Mrkvový nákyp a vepřová pečeně s ledvinkou (231, 232)
Nevadí, plná dojmu, že až přijdu k řezníkovi, tak dostanu o co požádám, bez mrknutí oka, jsem se vydala ku Bělohorské. Určitě to znáte. Ještě před pár lety, když mě maminka poslala třeba pro „květovou špičku“, nebo „desetdekašunky od kosti „ (netuše, co to je), potichoučku jsem to špitla na řezníka a ten mi to prostě dal jako by nic… Žádné ztrapnění, žádné kvízy. Prostě mi to dal. Doma mi ještě řekli: „drobný si nech“ a já bez jakéhokoliv zmetení mohla jít zase do pokojíčku a nerušeně koukat na šmouly (nebo spíš Xenu). Pak se to k obědu snědlo a mě bylo fuk, jak se to jmenuje, prostě to bylo maso.
Teď ale nastává ten problém. Maminka už mě pro nic neposílá a já si tyhle challange musím vymýšlet sama. Takže tedy pečeně s ledvinkou. Vcházím do řeznictví, abych se trošku rozehřála, tak kupuji šunku (dnes už vím, co to znamená desetdeka) v uzenářské sekci, a jakoby zkušeně se přemisťuji k sekci maso.
„Dobrý den, co to bude?“
(potichounku) Já: „prosím vepřovou pečeni s ledvinkou“
„Áno, jedna vepřová pečeně, á co bylo to druhé?“
„No, prosím ještě s ledvinkou“
„Co prosím?“
„Jako ještě s ledvinkou víte, to je takový recept.“
„No, tak já se podívám dozadu no…“ a hodil na mě hodně divnej pohled.
Po minutě přišel a v ruce držel vepřovou ledvinku.
Uff. Dobře to dopadlo. Teď už jen zaplatit a vysmahnout. No ale to by nebyl Hudera.
„Tak to bude 1890,- korun.“
„CO?! Jak jako 1890,- korun? To ani nemám, to je nějaká bouda!“
A pak už si jen pamatuju, že se moje peněženka ocitla na druhé straně pultu a že lidé za mnou hudrovali: „ no dejte jí tu peněženku, co to je toto!“ A tak podobně.
Dlouhá story krátce: Nakonec jsem zaplatila asi 120,- korun a šupajdila jsem domu, tuhletu haluz upéct.
Vepřová pečeně s ledvinkou:
Ingredience: 75 dkg vepřové pečeně s ledvinou, sůl a kmín
Vepřovou pečeni s ledvinou lehce opereme, osolíme a posypeme kmínem. Maso dáme do pekáče (můžeme dát na dvě špejle, kůží dolů) a podlijeme trochou horké vody. Vše přiklopíme poklicí a dáme do trouby dusit. Když je kůžička rozpařená, nakrájíme ji na kostičky, osolíme a znovu dáme do pekáče. Tentokrát maso již nepřiklápíme a pečeme po obou stranách do růžova asi hodinu a půl. Pak maso nakrájíme, šťávu zředíme vývarem nebo vodou a poléváme jí maso. K pečeni podáváme knedlík nebo brambory a zelí.
Moje poznámky:
Ledvinka měla asi svůj význam při pečení. Voněla celým bytem. Jinak vcelku dobré, rozhodně zajímavé.
U nás již obligátní otázka: "Můžeme to sníst?"
já většinou odpovím: "Jó, už je to vyfocený"
Ale občas se čeká až na ráno, na to lepší světlo, takže tentokrát jsem mamince musela nakázat ať to kouká nejdřív vyfotit než to sní, páč ánšto a poněvadž já jsem to nestihla, utíkajíce do školy. :)
Mrkvový nákyp:
Ingredience: 6 větších mrkví, 5 dkg másla, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 3 dkg hrozinek, ¼ kávové lžičky skořice, z ¼ citronu kůra, 30 dkg strouhanky, ¼ l mléka, 3 bílky na sníh, cukr moučka na posyp, nebo 1/4l smetany ke šlehání
Očištěnou mrkev uvaříme, ustrouháme, nebo prolisujeme. V míse utřeme máslo s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Do utřeného těsta zamícháme mrkev, hrozinky, mletou skořici, strouhanku (předem mlékem navlhčenou) a tuhý sníh s bílků. Promíchanou směs upravíme do máslem vymazané, jemnou strouhankou vysypané nákypové formy a při 180°C pečeme asi 1 hodinu. Upečený, ještě horký posypeme cukrem, anebo studený ozdobíme šlehanou smetanou.
Moje poznámky:
Strouhanky se mi zdálo, že je tam tedy až až. A také bylo. Upřímně, zas tak moc mi to nechutnalo. Dali jsme si to k snídani ještě se spoustou jiných dobrůtek, takže jsme si rozhodně nezoufali, ale upřímně si myslím, že existují i chutnější recepty n mrkvové deserty/nákypy. Nakonec ale musím uznat, že přeci jen jedna varianta podávání nám zachutnala. S javorovým sirupem. To byla pak opravdu jiná báseň :)
Můj FACEBOOK (pro ty z vás, kteří chcete o všem vědět ještě o něco dříve, než se to objeví zde. :)
Anna; Grosmanová
Zabijačka a České koláče II. (293)
Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!
Anna; Grosmanová
Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)
Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!
Anna; Grosmanová
Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)
Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.
Anna; Grosmanová
Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)
Už aby byly Velikonoce! Letos jsem se rozhodla držet půst, takže už skoro měsíc nejím maso a musím se přiznat, že mně, masožroutovi to opravdu činí potíže. Nejen, že nevím co si dát v restauraci, když jdu na oběd (když pominu to, že se většinou žádná vegetariánská verze ani nenabízí), ale pomalu si ani nejsem schopná uvařit, když jsem doma. Přehršle těstovinových a bramborových jídel, samá čočka, tuňák a kila zeleniny. Je pravda, že zeleninu mám ráda a tak mi její zvýšená konzumace nevadí, ale hlad mám teda pořád.
Anna; Grosmanová
Když žena rožní, rozněžní i rozhněvaného muže
Není to tak dlouho, co jsem se vypravila do Amsterdamu. Netušila jsem, že se mi můj gastronomický svět otočí naruby, ale právě to se stalo. Střetnutím mnoha náhod a štěstí (a Slow Foodu) jsem se jednoho deštivého dne ocitla u rožně, dvou cca sedmdesátikilových vepřů a měla na starost je šest hodin otáčet, topit pod nimi, mazlit je, odlupovat kůrku a sundávat hotové kousky. Byla to práce, kterou jsem si myslela, že jedno děvče nemůže zastat samo, ale věřte nebo ne, opak se stal pravdou! :)
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům
Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...
Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody
Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...
Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá
V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...
Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump
Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz