, že mně, masožroutovi to opravdu činí potíže. Nejen, že nevím co si dát v restauraci, když jdu na oběd (když pominu to, že se většinou žádná vegetariánská verze ani nenabízí), ale pomalu si ani nejsem schopná uvařit, když jsem doma. Přehršle těstovinových a bramborových jídel, samá čočka, tuňák a kila zeleniny. Je pravda, že zeleninu mám ráda a tak mi její zvýšená konzumace nevadí, ale hlad mám teda pořád.
Anna; Grosmanová
Když žena rožní, rozněžní i rozhněvaného muže
Není to tak dlouho, co jsem se vypravila do Amsterdamu. Netušila jsem, že se mi můj gastronomický svět otočí naruby, ale právě to se stalo. Střetnutím mnoha náhod a štěstí (a Slow Foodu) jsem se jednoho deštivého dne ocitla u rožně, dvou cca sedmdesátikilových vepřů a měla na starost je šest hodin otáčet, topit pod nimi, mazlit je, odlupovat kůrku a sundávat hotové kousky. Byla to práce, kterou jsem si myslela, že jedno děvče nemůže zastat samo, ale věřte nebo ne, opak se stal pravdou! :)
Anna; Grosmanová
Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)
Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030
Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...
Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky
Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...
Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu
Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...
Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky
Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...
Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus
Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...
Prodej bytu 2+1 v Tanvaldu, ul. Radniční
Radniční, Tanvald, okres Jablonec nad Nisou
2 690 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz