Polévky (46,47,48)
Polévka z ovesných vloček (46)
Ovesné vločky zalijeme studenou vodou, přidáme máslo, sůl a vše rozvaříme. Na nudličky nakrájíme zeleninu a povaříme ji ve slané vodě. Vločky prolisujeme žíněným sítem, přidáme k zelenině a polévku necháme ještě chvíli povařiti. Než ji podáváme, zamícháme do ní smetanu se žloutkem, kousek rozpáleného másla a sekanou petrželku. Vložka: smažený hrášek
Rozpočet pro 5 osob: 7 dkg ovesných vloček, 2 dkg másla, sůl, 6 dkg zeleniny, 1/8 l sladké smetany, 5 dkg másla, 1 žloutek, zelená petrželka
Moje poznámky:
Zeleninu dala jsem: mrkev, petržel, brokolici, hrášek. Vločky jsou mňam mňam, polévka celkově hodně hustá, chuťově dobrá. Dala jsem jí do mrazáku na horší časy...
Vaječný smažený hrášek (47)
Z mouky máslo osolené, vajíčka a mléka umícháme si řídké těstíčko. Pak po částech bez míchání prokapeme těstíčko přes struhadlo do rozpáleného másla, ve kterém usmažíme hrášek do zlatova.
Rozpočet: Na 1 vajíčko, 1/8l mléka, 8 dkg mouky, sůl, 20 dkg převařeného másla neb sádla
Moje poznámky:
No to mě podržte, jak se má tohle správně dělat. Usmažit hrášek a pak to do něj nakapat? Nebo naopak? Nejdříve kapat a pak smažit? Vždyť se z toho stane prostě hmota, ve které je hrášek. To se to má pak nakrájet? Nebo co? Pomoc! Já jsem usmažila a pak to do toho nakapala, ale spojilo se to dohromady a pak jsem to musela nějak řešit. Nevim nevim. Poraďte, máte-li někdo zkušenost. Možná jsem to jen špatně pochopila…
Jako další polévku máme tu vynikající krupicovou:
Krupicová polévka (48):
Na rozehřátém másle si usmažíme krupici do růžova. V odměřené, osolené vodě na polévku povaříme na jemné nudličky nakrájenou mrkev, celer, petržel a spařenou kapustu. Pak zahustíme polévku světležlutou jíškou, zavaříme do ní usmaženou krupici a dobře ji povaříme. Před podáváním přidáme do polévky na špičku nože tlučeného květu a zelenou petrželku.
Rozpočet pro 5 osob: 2 dkg másla, 5 dkg krupice, 10 dkg zeleniny, sůl, jíška ze 2 dkg másla a 2 dkg mouky, tlučený květ, petrželka
Moje poznámky: výborná polévka, jako od babičky :)
JÍŠKA
PETRŽELKA
PO PŘIDÁNÍ ZELENINY
VÝSLEDEK
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Tragicky zahynul moderátor počasí v České televizi Jan Šrámek
V sobotu odpoledne při nehodě v italských Alpách zemřel dlouholetý meteorolog a moderátor počasí...
Umučil studentský pár kvůli nepořádku. Brutalita vražd šokovala 1. oddělení
Premium Spousta krve a dvě těla na posteli. Místo činu v roce 2013 připomínalo spíš jatka než byt...
Slevy kol tíží přezásobené prodejce. Část z nich zřejmě nepřežije
Prodejcům jízdních kol se nedaří zbavit zásob, které si vytvořili během boomu v časech pandemie....
Cizinec zaplatil za jízdu taxíkem v Praze přes 200 tisíc, zjistil ráno s hrůzou
O více než 200 tisíc korun málem přišel v Praze cizinec, který se v noci vracel na hotel taxíkem,...
Němcová ve studiu zahodila brožurku od Konečné. Nenávist, reagovala komunistka
Nesete historickou vinu a podporujete miliardáře Andreje Babiše, zaútočila senátorka Miroslava...
Po delší době opět otrava látkou HHC, postižené museli ošetřit v nemocnici
Policie se zabývá několika případy z Třebíčska, kdy se lidé přiotrávili zakázanou látkou HHC....
„A za co naši chlapci umírali?“ Ukrajinci reagují na Trumpův telefonát s Putinem
Premium Od našich zpravodajů na Ukrajině Zatímco Donald Trump bádá, jestli se náhodou z mírových jednání úplně nestáhne, Ukrajina dál...
U nálezu drog ve večerce na Andělu zasahovali hasiči v ochranných oblecích
V Praze na Andělu v ulici Lidická zasahovali v úterý hasiči ve speciálních oblecích spolu s celní...
Křišťálové glóby a nezapálená cigareta. Bartoškovi vzdávaly hold davy lidí
Přímý přenos Široká veřejnost se v úterý naposledy loučí s Jiřím Bartoškou. Pražské Rudolfinum bude pro tuto...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3373x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz