Mrkvový nákyp a vepřová pečeně s ledvinkou (231, 232)
Nevadí, plná dojmu, že až přijdu k řezníkovi, tak dostanu o co požádám, bez mrknutí oka, jsem se vydala ku Bělohorské. Určitě to znáte. Ještě před pár lety, když mě maminka poslala třeba pro „květovou špičku“, nebo „desetdekašunky od kosti „ (netuše, co to je), potichoučku jsem to špitla na řezníka a ten mi to prostě dal jako by nic… Žádné ztrapnění, žádné kvízy. Prostě mi to dal. Doma mi ještě řekli: „drobný si nech“ a já bez jakéhokoliv zmetení mohla jít zase do pokojíčku a nerušeně koukat na šmouly (nebo spíš Xenu). Pak se to k obědu snědlo a mě bylo fuk, jak se to jmenuje, prostě to bylo maso.
Teď ale nastává ten problém. Maminka už mě pro nic neposílá a já si tyhle challange musím vymýšlet sama. Takže tedy pečeně s ledvinkou. Vcházím do řeznictví, abych se trošku rozehřála, tak kupuji šunku (dnes už vím, co to znamená desetdeka) v uzenářské sekci, a jakoby zkušeně se přemisťuji k sekci maso.
„Dobrý den, co to bude?“
(potichounku) Já: „prosím vepřovou pečeni s ledvinkou“
„Áno, jedna vepřová pečeně, á co bylo to druhé?“
„No, prosím ještě s ledvinkou“
„Co prosím?“
„Jako ještě s ledvinkou víte, to je takový recept.“
„No, tak já se podívám dozadu no…“ a hodil na mě hodně divnej pohled.
Po minutě přišel a v ruce držel vepřovou ledvinku.
Uff. Dobře to dopadlo. Teď už jen zaplatit a vysmahnout. No ale to by nebyl Hudera.
„Tak to bude 1890,- korun.“
„CO?! Jak jako 1890,- korun? To ani nemám, to je nějaká bouda!“
A pak už si jen pamatuju, že se moje peněženka ocitla na druhé straně pultu a že lidé za mnou hudrovali: „ no dejte jí tu peněženku, co to je toto!“ A tak podobně.
Dlouhá story krátce: Nakonec jsem zaplatila asi 120,- korun a šupajdila jsem domu, tuhletu haluz upéct.
Vepřová pečeně s ledvinkou:
Ingredience: 75 dkg vepřové pečeně s ledvinou, sůl a kmín
Vepřovou pečeni s ledvinou lehce opereme, osolíme a posypeme kmínem. Maso dáme do pekáče (můžeme dát na dvě špejle, kůží dolů) a podlijeme trochou horké vody. Vše přiklopíme poklicí a dáme do trouby dusit. Když je kůžička rozpařená, nakrájíme ji na kostičky, osolíme a znovu dáme do pekáče. Tentokrát maso již nepřiklápíme a pečeme po obou stranách do růžova asi hodinu a půl. Pak maso nakrájíme, šťávu zředíme vývarem nebo vodou a poléváme jí maso. K pečeni podáváme knedlík nebo brambory a zelí.
Moje poznámky:
Ledvinka měla asi svůj význam při pečení. Voněla celým bytem. Jinak vcelku dobré, rozhodně zajímavé.
U nás již obligátní otázka: "Můžeme to sníst?"
já většinou odpovím: "Jó, už je to vyfocený"
Ale občas se čeká až na ráno, na to lepší světlo, takže tentokrát jsem mamince musela nakázat ať to kouká nejdřív vyfotit než to sní, páč ánšto a poněvadž já jsem to nestihla, utíkajíce do školy. :)
Mrkvový nákyp:
Ingredience: 6 větších mrkví, 5 dkg másla, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 3 dkg hrozinek, ¼ kávové lžičky skořice, z ¼ citronu kůra, 30 dkg strouhanky, ¼ l mléka, 3 bílky na sníh, cukr moučka na posyp, nebo 1/4l smetany ke šlehání
Očištěnou mrkev uvaříme, ustrouháme, nebo prolisujeme. V míse utřeme máslo s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Do utřeného těsta zamícháme mrkev, hrozinky, mletou skořici, strouhanku (předem mlékem navlhčenou) a tuhý sníh s bílků. Promíchanou směs upravíme do máslem vymazané, jemnou strouhankou vysypané nákypové formy a při 180°C pečeme asi 1 hodinu. Upečený, ještě horký posypeme cukrem, anebo studený ozdobíme šlehanou smetanou.
Moje poznámky:
Strouhanky se mi zdálo, že je tam tedy až až. A také bylo. Upřímně, zas tak moc mi to nechutnalo. Dali jsme si to k snídani ještě se spoustou jiných dobrůtek, takže jsme si rozhodně nezoufali, ale upřímně si myslím, že existují i chutnější recepty n mrkvové deserty/nákypy. Nakonec ale musím uznat, že přeci jen jedna varianta podávání nám zachutnala. S javorovým sirupem. To byla pak opravdu jiná báseň :)
Můj FACEBOOK (pro ty z vás, kteří chcete o všem vědět ještě o něco dříve, než se to objeví zde. :)
Anna; Grosmanová
Kuře na víně (263)
Projekt Sandtnerová neúnavně pokračuje. Ikdyž čísla jsou proti mně, přináším vám dnes další ozkoušený recept. Tentokrát kuře na víně zaobalené do podzimní nálady a sychravého počasí. Krom toho blog zažívá několik pěkných úspěchů. Jedním z nich budiž spolupráce s univerzitními novinami ČZU a tedy dvoustrana prostoru pro mne a moje kulinářské nápady. Tentokrát recepty pro studenty žijící na koleji.
Anna; Grosmanová
Pět dní v Turíně na největším setkání jídlomilců
Jedna z nejvýznamnějších akcí roku v oblasti dobrého jídla se konala přímo v srdci celkem nedávné olympijské metropole, Turína. Právě díky zimním olympijským hrám z roku 2007 se může Turín pyšnit svojí skvělou a zcela novou infrastrukturou, takže pro něj něco kolem 220 000 návštěvníků letošního kongresu a veletrhu nebyl žádný problém.
Anna; Grosmanová
Seznamte se, toto je PAN Segedín (262)
Tenhle Szegedínský guláš si prostě CHCEŠ dát. Nevím proč, ale byl naprosto geniální. Tak geniální, že jsem ho sotva stihla vyfotit v hrnci. Pak se po něm totiž zaprášilo až příliš rychle (na to, že byl z 1,5 kg masa).
Anna; Grosmanová
Ztracené vejce nalezeno! Aneb - jak na něj. (261)
Sandtnerka věnovala ztracenému vejci ve své knize 3 recepty. S vysvětlováním toho, jak takové vejce uvařit se moc dlouho nezabývala a místo toho ověnčila přípravu už tak poměrně složitého pokrmu dalšími omáčkami, saláty a nakonec ještě obalováním s oplatkou a smažením. Uff. No hlava mi z toho jde kolem a přichází na mě zase taková ta deprese, kdy mám pocit, že tohle nikdy nezvládnu.
Anna; Grosmanová
Koprová omáčka - moje osobní oběť (259, 260)
Pamatuji si, jak jsem ve školce a následně školní jídelně nejedla dvě jídla. Koprovou omáčku a dršťkovou polévku. Tu koprovku se do mě asi snažily chudinky družinářky vecpat opravdu vehementně, protože tu nejím až do dnes. Na dršťky už jsem si zvykla (i když je tedy také zrovna dvakrát nevyhledávám), ale koprovka? To je nepřítel číslo jedna. No a věřte nebo ne, pro blog jsem jí uvařila. Byla to oběť. Představa, že jí ani neochutnám, mi tak nějak neseděla a tak jsem jí uvařila, ochutnala a s radostí předala jiným. Prý byla v pořádku.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států
Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...
Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění
Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...
Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps
Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...
Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí
Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz