Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paštika z kachních jater (264)

Projekt Sandtnerová tentokrát Luxury edition. Lanýže, víno, koňak, kachní játra. To všechno v dnešním příspěvku o jídle. Čtěte dál a nechte se inspirovat.

Paštika z husích jater (264):

 Ingredience: 50 dkg husích jater – 1/8l mléka a 1/8 I vody na namočení jater· 3 dkg slaniny - 1 kousek lanýže - sůl - 2 dkg slaniny - 5 zrneček bílého pepře - na špičku nože paštikového koření - 2 žloutky - 1 lžíce madeirského vína nebo dobrého rumu - 25 dkg slaniny na formu.

Pěkná husí játra z krmené husy namočíme do zředěného mléka. Pak z nich odstraníme blánu, třetinu jich nakrájíme na lístky, které protáhneme na nudličky nakrájeným lanýžem, slaninou, osolíme je a opepříme. Druhé dvě třetiny jater prolisujeme zároveň s malým kouskem utřené slaniny. Pak k prolisované kaši přidáme paštikové koření, tlučený bílý pepř, sůl, syrové žloutky, víno madeira nebo rum.

Porcelánovou formu na paštiku vyložíme tenkými lístky ze slaniny, na dno formy na slaninu dáme vrstvu prolisované kaše, na ni položíme slaninou a lanýži protažená játra, opět přidáme prolisovanou kaši atd., až je nádoba do tří čtvrtin naplněná. Navrchu musí býti kašovina, kterou přikryjeme rovněž tence nakrájenou slaninou, formu přiklopíme pokličkou, povážeme pergamenem a motouzem a paštiku vaříme v páře dvě hodiny. Potom ji odklopíme, vodu z ní slijeme a paštiku dáme do studena ztuhnouti. Když ztuhla, vyklopíme ji, ostrým nožem nakrájíme na plátky, složíme je úhledně na mísu, ozdobíme sekaným aspikem, zelenou petrželi a citronem.

Moje poznámky:

 První kámen úrazu byla játra. Koupila jsem kachní. Jakože ok, stály padesát korun (350 gramů) a vůbec. Foie gras se dělá z obojího, krom toho jsem lehkej průzkum rozdílů mezi nimi udělala a jsem názoru, že to prostě není zas takový hřích je zaměnit. Viz ZDE. Nechám se ale klidně vyvézt z omylu.

Játra „protáhneme“ - nedělejte si iluze, játra jdou protáhnout velmi snadno, ale je to docela piplačka. Není to, jako když protahujete pečeni. Trhají se a vůbec, není to nic pro zbrklíky.

Co do lisování, tak můžete buď použit mlýnek anebo elektrický sekáček (rozemele celkem spolehlivě také). Lisovní přes síto je peklo.

Kde sehnat lanýže? Mno, to už je trošku problém. Já mám jakési španělské truffles, které nebyly ani tak drahé, ale bůhví co je to zač. Lanýž je drahá legrace, takže za jednu tu houbičku můžete dát i okolo pěti stovek. Nechám na vás. Koupit se v Praze dá, ale jak říkám. Drahá zábava.

„Přidáme madeirské víno, nebo rum.“ Určitě víno. Nebo koňak. Rum raději ne.

No a nakonec forma s tím si vůbec nelamte hlavu. Cokoliv, co vydrží vaření v páře je vhodné.

„Obvážeme pergamenem a motouzem“ – nic z toho jsem nedělala. Prostě jsem dala hrnec, do něj vodu (asi 5 cm) do toho jsem vložila nádobu s paštikou, přikryla pokličkou a bylo. Konec šmitec. Za dvě hodiny paštika jako víno.

„Vyklopíme, ozdobíme“ – nemusí se. Já to třebas nechávám v té dóze. A aby se neřeklo, tak petržel to potkalo :)

Paštika je dobrá chuťově, je drolivá, trošku sušší. Asi by snesla víc slaniny, nebo máslo – nevím. Vyzkouším někdy. Každopádně je sexy a myslím, že pro fajnšmekry je to výzva. Tak hurá do toho!

Pokud máte nějaké jiné osvědčené recepty na paštiky – pište na anicka.grosmanova@seznam.cz a nebo na FACEBOOK blogu.

 

 Na konec jsem zařadila úryvek ze Sandtnerky, který pojednává o uhlovodanech. Mě to prostě strašně baví jak ona to píše. Ona je takový brouk pytlík, prostě geniální žena. No nezamilovali byste se do ní?

„Železa se v našem organismu nachází málo, ale jeho přítomnost jest bezpodmínečně nutná. Máme ho v těle asi 32 g, a to hlavně v červených krvinkách (haemoglobinu). Hlavní úlohou železa v těle jest vázati kyslík, který vdechujeme, a rozváděti ho do všech orgánů těla a uvolněný kysličník uhličitý odváděti do plic, kterými se vydechuje. Určitá část železa se nachází v slezině a játrech.

Z potravin něco železa se nachází ve špenátu (vědci posunuli desetinou čárku, dnes už toto tak uplně neplatí), v červené řepě a jiných zeleninách (brukev, hlávkový salát, rajská jablíčka). Dosti ho obsahuji celer a ředkvička. Čočka je dosti bohatá na železo, méně již suchý hrách. Brambory, kapusta, květák, mrkev a zelí obsahují ho velmi málo. Nejbohatším zdrojem železa jsou krev, játra a slezina. Též vejce, tvaroh, skopové maso a slanečci jsou dosti bohaté potraviny na železo. Mléko železa neobsahuje a pouze v případě, když je dopravováno v železných nádobách, má trochu železa.“

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 23.11.2012 12:38 | karma článku: 17,46 | přečteno: 2903x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)

Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.

10.2.2014 v 13:32 | Karma: 23,17 | Přečteno: 11954x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou II.

Pokračování blogu o mém výletu do Francie se z prostředí francouzského venkova přesouvá do nejromantičtějšího velkoměsta na světě. Tedy alespoň údajně nejromantičtějšího. Velká města mají mnoho společného, at už je to turistické centrum se stánky s cocacolou, matrjoškami a tričky I love ___, nebo nepořádek v méně atraktivních částech města, vždycky, když se v takovém městě trošku zorientujete, zjistíte, že mnoho rozdílů ve vaší vlastní metropoli nenajdete. S Prahou se Paříž liší v tom, že zásadní monumenty, jsou prostě o něco větší. No uvidíte sami, když se podíváte dál...

14.10.2013 v 14:00 | Karma: 24,53 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou I.

Tak jsem se před měsícem vydala do Frantíkova, abych to tam pořádně omrkla. Myslím, že se mi to podařilo a podle stavu mého konta, dalo by se soudit, že jsem si pobyt v Paříži opravdu užila. Zprvu jsem měla předdomluvenou práci v řeznictví na rue de Vicor Hugo (něco jako Pařížská v Praze), ale to nedopadlo vzhledem k mé nedostatečné francouzštině a jejich potřebě mě upíchnout za kasu. Nakonec jsem si ale měsíc v zemi žabožroutů užila až do sytosti.

2.10.2013 v 12:20 | Karma: 19,22 | Přečteno: 2867x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Jarní dort; dědův infarkt (287)

Když se řekne „Jarní dort“, očekávali byste něco svěžího, nebo nadýchaného, zkrátka lehkého. Slovo "jarní" ve mně tak nějak evokuje svěžest. Haha. Při servírování TOHOTO jarního dortu jsem se regulérně bála, aby můj děda s babičkou nedostali infarkt. Jsou sice ještě docela dost pohodového věku i temperamentu, ale tohle by zabilo i koně.

3.6.2013 v 14:45 | Karma: 20,46 | Přečteno: 3668x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Grilovačka, ředkvičky a makovníčky (286)

U nás na škole teď bouří zkouškové, tak je ideální čas na to, si dodělat praxe na pozemcích. Posledně jsme svazkovali ředkvičky, sázeli pórek a také pleli mrkev. Já s oblibou říkám, že kdo se zemědělcem nenarodil, stane se jím na ČZU. Fotoreport ze Suchdola níže.

27.5.2013 v 13:35 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1690x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky