Proč holky tak snadno nakupují dárky (272)
Už se strašně těším na Vánoce! Na kapra pleskajícího se po podlaze naší kuchyně, na svíčky v umyvadle, na svíčky na věnci, na vosk prostě uplně všude, na nové pohádky, na staré pohádky, na zdobení stromečku, na to, jak se vždycky nachytám na hnusné čokoládové kolekce (vždycky to zkusim, jsem prostě naivní, ale nakone je musím jít vyplivnout).
Těším se na prskavky, na to, jak babička stropí scénu, že stromeček je nakřivo a budeme muset jet koupit nový.
Jsem chudý student, a tak jsem letos dárky pojala poněkud osobitě. Musím obdarovat něco kolem devatenácti členů rodiny (kdo nechápe, přečtěte si článek o BIObabičkách), což se s rozpočtem 1600,- korun na dárky dost blbě realizuje. Asi jim všem vystříhám vločky ze skládaného papíru a přiložím kindervajíčko.
Sourozencům se dávají dárky docela snadno, hračkový průmysl je myslím docela vynalézavý a tak se dají nakoupit všelijaké barevné hopíky a legrácky za docela pěkné ceny. Horší je ale už obdarovávání tatínků a dědečků. Oni se vždycky tváří jak je jim to uplně šumák, že by prý nejraději dostali španělskou klobásu a hotovo dvacet, ale kdo jste už někdy svým tatínkům a jiným mužským v rodině něco nadělovali, víte, že takhle se to odbít prostě nedá. Ponožky, hrnky, zrnková káva, kvalitní rum, cédéčka, to všechno už je tak nějak ohrané. Co vymyslet? Osobně si myslím, že nadělovat chlapům je prostě strašně náročné.
Docela dobře se vybírají dárky pro holky. Teda, relativně. Je tam totiž problém uplně někde jinde. Člověk totiž vybírá dárky jakoby pro sebe, takže by si to všechno nejraději nechal. Chodíte po obchoďáku, nakupujete “jakože“ pro maminku, ale samy jste si už pořídily náušnice, super vlněné palčáky a drahou řasenku. A omlouváte si to tím, že „jsou přeci Vánoce“. Jojo, tak na to všechno se těším.
Tady je recept ;)
Italská pečeně (272):
Ingredience: 1 kg hov. masa zadního - 8 dkg slaniny - sůl - 5 dkg másla - zelenina - 4 dkg cibule - 1 zrnko nového kořeni - 3 zrnka pepře – zrnko hřebíčku - asi 1 cm2 citr. kůry - z 1/2 citronu šťáva - 20 dkg rajských jablek nebo 5 dkg zavařeniny - 2 dkg mouky - 1/16 l červeného vína (1/8 I kys. smetany).
Na másle si usmažíme do světlerůžova na kolečka nakrájenou zeleninu, cibuli, celá zrnka pepře, nové koření, citr. kůru, hřebíček. Pak vložíme zadní hovězí maso protažené slaninou a osolené, zalijeme je polévkou z kostí nebo vařící vodou, přikryjeme a dusíme, až je dostatečně měkké. Potom maso vyndáme, šťávu necháme vysmažiti, zaprášíme ji moukou, podusíme, přidáme rozmačkaná rajská jablíčka nebo zavařeninu z rajských jablíček, zalijeme polévkou z kosti, červeným vínem, citr. šťávou a dobře povaříme. Pak omáčku prolisujeme sítem na nakrájené maso. V omáčce se může též povařiti trochu kys. Smetany. Při podávání na stůl ozdobíme pečeni vařenými makarony (viz příkrmy, str. 207), které posypeme parmezánským sýrem.
Moje poznámky:
Vynikající omáčka, trošku kyselá, možná by snesla lžíci cukru. Nechám na vás. Ale určitě doporučuji. Maso jsem pekla asi 2 hodiny.
Hrozně moc bych chtěla poděkovat společnosti Apropos - your lifestyle, se kterou jsem navázala lehkou spolupráci. Budu si moci od nich občas tu a tam něco vypůjčit, takže nebudete na mých fotkách vídat stále ty stejné rekvizity. (Na finální fotografii je to prkénko a ubrousek)
A kdyby vás zábly nohy a potřebovali byste trošku rozpohybovat, tak si pusťe od The Piano Guys třeba TUHLE songu. Stejně jako recept, nic vánočního :)
Anna; Grosmanová
Když blog smrdí dekadencí (269, 270)
Bloguji o jídle, o všem co se kolem něho točí a především, vařím „Sandtnerku“. Jak známo, je to kniha pojednávající o kuchyni tradiční, povětšinou české. Krom toho je to ale také kniha plná překvapení, zvratů a nepříjemných pokynů. Jedním takovým nepříjemným pokynem může být například: „Zahustíme moukou...“ nebo „celé to zalijeme do aspiku“ případně „přidáme studenou vodu a obalíme v mouce“, jako u mého dnešního receptu.
Anna; Grosmanová
Pusinky, hubičky, hubinky a podzim na venkově (267, 268)
Projekt Sandtnerová, tentokrát rozdává pusinky. Co s bílky? No přeci sněhové, slaďoučké hubinky. Vězte, že jsem je již zkoušela několikrát a teď poprvé vyšly. Snad vám tedy moje rady budou alespoň k něčemu dobré. Anebo naopak, vaše rady mně. Na FACEBOOKU se o ně můžete s námi podělit. Jako bonus ještě malé okénko do světa, kam se jezdím vyblbnout se sestrou a bráškama.
Anna; Grosmanová
Opravdu divné polévky: Vinná a pivní (265, 266)
Paní Sandtnerová tomu říká polévky, mně to přijde spíš jako totální úlet. Vinná polévka je něco mezi vinnou pěnou na buchtičky se šodó a polévka pivní, tak to je jedno z nejspornějších jídel, které jsem kdy jedla.
Anna; Grosmanová
Paštika z kachních jater (264)
Projekt Sandtnerová tentokrát Luxury edition. Lanýže, víno, koňak, kachní játra. To všechno v dnešním příspěvku o jídle. Čtěte dál a nechte se inspirovat.
Anna; Grosmanová
Kuře na víně (263)
Projekt Sandtnerová neúnavně pokračuje. Ikdyž čísla jsou proti mně, přináším vám dnes další ozkoušený recept. Tentokrát kuře na víně zaobalené do podzimní nálady a sychravého počasí. Krom toho blog zažívá několik pěkných úspěchů. Jedním z nich budiž spolupráce s univerzitními novinami ČZU a tedy dvoustrana prostoru pro mne a moje kulinářské nápady. Tentokrát recepty pro studenty žijící na koleji.
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům
Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...
Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá
V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...
Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump
Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...
Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili
Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz